Annons
Annons
Hus på en kulle med berg i bakgrunden

Häng med Hollywood på Kanarieöarna. Foto: Turismo de Islas Canaria

Kanarieöarna

Svenskarnas semesteröar – ett paradis för Hollywood

De naturliga omgivningarna på Kanarieöarna, variationen av landskap och pittoreska platser har inte bara lockat soldyrkande svenskar de senaste åren, utan även attraherat stora Hollywoodproduktioner till den spanska skärgården.

Text: Helle Kikerpuu • 2022-02-16 Uppdaterad 2022-02-18

Just nu spelar Netflix in sin nästa storfilm, The Mother, på Kanarieöarna. Filmen som släpps 2022 har stjärnor som Jennifer López, Gael García Bernal och Joseph Fiennes i huvudrollerna. Filmen iscensätts på gatorna i de historiska stadsdelarna Vegueta och Triana i Las Palmas de Gran Canaria. För scener som utspelar sig i Afghanistan och Havanna filmar produktionen på platser som Gabinete Literario och Alameda de Colón. Men The Mother är inte den enda produktionen som samsas med turisterna på Kanarieöarna.

Många stora produktionsbolag har valt den spanska skärgården genom åren. Hollywoodfilmer som Fast and Furious 6, Jason Bourne och Rambo V, samt otaliga tv-serier, har spelats in runtom öarna. Faktum är att filmrekordet slogs på Teneriffa förra året. Produktionskostnaderna uppgick mot 58,3 miljoner euro och mer än 8 500 jobb skapades.

Wonder Woman 1984 (Warner Bros) med Gal Gadot i huvudrollen ut spelades in 2018 på platser som naturparken Dunas de Corralejo och stranden El Jablito på Fuerteventura.

Person under klippor ser ut över en skog
Upptäck Kanarieöarnas kulisser. Foto: Turismo de Islas Canaria

Vulkaniskt landskap & raviner

Produktioner väljer ofta Kanarieöarna på grund av klimatet och dess vulkaniska landskap med böljande sanddyner och spektakulära raviner. I juni 2017 gjordes inspelningen av Han Solo: A Star Wars Story (Disney) i Fuerteventuras Pecenescal-dal. Även så gjordes Robert Zemeckis film Allied (2016), med Brad Pitt och Marion Cotillard i huvudrollerna.

Även vi på Vagabond tycker att öarna är värda att besöka. När redaktionen listade årets bästa remål 2022 toppades listan av den lilla kanarieön El Hierro. Här är turismen lokal och husen små. Här serverar krogarna närodlat och närfångat. Och här finns – istället för packa­de playor och myllrande strandpromenader – glest besökta lavastränder, taggiga svarta klippor, naturliga havspooler och välskyltade vandringsleder genom orörda skogar med milsvid utsikt.

Svarta klippor vid havet och personer som badar
Ett av årets resmål – kanarieön El Hierro. Foto: Johan Marklund

Kolla in trailern: Han Solo: A Star Wars Story


Text: Helle Kikerpuu • 2022-02-16
SpanienKanarieöarnaKonst och kultur

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen