Annons
Annons
Slottet St Michaels Mount i Cornwalls äldsta stad.

Slottet St Michaels Mount i Cornwalls äldsta stad.

Restips

Guide: Lantliv & stränder i Cornwall

I brittiska Cornwall möts lantlig tradition, urban konstnärlighet och kitsch i en unik mix. Den avslappnade landsänden vid havet är underbart och lättsamt »quirky«: en vacker, cool och perfekt udda plats som konstnärliga Londonbor gärna åker på semester och flyttar till.

Text: Johanna Stenius • 2015-04-30 Uppdaterad 2021-06-23

4 Quirky Cornwall-upplevelser

 

Guide: Lantliv & stränder i Cornwall

1. The Beach

Runt Porthcurno finns magiska stränder. Ta en promenad från Treen Farm Camp Site och upptäck de små stränderna längs klipporna. Vissa går att klättra ner till och där råder lugnet. Klart värt besväret. 

2. Sagoslott

Cornwalls äldsta stad Marazion har en lång sandstrand som med en stenlagd gång är knuten till landmärket, slottet St Michaels Mount – men bara under lågvatten. Fascinerande och vackert.

Guide: Lantliv & stränder i Cornwall
Skribenten Johanna mitt i spenaten.
Nej, mitt i rabarber­­landet ska det ju va’.

3. Jätterabarber

Cornwall har sin egen rabarber, passar ej i paj men är flera meter hög. Finns överallt, men besök gärna en skog av dem i vackra Trebah Garden. 

Guide: Lantliv & stränder i Cornwall
Bild: Swanpool beach.

4. Gullig glass

På Swanpool Beach i Falmouth kan man äta “Quirky ice cream”, roliga strutar med lokalproducerad glass. 

Missa gärna!

De galna aggressiva måsarna på kajen i Falmouth som vill äta upp dina fish’n’chips.

Missa inte!

Cornish tea med clotted cream. Vad är en brittisk semester utan det mest brittiska? 

 

Guide: Lantliv & stränder i Cornwall

Snabbfakta

Antal invånare: 536 000 i hela Cornwall.
Valuta: pund
Landsnummer: +44.
Språk: engelska och “cornish”, klassat som minoritetsspråk i England.
Alla pratar om: vem som gör godast närproducerad glass – Callestick eller Treleavens?
Bäst tid att åka: Våren för bästa grönskan, sep/okt för varmt vatten och bra surfing. Vintern perfekt för vandring och sommaren lagom varm. Kanske kan britternas egen ­semester i augusti undvikas,
för trängselns skull.

Resa dit:

Flyg till Newquay (Air South-west, British Airways eller Ryanair), med byte i London Gatwick (dit man kan flyga med till exempel Norwegian) eller Stansted (Ryanair). Sedan kan man resa vidare med buss, tåg eller hyrbil söderut. 

Det går också att flyga till London och sedan resa med tåg eller buss därifrån, vilket
tar drygt 5 timmar med tåg (firstgreatwestern.co.uk) eller 8 timmar med buss (coach.nationalexpress.com).  

Ta sig runt:

Bussnätet är väl utbyggt i Cornwall och den som inte vågar ge sig på vänstertrafiken kan ändå ta sig runt enkelt. Annars är bil smidigt, men vägarna är på vissa ställen extremt smala och körningen svår. För att planera bussresan, läs på firstgroup.com

Bo

St Michaels B&B (stmichaels-bedandbreakfast.co.uk). Underbar frukost med många alter-nativ i fräscht bed & breakfast i Cornwalls äldsta stad Marazion. Från 88 pund/dubbelrum. Testa gärna att äta en “full cornish breakfast” här.  

Vårt val: Highcliffe Contemporary Bed & Breakfast -(falmouth-hotel.co.uk). Femstjärnigt bed & breakfast där alla detaljer är handplockade och ägarparet tar emot med citronlemonad. Från 90 pund/dubbelrum inkl skatt. 

 

Guide: Lantliv & stränder i Cornwall
Vanessa Hammond och Simon Clark har gjort quirky till ledord i inredningen i sitt snygga b&b i Falmouth.

Nare Hotel (narehotel-co.uk). Dyrt men värt pengarna för den som har råd. Och då ingår afternoon tea, frukost, magisk sjö-utsikt, varma bad och känslan av att bo hemma hos en rik adelsman. Från 338 pund/dubbelrum.

The Park Mawgan Porth (mawganporth.co.uk). Hyr ett minimalistiskt ekohus, mongolisk yurta eller varför inte en husvagn? Från 415 pund/vecka. 

Guide: Lantliv & stränder i Cornwall
Udda B&B. The Park Mawgan Porth. Bo i husvagn eller mongolisk Yurta.

Mat

Bens Cornish Kitchen (bens-cornishkitchen.com) är en prisbelönt restaurang i Marazion som serverar lokala specialiteter, enkelt och mycket gott. 

Vill man ha fish’n’chips är det Falmouth som gäller, med nykomlingen och kändiskocken Rick Stein’s Fish (rickstein.com) och sedan länge lokala Harbour Lights (harbourlights.co.uk), som tävlar om kundernas gunst. 

 

Guide: Lantliv & stränder i Cornwall
Rick Steins fish’n’chips.

På Halwyn’s Tea Garden (facebook.com/pages/Halwyns-Tea-Garden) i Truro finns de bästa kakorna, men lunch måste förbeställas. Gott kaffe finns alltid på Espressini (espressini.co.uk) i Falmouth och den godaste drinken på Gylly Beach Cafe (gyllybeach.com). 

För frukost rekommenderas en “full cornish” på ett bra b&b, där maten för det mesta är fullkomligt delikat och närproducerad. 

Guide: Lantliv & stränder i Cornwall
Halwyn’s Tea Garden och fantastiska Sue som bakar allting själv.

Inspiration

Otaliga är de författare och konstnärer som inspirerats av ljuset, havet och lugnet i Cornwall. En av de mest kända skönlitterära böckerna är Rosamunde Pilcher och hennes Snäcksamlarna. Lite quirky är att läsa chick lit, där finns många exempel på romantiska Cornwall-ögonblick, till exempel i The Beach Café av Lucy Diamond. St Ives är konstnärernas hemstad i Cornwall, känt för sitt fantastiska ljus. Här öppnade Tate Modern en filial, Tate St Ives, på Porthmeor Beach. 

Missa inte:

 


Text: Johanna Stenius • 2015-04-30
RestipsStorbritannien

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top