1. HOLE IN THE WALL

Modern mat i medeltida hus

Vackert stenhus från 1500-talet i byn Little Wilbraham en mil sydost om Cambridge. Tjocka mörka träbjälkar i väggar och tak, kyffigt och Morden i Midsomer-idylliskt. Många Cambridgebor vallfärdar hit ut på helger och skollov. Puben drivs som joint venture mellan Pub of the Year-vinnarna Chris Leeton och Jenny Chapman och den välkände Michelinstjärnekocken Stephen Bull från London.
Maten är modernt europeisk med betoning på Medelhavet. Man kan till exempel börja med träkolsgrillad bläckfisk med vitlök, chili och citron och fortsätta med fläskfilé invirad i pancetta (rimmat och lufttorkat sidfläsk) med madeiravin och favabönor.
Exempel från menyn: 165 kr för kyckling- och kantarellrisotto med walsinghamost.
Öppet: Tis: 18–23. Ons–lör 12–15 och 18–23. Sön 12–16. Måndagar stängt.
Adress: 2 High Street, Little Wilbraham, Cambridge, Cambridgeshire.
Webb: holeinthewallcambridge.co.uk och facebook.com/HoleintheWallCambridge.

5 brittiska pubar för gourmeter

Bonnig brittisk charm möter Medelhavets mat.

2. THE PLOUGH AT BOLNHURST

Franskinspirerat i medeltida miljö

I idylliska Bedfordshire med åar, sjöar och kritåsar, bara sju mil norr om London, ligger denna pärla till urbrittisk landsbygdspub. Inrymd i bastant medeltida vitt stenhus som påminner om de gamla uppländska bruken. Lågt i tak och intim atmosfär. Kocken Martin Lee och hans fru Jayne är upplärda av franska stjärnkocken Raymond Blanc, vilket ger en meny som byts ut med hänsyn till säsong, men alltid bjuder på läckerheter så långt från den traditionella brittiska pubmaten man kan komma.
Aldrig har väl en pint ale haft så fint sällskap på tallriken: här serveras en blandning av italiensk- och franskinspirerade fisk- och skaldjursrätter och ekologiskt kvalitetskött. Inte ens snacksen är dussinvara: chipsen är hemmagjorda. Rimliga priser trots toppklass.
Exempel från menyn: 160 kr för träkolsgrillade lammracks, medelhavsgrönsaker, strimlad potatis och rosmarin.
Öppet: 12–15 och 18.30–23. Stängt söndagkväll och måndagar.
Adress: Bolnhurst, Bedford, Bedfordshire.
Webb: bolnhurst.com.

3. THE BUTCHERS ARMS

Real ale och Herefordbiff

Traditionell landsbygdspub i ett rött tegelhus i utkanten av Gloucester, 15 mil nordväst om London. Två övernattningsrum.
Ekbjälkar i tudorstil i taket, blankpolerade träbänkar att sitta på och bord med bastanta gjutjärnsben. Murrigt, mysigt och gammaldags brittiskt. Liten restaurang med bara tolv platser. Köket satsar på lokala råvaror, till exempel Herefordbiff, fläsk och lamm från gårdar i trakten. Varje dag får man dessutom dagsfärska leveranser av fisk och skaldjur från atlantkusten i Cornwall, och då och då vildfångad lax från ån Avon (som också kallas Shakespeares Avon). Lokal real ale på fat.
Exempel från menyn: 190 kr för friterat ankbröst från Gressingham med palsternackspuré och pocherad rabarber.
Öppet: Tis–lör 12–14.30 och 19–24. Sön 12–15 och 19–23.30. Stängt måndagar.
Adress: Lime Street, Eldersfield, Gloucester, Worcestershire.
Webb: thebutchersarms.net.

4. THE SANDPIPER INN

Gourmetmat mellan gröna kullar

Prisbelönt gastropub i stenhus från 1600-talet med väggar täckta av murgröna. Beläget bland Wensleydales gröna kullar utanför små-staden Leyburn, som varje fredag är värd för en stor torgmarknad. Öppen eld inne för pubmys regniga kvällar, spatiös veranda ute för soliga dagar.
Rustik känsla, mörka träbord och golv av ekplank. Kocken Jonathan Harrison försöker skapa modern brittisk mat, vilket innebär något helt annat Ù?n hårdfriterad fish and chips. Lokala råvaror så mycket det går. Många whisky- och real ale-sorter. Två snygga övernattningsrum, som sig bör på en landsbygdspub, uppe på vinden.
Exempel från menyn: 170 kr för lamm från Yorkshire med sommargrönsaker och rödvinbärs- och mintsås.
Öppet: Mån–lör 11.30–23. Sön 11–23.
Adress: Market Place, Leyburn, North Yorkshire.
Webb: sandpiperinn.co.uk.

5. THE FERRYBOAT INN

Musslor med vitlök och havsvy

I hamnstaden Falmouth i vilda Cornwall ligger den här puben som lika gärna skulle kunna kallas ostronbar eller fiskrestaurang (även om de också har några kötträtter). Skiner solen? Sitt då på terrassen med utsikt över glittrande havsviken och börja med en Tribute, den lokala alen, eller en mustig Cornwallcider.
Restaurangen leds av prisbelönta Ben Lightfoot som i parti och minut kokar lokalt plockade musslor i vitt vin eller rör i grytan med Cornwallanka med bräserade linser och rostade rödbetor. Efterrätterna har också finess, som det rostade saffransbrödet med vinterfrukter och vispad grädde. Puben låter på sin sajt meddela att ”barn och hundar är välkomna” – mycket generöst!
Exempel från menyn: 75 kr för en liten och 150 kr för en stor portion musslor från Fowey med vitlök, vitt vin och persilja.
Öppet: Mån–tors 11–22. Fre–lör 11–23. Sön 11–22. Köket är stängt några timmar på eftermiddagarna.
Adress: Helford Passage, Falmouth, Cornwall.
Webb: thewrightbrothers.co.uk.

5 brittiska pubar för gourmeter
The Ferry boat in: Falmouth, där England är som vildast och saltast.

5 brittiska pubar för gourmeter
Istället för fish and chips.