Annons
Annons
Annons
Charmig by i England intill turkost vatten.

Pittoreska Polperro är en av Titti Shultz favoritbyar i England. Foto: Getty Images

Restips

9 pittoreska byar i England du inte får missa!

Från pittoreska kustbyar i Cornwall till romerska bad i Bath. Här är Englands bästa byar – om radiojournalisten Titti Schultz får bestämma.

Text: Karin Wimark • 2023-08-18 Uppdaterad 2023-08-24
Annons

Om journalisten och radioprataren Titti Schultz får bestämma skulle alla resa till England! Sedan tonåren har hon rest dit, minst en gång om året – ja det vill säga när hon inte hörts i radioshower som Rix Morronzoo, Vakna med Roger, Titti och Ola eller som programledare för P4 Extra. Förutom London älskar hon Cornwall och Dorset. Det är som att hamna mitt i tv-serien Morden i Midsomer, bara det att just den byn inte finns på riktigt utan serien är inspelad i flertalet byar.

– Ett hett tips är att gå in på den lokala puben och beställa en pint och ät en pub-lunch. Gastropubar i all ära, men vill du ha en riktig pub-upplevelse ska du spana efter detaljer som en lokalbo med sliten tweedkavaj. Då har du hamnat rätt! Har du tur så klibbar heltäckningsmattan fast i skorna när man går, också ett tecken på bästa pubupplevelsen!

Annons

Läs också: 6 pubar du inte får missa i London

Titti Schultz 9 favoriter i England


1. Shaftesbury, Dorset

En liten marknadsby som är otroligt gammal och har ett kloster som grundades 888. Missa inte att ta den rejäla stenlagda uppförsbacken, (eller nedförsbacken….) Gold Hill med karaktäristiska hus och fantastisk utsikt! Gör ett stopp längs Jurassic Coast och missa inte Durdle Door som är en slags naturlig kalkstensbåge som går ut i havet – en väldigt speciell plats.

Vackra gamla hus i sluttning i grönt landskap.
Missa inte den branta backen Gold Hill för ljuvlig utsikt och gulliga hus. Foto: Getty Images

2. Polperro, Cornwall

Den lilla hamnbyn Polperro ligger i Cornwall vid kusten och är perfekt att upptäcka till fots. Strosa runt i de trånga gränderna, ät en lunch eller middag på en pub och fascineras av tidvattnet. Leta upp ett Bed and breakfast om du vill stanna en natt och kör sedan vidare slängs Sydkusten. Här finns det massor med små fiskebyar att besöka.

Idyllisk by vid turkost vatten.
Pittoreska Polperro är en höjdpunkt i Cornwall. Foto: Getty Images

3. St Michael’s Mount, Cornwall

St Michael’s Mount är ett medeltida slott på en tidvatten-ö i Cornwall som ligger på gångavstånd från stranden. Vid lågvatten kan du ta den stenlagda vägen för att komma ut till ön. Annars hoppar man på båten ut. Strosa runt på denna idylliska plats och upptäck slottet, kyrkan och utsikten! 

Slott på en kulle vid havet.
När det är lågvatten kan man promenera hela vägen ut till ön. Foto: Getty Images

4. Penzance, Cornwall

Penzance är en mysig hamnstad i sydvästra Cornwall med små butiker, kaféer och pubar. Detta är en bra bas för att utforska resten av Cornwall. Vid hamnen ligger The Jubilee Pool som är en triangelformad pool perfekt en het sommardag. Dessutom Storbritanniens största havsvattenpool i Art Deco-stil.

5. Tintagel, Cornwall

Tintagel är en av de häftigaste historiska platserna i England och är enligt den keltiska mytologin ett område och ruinerna av ett par borgar. Platsen är också förknippad med legenderna kring King Arthur. Vandra runt på halvön och lär dig mer om historien och legenderna.

Läs också: London – 15 sköna tips till cityresan!

Man står på en klippa och blickar ut över havet.
Den vilda kusten omsluter mäktigt slottet vid Tintagel. Foto: Unsplash

6. Chipping Campden, Cotswold 

Ta tåget från Paddington Station i London (1,5 h) till denna urmysiga by i Cotswold där husen har grästak, kyrkan St James hänför och den breda historiska gatan som går genom stan.

Får på en gräsmatta framför historiskt fort.
Kan det bli mer pittoreskt än så här? Foto: Getty Images

7. Ely, Cambridgeshire

Staden Ely ligger i Cambridgeshire nordost om Cambridge och är litet, mysigt och gammalt. Definitivt värt ett besök om man ändå är påväg till den fantastiska universitetsstaden Cambridge. Ett besök till katedralen är ett måste. Strosa sedan genom stadens butiker och kaféer. Missa inte spökturerna om kvällarna – Ely sägs vara en av Englands mest hemsökta städer.

8. Oxford, Oxfordshire

Om man nu besöker Cambridge så tycker jag att man tar sig till Oxford också, strax bredvid. En stad som är ett himmelrike för den historieintresserade! Botanisera bland kyrkor, storslagna byggnader och i den botaniska trädgården. Ta en obligatorisk publunch och leta upp inspelningsplatser från Harry Potter.

9. Bath, Somerset

I över 2 000 år har Bath lockat med härliga bad. Besök de romerska baden och sedan det moderna badhuset. Runtom i stan ligger underbara tesalonger och här finns också mysig shopping. Unna dig sedan en lyxig natt eller två på The Royal Cresent Hotel! Du tar smidigt tåget hit från London, ca 1,5 timmar.

Romerska bad i historiska Bath.
Bath är som tagen ur en tavla med sina vackra romerska bad. Foto: Getty Images

Spana in världens längsta kustnära vandringsled

Edinburgh på hösten – en perfekt weekendstad


Text: Karin Wimark • 2023-08-18
RestipsStorbritannienListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen