Annons
Annons
Den jämtländska naturen bjuder på vyer som är svåra att inte älska. Foto: Gettyimages / Piter1977.

Den jämtländska naturen bjuder på vyer som är svåra att inte älska. Foto: Gettyimages / Piter1977.

Restips

10 anledningar att åka till Jämtland

Kombinera fjälläventyr och stugmys med lokala matupplevelser på världsnivå. Att Jämtland slog besöksrekord i somras trots corona är ett bevis på hur mycket vi älskar platsen. Här är 10 anledningar till varför du bör besöka Jämtlands län!

Text: Sofia Zetterqvist • 2021-03-12 Uppdaterad 2022-03-01

1. Ristafallet

Ropa in våren som Ronja

Minns du filmscenen där Ronja Rövardotter och Birk jagas av de elaka vildvittrorna? Den har spelats in här vid Ristafallet, eller Glupafallet som det heter i Ronja Rövardotter. Ett mäktigt vattenfall strax utanför Åre som du kan köra hela vägen fram till med bil. Lika vackert på sommaren, som i ett mer stelfruset format på vintern. I Jämtland finns många vattenfall att besöka, vill du istället se Sveriges största är det Tännforsen du bör bege dig till.

10 anledningar att åka till Jämtland
Ristafallet i det jämtländska landskapet. Foto: Gettyimages.
10 anledningar att åka till Jämtland
Sveriges vackraste vattenfall enligt vissa. Foto: Gettyimages.

2. Åre by

Mys i fjällby

Hantverksöl, chokladfabrik och över 50 restauranger. Åre by är så mycket mer än en avlägsen by vid fjällfoten. Här hittar du det mesta som behövs för att ge livet guldkant! Pizza från Torvtaket, trerätters hos Imilla, cocktails hos Asian post office, och hantverksöl från något av de fyra mikrobryggerierna: Åre ölfabrik, Åre Bryggcompagni, Ottsjö Brygghus eller Svartbergets Fjällbryggeri. 

Läs mer: 25 bästa tipsen till Åre

10 anledningar att åka till Jämtland
Åre by med sina många restauranger och barer. Foto: Niclas Vestefjell.
10 anledningar att åka till Jämtland
Supper i Åre by – en av alla restauranger att välja mellan. Foto: Supper.

3. Jämtlandstriangeln & Vålådalsfyrkanten

Vandra i fjällandskap

Att det är populärt att vandra i Jämtland är inte svårt att förstå. Här är det praktiskt taget fullproppat med storslagna fjällandskap. Jämtlandstriangeln är den mest kända vandringsleden, en rutt som går mellan de tre fjällstugorna Storulvån, Sylarna och Blåhammaren vilket gör att du kan vandra utan att behöva släpa på tält. Övernattning bör bokas i förväg eftersom sovplatserna är hett eftertraktade. Vålådalsfyrkanten har ett liknande upplägg men är inte lika välkänd och går istället mellan de fyra fjällstugor Lunndörren, Stensdalen, Vålådalen och Vålåstugan.

Läs mer: Jämtlandstriangeln – vandra en lagom lång klassiker

10 anledningar att åka till Jämtland
Jämtlandstriangeln tar dig förbi Sylarnas toppar och glaciärer. Foto: Getttyimages / TT.
10 anledningar att åka till Jämtland
Med chans för sällskap! Foto: Gettyimages / Stephan Mertens.

4. Trumvallens fjällridning

Galoppera uppför fjället

Att stiga in på stallplanen hos Trumvallen utanför Vemdalen i Jämtland är som att stiga in i en amerikansk cowboyfilm. Stallet drivs som en äkta hästranch och ridningen sker i westernstil på amerikanska hästraser som quarter och paint. För den som hellre rider uppför fjället på en trygg nordsvensk brukshäst finns det gott om dem också. Rid genom ospårad terräng, fika vid fäbodvallar eller följ med och valla gårdens kor – till häst. Övernattning sker i enkla timmerstugor utan el och rinnande vatten, antingen vid stallet eller uppe på kalfjället. Vedeldad bastu och badtunna finns för möra kroppsdelar till kvällen.

10 anledningar att åka till Jämtland
Som en cowboy på fjället med Trumvallens Horse Ranch. Foto: Sofia Zetterqvist.
10 anledningar att åka till Jämtland
Fjällridning på dagen, vedeldad badtunna på kvällen. Foto: Sofia Zetterqvist.

5. Östersund

Matvandra i kulinariskt världsarv

Jämtlands huvudstad är Östersund. Staden har, tillsammans med hela regionen, blivit utsedd av Unesco till ”Creative City of Gastronomy” för sitt unika utbud av kulinariska mattraditioner och lokala och hållbara producenter. Ett sätt att uppleva staden på är genom en matvandring på egen hand! På så sätt kan du göra stopp där du själv vill, men riskerar inte heller att missa någon dold lokal favorit. Börja vid turistcentret i Östersund som även förser dig med karta över rutten. Missa inte Jazzköket och sushirestaurangen Take Mikado!

6. Åre & Vemdalen

Checka in på högfjällshotell

Sov med vidunderlig fjällutsikt, gudomlig mat och lyxig spa-avdelning. I Jämtland finns flera högfjällshotell. Copperhill Mountain Lodge i Åre är ett av dem där du bastar och badar i uppvärmda pooler med utsikt över Åreskutan. Ett annat är Storhogna Högfjällshotell i Vemdalen som bjuder på en lummig vinterträdgård intill spa-avdelningen. Vill du bo extra spektakulärt kan du nu checka in i den arkitektritade villan i Edåsdalen – känd från TV-programmet Grand Designs Sverige 2020.

10 anledningar att åka till Jämtland
Spalyx på Copperhill i Åre. Foto: press / Copperhill.
10 anledningar att åka till Jämtland
Vinterträdgården hos Storhogna Högfjällshotell i Vemdalen. Foto: press / Storhogna.

7. Myskoxcentrum

Kika på förhistoriska djur

Myskoxen är både ett gulligt och märkligt djur. Ett av få förhistoriska djur som fortfarande finns kvar, man tror att de kan ha funnits redan för 44.000 år sedan. Och visst ser de ut lite så, som tagna ur en annan tidsera. På Myskoxcentrum i Tännäs kan du hälsa på Helga och Härje och de andra myskoxarna i myskoxhägnet. Men ännu bättre: myskoxarna har gjort succé på Instagram – så nu kan du bekanta dig med de långhåriga djuren även från hemmaplan!

En bjässe – Myskoxen är en Instagramsuccé. Foto: GettyImages

8. Jamtli

Lär dig allt om Jämtland

Ett museum om Jämtland! Jamtli har både ett innemuseum med utställningar och ett friluftsmuseum med historiska gårdar och levande djur som kor, hästar och getter. Sedan ett par år tillbaka finns även konsthallen Nationalmuseum Jamtli. Här ordnas många populära aktiviteter, några av dem är den årliga vårmarknaden och den pittoreska julmarknaden.

10 anledningar att åka till Jämtland
Friluftsmuseet Jamtli lär dig allt du behöver veta om Jämtland. Foto: Jamtli.
10 anledningar att åka till Jämtland
Den årliga julmarknaden hos Jamtli. Foto: Erik Westberg.

9. Frösön

Speja efter norrsken

Att någon gång få uppleva norrsken toppar många svenskars bucketlist. Klara nätter från september till mars har du störst chans att uppleva norrsken i Jämtland. Bäst ser du himlafenomenet om du beger dig ut i naturen där det inte finns några lampor, till exempel på Frösön utanför Östersund. Klä dig varmt och packa en termos med varm choklad. Håll koll på dagens norrskensmöjlighet via polarskensprognosen från Space Weather Live.

10 anledningar att åka till Jämtland
Spana efter norrsken på Frösön i Östersund. Foto: Gettyimages / Albert Rösch.

10. Storsjöyran

Sjung Jämtlandssången

Som alla nationer har även Republiken Jämtland en president. Den nuvarande heter Ewert Ljusberg och har varit president sedan 1989. Ett normalt år gör presidenten ett uppträdande kl 00:00 på lördagsnatten under den stora musikfestivalen Storsjöyran i Östersund. Efter hans tal till nationen sjungs Jämtlandssången – en mäktig upplevelse där över 25.000 människor stämmer upp i sång på torget. Se till att komma förberedd när väl corona är över, här hittar du hela texten.

10 anledningar att åka till Jämtland
Stäm upp i skönsång på stortorget i Östersund. Foto: Göran Strand.

Äventyr i Jämtland – 3 dagsturer i Vålådalen

Jämtlandstriangeln – vandra en lagom lång klassiker

25 bästa tipsen till Åre


Text: Sofia Zetterqvist • 2021-03-12
RestipsSverigeListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen