Annons
Annons
Vandra genom bergsmassiv och längs med vackra kustremsor på Mallorca. Foto: Gettyimages.

Vandra genom bergsmassiv och längs med vackra kustremsor på Mallorca. Foto: Gettyimages.

Restips

Vandra på Mallorca – 6 dagsvandringar du inte bör missa

Medelhavsklimat och storslagna vyer – det är inte svårt att förstå varför Mallorca blivit ett vandringsparadis. Förutom sol och bad bjuder ön på läckra bergmassiv och söta byar. Med hjälp av Mallorcas turistbyrå tipsar vi om några av öns vackraste vandringsleder.

Text: Sofia Zetterqvist • 2021-02-07 Uppdaterad 2021-10-28

Tramuntanabergen

Pedra en Sec (GR 221)

Serra de Tramuntana heter bergskedjan som breder ut sig på norra delen av Mallorca och är klassat som ett världsarv. Vandringsleden Pedra en Sec (GR 221) slingrar sig genom bergskedjan och utgör totalt 150 kilometer, varav drygt 100 kilometer av sträckan är skyltad. Wow-vyer varvas med spännande kulturarv där människor och natur levt i symbios sedan urminnes tider. Vandra genom små pittoreska bergsbyar där tiden stått stilla de senaste hundra åren.

Leden är uppdelad i flera etapper och det går att hitta sträckor som är allt från 2 till 27 kilometer.

Tips: Sov över i refugios

Vill du vandra mer än en dag kan du sova över i refugios längs med vägen. Refugios är enkla, bemannade övernattningsstugor, där enkel mat serveras. Sängplatserna är få och eftertraktade så boka i god tid.

Vandra på Mallorca – 6 dagsvandringar du inte bör missa
Mallorcas bergskedja Serra de Tramuntana. Foto: Gettyimages / RUSS ROHDE.

Orörd kustremsa

Cap de ses Salines

Mallorcas kust bjuder på långa sandstränder, dolda vikar och badvänliga klippor. Här kan du hitta vandringsleder som varvar bad med historiska sevärdheter. Passera till exempel något av de 50 historiska vakttorn som byggdes för att beskydda ön på 1500- och 1600-talet – eller någon av öns 50 fyrar med spektakulär utsikt över havet! Mallorcas sydligaste udde Cap de ses Salines bjuder på just orörd kustremsa i kombination med vacker fyr med silvertak.

Här storsar du fritt men ett tips är att vandra bort mot Colònia de Sant Jordi och ta ett dopp vid sandstranden på vägen.

Vandra på Mallorca – 6 dagsvandringar du inte bör missa
Fyren vid Cap de ses Salines. Foto: Gettyimages / Alex.

Obebodd ö

Na Pòpia på Illa Dragonera

Illa Dragonera, “drakön”, är en av Mallorcas naturskatter som bara går att nå havsvägen. En obebodd ö som även är ett naturreservat. Här finns flera vandringar att göra och en av dem tar dig upp till öns högsta punkt och Na Pòpia – en fyr byggd i neoklassisk stil med magnifik utsikt över Medelhavet. Passera mandelträd och storslagna vyer på vägen. 

Vandringen är totalt knappt 8,5 kilometer lång och börjar och slutar i Lledó varifrån båten går.

Vandra på Mallorca – 6 dagsvandringar du inte bör missa
Utsikt över ön Illa Dragonera. Foto: Mallorcas turistbyrå.

Naturskön halvö

La Talaia d’Alcúdia

Vandra genom pinjelundar och bergslandskap med havet ständigt närvarande på halvön Alcudia – en av Mallorcas vackraste och viktigaste naturområden. Rundvandringen La Talaia d’Alcúdia börjar vid det charmiga Ermita de la Victoria, ett före detta eremitage från 1400-talet som numera agerar boutiquehotell. Höjdpunkten är bokstavligt talat utkikstornet Talai d’Alcúdia från 1500-talet som bjuder på 360-gradig utsikt över halvön och havet.

Vandringen är en rundvandring på drygt 10 kilometer som börjar och slutar vid Ermita de la Victoria.

Vandra på Mallorca – 6 dagsvandringar du inte bör missa
Ermita de la Victoria. Foto: Gettyimages / imageBROKER/Martin Siepmann.
Vandra på Mallorca – 6 dagsvandringar du inte bör missa
Mallorca har vandringar som passar alla. Foto: Gettyimages / coberschneider.

Familjevänlig vandring

Cala de Deià

Vandringsleden Cala de Deià är populär som familjeäventyr. Leden bjuder på enklare vandring förbi spännande stenformationerna kring bergskedjan Serra de Tramuntana. Passera traditionella byhus, terrassodlingar och avsluta med ett svalkande dopp omgiven av gamla fiskarstugor vid klapperstenstranden Cala Deià.

Vandringen är en rundvandring på totalt 4 kilometer som börjar och slutar vid stranden Cala Deià.

Tips: grilla som en mallorkin

Mallorkinerna själva kombinerar gärna sina vandringar med grillning vid någon av de på helgerna så populära grillplatserna.

Vandra på Mallorca – 6 dagsvandringar du inte bör missa
Blommande mandelträd på Mallorca. Foto: Gettyimages / Westend61.

En riktig poppis

Sóller till Deià

En av öns populäraste vandringsleder går från Sóller till den söta bergsbyn Deià. Vandra förbi olivlundar och fräsande hav. Vandringen kan med fördel avslutas med fika och bad på den charmiga stenstranden Cala de Deià nedanför byn Deià. Från Deià kan man sedan ta buss tillbaka till Sóller, eller hela vägen till Palma.

Vandringen från Sóller till Deià är knappt 10 kilometer lång och utgör även etapp 4 av den långa vandringsleden Pedra en Sec (GR 221).

Vandra på Mallorca – 6 dagsvandringar du inte bör missa
Byn Deià. Foto: Gettyimages / Ellen van Bodegom.

Tips: Karta med gastronomiska höjdpunkter

Turistbyrån har tagit fram nya kartor för den som vill vandra och äta gott längs med vägen. Där hittar du restauranger, vingårdar, olivgårdar och gårdsbutiker att besöka under vandringen.

Komplett guide till Mallorca – lokalbons 25 bästa tips

Så maxar du Mallorca tillsammans med barnen

Trendiga Mallorca – nytt paradis för matälskare


Text: Sofia Zetterqvist • 2021-02-07
RestipsSpanienAktiv semesterMallorcaVandring

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top