Foto: Tobias Larsson

Foto: Tobias Larsson

Restips

Edinburghs i författarnas fotspår

Här skrevs böckerna om Ivanhoe, Skattkammarön, Dr Jekyll och Mr Hyde – och långt många fler. Vi vandrar genom Edinburghs mysiga klapperstensgränder i döda författares sällskap.

Text: • 2009-04-09

CHEERS! Den korta mannen inleder den litterära pubturen med en whiskyhutt inför den samlade skaran av tio personer. Fyra pubar. Två timmar. Och en rad olika skotska författares liv och leverne – och en massa skådespel förstås.

Den whiskypimplande guiden, Paul Murray, har till sin hjälp en annan skådespelare, Dewi Jones, som till en början låtsas vara en turist. Snart är en verbal fight igång mellan dem, om de olika författarnas liv.

Paul har ståndpunkten att de var suputer och ökända kvinnokarlar. Dewi å sin sida vill visa på deras seriösa sidor. En väl inövad fight dem emellan följer under hela turen. Skottlands litterära giganter som Sir Walter Scott, författare av Ivanhoe, Robert Louis Stevenson, skaparen av Skattkammarön och Dr Jekyll & Mr Hyde samt poeten Robert Burns är några av dem vars liv man får möta under turen. Skrivandet var deras passion, det ruffiga och fattiga Edinburgh deras stad och scen.

EDINBURGH AV IDAG är lika regnigt, men ruffigheten är borta. De gamla husen, den majestätiska borgen Edinburgh Castle och kullerstensgränderna formar gamla stan till ett enda stort utomhusmuseum. Även New Town, Edinburghs “nya” stadsdel (som dock är över 200 år gammal), bjuder på vacker arkitektur. Här trängs chica barer och restauranger med märkesbutiker och varuhus. Mellan de två stadsdelarna går det utan problem att gå. Edinburgh, med sina 500 000 invånare, är litet och behändigt – en perfekt weekendstad.

Edinburghs i författarnas fotspår

PUBTUREN FORTSÄTTER. Vi stannar till utanför puben Jolly Judge, alldeles i närheten av stadens författarmuseum.
– Sir Walter Scott tjänade som mest omkring 110 000 pund per år. En fantastisk summa pengar! En bonde tjänade omkring 24 pund per år, säger Paul på bred Edinburghdialekt.
Vi strövar sakta genom Edinburghs blöta, mörka bakgator i sällskap av livssagor kantade av sprit, kreativitet och kärlek. På avstånd tycks det mäktiga Edinburgh Castle liksom vaka över oss och staden.
Edinburgh har skapat många namnkunniga författare och boktitlar även i modern tid. På kafé Elephant House växte historierna om Harry Potters liv till verklighet och gjorde så småningom J.K Rowlings till en av Storbritanniens, och också världens, rikaste kvinnor.

Ian Rankin är en annan författare vars deckare rönt stora framgångar världen över.

PUBEN THE CAFE ROYAL. Dags för sista litterära spisen och sista pinten. Pauls skotska var bitvis svår att förstå, tycker de flesta som var med på turen. Några oförståeliga meningar och fraser gör dock inte särskilt mycket, enas vi om när kvällens sista öl landar i våra händer. Paul och Dewis skådespel var ju bra, människorna som var med var trevliga – och pubarnas pints härligt stora och kalla.

Cheers!


Text: • 2009-04-09
RestipsStorbritannienEdinburgh

Scroll to Top