Annons
Annons
Personer på häst som rider i fjällen.

Upptäck de svenska fjällen från hästryggen. Foto: Johan Marklund

Restips

Guide: Ridsemester i svenska fjällen

Upptäck de jämtländska fjällen från hästryggen. Här är tips på verksamhet, boende och fler fjäll med turridning för dig som vill semestra med häst i Sverige.

Text: Karin Wallén • 2023-10-03 Uppdaterad 2023-10-05

Rid i Jorm

Rid i Jorm och Korpens Öga ligger i Jormvattnet i Jämtland, 27 mil nordväst om Östersund. Här erbjuds flera olika typer av islandshästturer i fjällen, från en halvdag till sexdagarsturer. Verksamheten är igång från första juni till början av oktober och även ovana ryttare är välkomna. Ridningen anpassas efter deltagarnas nivå. Halvdag kostar 950 kr, två dagar 5600 kr och tre dagar 8200 kr. På korpensoga.com finns aktuella priser och info.

Läs också tillhörande reportage: Fjälltur med islandshäst i ljuvliga Jämtland

Hästar i svensk fjällmiljö.
Vad sägs om en semestervecka med häst? Det finns flera alternativ runtom i Sverige. Foto: Johan Marklund

Resa hit

För att resa kollektivt tar du tåg eller flyg till Östersund och sedan buss till Jormvattnet via Strömsund och Gäddede. Med buss tar resan från Östersund 4–5 timmar, med bil cirka 3,5 timmar.

Boende

Under en flerdagarsritt rider man normalt 2–2,5 mil per dag och bor i tält. Boende inför och efter turen finns hos arrangören. Bastu och närodlad middag erbjuds på Korpens Öga.

Karta över Jämtland.

4 andra fjäll med turridning

Vemdalen

Trumvallens Fjällridning i Vemdalen har turer på allt ifrån en timme i skogen till flera dagar till fjälls. Du rider genom vild terräng på trygga westerntränade hästar. Finns även möjlighet att prova på ranchlivet och valla djur från hästryggen.

Ramundberget

Med Fjällpilens islandshästar tar du dig till skogs och fjälls kring Ramundberget i Härjedalen. Efter en kort träning i paddocken rider ni ut för en kvällstur, en dagstur eller flera dagar i sadeln.

Åre

I Huså, det vill säga på ”baksidan” av Åreskutan, hittar du Huså Åreskutans Fjällridning. Här rider du på islandshästar i allt från en halv till två dagar. Du får prova på fyra gångarter till fjälls.

Ammarnäs

Fjällhästen arrangerar turer på pigga och stadiga islandshästar i Vindelfjällen. Med utgångspunkt i Ammarnäs går ritterna upp till fantastiska vyer mot svenska och norska toppar. Välj mellan dagsturer, flerdagarsturer och ridfisketurer.


Häst i solnedgång.
Det vimlar av roliga ridresor i Sverige. Foto: Unsplash

Läs också:

10 ridresor i Europa – semester på hästryggen

10 anledningar att åka till Jämtland


Text: Karin Wallén • 2023-10-03
RestipsSverigeAktiv semesterGuideridsemester

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen