Annons
Annons

En tågluff i Storbritannien bjuder på vackra vyer, historiska städer och badorter! Foto: Getty Images/Unsplash

Restips

Guide: Storslagen tågluff i Storbritannien

Ett suveränt tågland med många klassiska rutter. Vi startar i London och tar oss långsamt norrut mot Skottland!

Text: Per J Andersson • 2023-07-03 Uppdaterad 2023-06-28

London – Birmingham – Aberystwyth – Llandudno – York – Glasgow

London

Med start i storstaden!

Att resa till Storbritannien är busenkelt med Eurostar-tåget som från Paris, Lille, Bryssel och Amsterdam tar kanaltunneln till den brittiska huvudstaden. Kruxet är att du som reser med interrailkort bara har tillgång till en liten kvot platser som kostar mellan 300 och 400 kr extra. Du ankommer till St Pancras med sin röda tegelfasad och tinnar och torn. Lyxa till det och checka in på högklassiga stationshotellet St Pancras Renaissance London Hotel som har anor tillbaka till 1873. Granne med St Pancras ligger en annan megastor station, King’s Cross, där du hittar Platform 9 ¾, känd från Harry Potter-böckerna. De flesta tågen till Birmingham går dock från anskrämligt fula Euston.

Att resa till London med tåg är enklare än man kan tro! Foto: Unsplash
Storslagna tågstationen St Pancras i London. Foto: Unsplash

Birmingham

Europas currymecka

Efter en snabbtågsresa som bara tar 1 tim 15 min är du framme. Kanske är du såld på de snygga kostymerna från tv-serien Peaky Blinders? Gå då en guidad vandring i seriens fotspår (finns på bl a toursbylocals.com). Birmingham är också Europas currymecka. Ett av många indiska bra hak är Pushkar (pushkardining.com) som brukar få besök av Indiens cricketlandslag när de är i stan. Birmingham kännetecknas både av viktorianska tegelfasader och ultramodern arkitektur med sci-fi-vibbar. Varuhuset Selfridges är ett exempel med sin fasad av 15 000 glänsande aluminiumskivor. Biblioteket med sina neonblå rulltrappor, färgkordinerade böcker och ljusslingor är ett annat exempel. Afternoon tea  med Darjeeling second flush, scones och clotted cream avnjuts bäst på The Aston Tavern.

Aberystwyth

Historiskt tåg & strandpir

Från Birmingham ut till den walesiska badorten finns direkttåg som tar 3 tim. Sista biten efter Shrewsbury rullar tåget in i något som liknar Midgård, Tolkiens dröm om det pastorala paradiset med gräsmattor och låga hus med halmtak. I Aberystwyth vandrar du på Terrace Road ner till havet och finner en pir med en pub och en spelhall, en klapperstenstrand, ett universitet i gotisk stil och otaliga pensionat med namn som Sunnymead, Glengower och Queensbridge. Sugen på historiska tåg? Ta då en tur med Vale of Rheidol Railway, den smalspåriga banan upp mot de gamla blygruvorna i Devil’s Bridge.

Härlig havspaus i Aberystwyth. Foto: Unsplash

Llandudno

Storbritanniens skönaste badort

Spana in Cambrian Lines sajt för att inspireras inför den vackra tågresan norrut längs Wales kust med sanka gräsängar, sandstränder, borgruiner och ikoniska järnvägsbron i Barmouth. Ta en tur upp till Pwlheli, stanna där en natt och åk sedan tillbaka till Shrewsbury och byt till ett tåg norrut till Llandudno, en av Storbritanniens skönaste badorter med pir (förstås) och inte mindre än fem stränder. Härifrån kan du göra dagsturer för vandring, på cykel eller med båt (för djuphavsfiske i Irländska sjön). Ta också en tur med den historiska spårvagnen eller linbanan upp på Great Orme-berget för milsvid utsikt.

Läs också: 10 tågresor i Europa med extra wow-faktor

Spana in tåget Cambrian Line som slingrar sig norrut längs Wales kust. Foto: Getty Images

York

Historiskt i York

Tågresan hit till York, eller Jorvik som vikingarna sa, tar 3 tim 40 min byte med i Newton-Le-Willows. Du anländer till en av Storbritanniens mest historiska städer med anor från såväl romartiden som vikingatiden, något du utforskar på York Roman Bath Museum respektive Jorvik Viking Centre. Strosa också runt planlöst i stadens historiska centrum och gör en längre vandring längs Ousefloden. Tågnörden gläds åt National Railway Museum med världens maffigaste samling historiska lok- och tåg, bland annat rymdraketslika höghastighetsångloket The Mallard.

York är en dröm för den historieintresserade! Foto: Getty Images

Glasgow

Fotboll & whisky

3 tim och 30 min med tåg norrut kommer du efter byte i Edinburgh till stan som skottarna själva ofta uttalar Glesga. Fotbollsfantasten kanske vill kolla in en match med något av hemmalagen Rangers eller Celtic. Whiskykonnässören drar istället till The Clydeside Distillery för att smutta på en single malt. Båda aktiviteterna kan kombineras med besök på Gallery of Modern Art, anrika puben Scotia och rockklubben King Tut’s Wah Wah. Tillbaka till London? Ta nattåget Caledonian Sleeper ner till de förenade kungarikenas huvudstad.

Whisky och pampiga byggnader i Glasgow. Foto: Unsplash

3 andra tågresor du inte får missa!

1.  London–Penzance

Great Western Railways avgår från Paddington eller Waterloo station. Dagtid (6 tim) får du byta i Plymouth och St Austell. Men nattåget Night Riviera Sleeper (8 tim) går direkt – och har dessutom mysig bar ombord.

2. Fort William–Mallaig

April–okt kliver du på The Jacobite Steam Train som tar dig över Glenfinnanviadukten, känd från tågscenerna i Harry Potter-filmerna, till badorten och fiskesamhället Mallaig. Som tågets namn antyder: vintagevagnarna dras av ånglok.

3. Edinburgh–Inverness

Den 18 mil långa resan norrut med Scot Rail tar dig till Inverness, tar 3 tim 30 min och bjuder på utsikt mot hedar, hav och berg. Kargt, existentiellt och vackert.

The Jacobite Steam Train är en klassiker och storslagen tåglinje. Foto: Getty Images

Res utan bokad plats

Korta och mellanlånga tågresor går oftast inte att reservera. Då åker du fritt med interrailkort. Men Eurostar och flera andra långdistanslinjer och snabbtåg kräver reservation. Gör det över disk på stationen – platsbiljetten är gratis, förutom för Eurostar och liggplats på nattågen.


Text: Per J Andersson • 2023-07-03
RestipsStorbritannienTågresor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen