Matateljén återuppstår i Slakthusområdet
Omtyckta Matateljén i Gamla Enskede var länge en självklar krogdestination för boende och besökare i den lummiga villaidyllen. Efter åtta år i kvarteret stängde restaurangen i fjol och lokalen omvandlades till en saluhall i miniatyr – Ateljéns livs. Nu har Matateljén öppnat i ny skepnad, denna gång i industrichica Hus 26 i Slakthusområdet, med Solen och Bar Montan som närmsta grannar. Restaurangen kommer att ha öppet såväl lunch som kväll med både fasta menyer och a la carte. Precis som tidigare står den lekfulla hanteringen av råvaror i säsong i fokus.

– Att få öppna vår nya restaurang i Slakthusområdet känns som att få komma hem igen, bara ett stenkast från där vi en gång började den här resan. I den här lokalen har vi tänkt mycket på hur vi kan behålla den öppna ateljékänslan som finns nu när lokalen är rå och oförädlad. Vi vill ta vara på den otroliga lokalen, rymden och ljuset. Vi kommer skapa en uppbruten, okonventionell känsla i både kök och möblering, säger Henrik Sauer, som tillsammans med Anna Klyvare är grundare av Matateljén, i ett pressmeddelande.

Rox trestegssatsar på Östermalm
I den kulturhistoriska Oxenstiernska malmgården i hjärtat av Östermalm krokar silversmeden och krögaren Sebastian Schildt och stjärnkocken Viktor Westerlind (Frantzén, Aira, Operakällaren) arm och öppnar tillsammans en ny version av Restaurang Oxenstiernan (ROX) – nu som en samtida restaurangupplevelse i tre delar. Först ut är sommarrestaurangen Jardin, en avslappnad trädgårdskrog med inspiration från Provence, som öppnar den 28 juni. Under hösten öppnar en lyxig bistro som under vintern följs upp av ett tidsenligt fine dining-koncept.
– Det känns fantastiskt att äntligen få sjösätta denna drömkrog tillsammans, på en mycket speciell plats. Vi vill erbjuda olika upplevelser under ett och samma tak – och nå fler gäster på fler sätt. Det här projektet är fullt av möjligheter, säger Viktor Westerlind.

Hedvig hyllar det svenska matarvet
Gillar du svensk husman och romantiserar tjeckiska ölhallar? Då kommer du att gilla Beriut Café-grundaren Elias Karroums senaste Östermalmshallsatsning Hedvig. Ambitionen är att erbjuda en respektfull men kreativ tolkning av svensk husmanskost i en anrik miljö som andas kulturarv och tidlös elegans.
– Ambitionen med Hedvig, vars namn är hämtat från närliggande Hedvig Eleonora kyrkan, är att lyfta fram den svenska husmanskosten med respekt för traditionerna. Jag vill skapa en plats där besökare kan uppleva smaker som sitter djupt i vårt matarv – i en miljö som är 135 år gammal och som kombinerar dåtidens charm med dagens mattrender. Det ska kännas genuint och relevant på samma gång, säger Elias Karroum, grundare.

Eden öppnar för säsongen
Stockholms egna lustgård, restaurang Eden längst ut på Smedsudden på Kungsholmen, har slagit upp portarna för sommaren. Den bedagade 1800-talsvillan – som i fjol charmade 45 000 besökare med kajakpaddel, fiske, bastu och naturvinsstinna middagar under bar himmel – satsar i år lite extra på Edens kulinariska erbjudande. Matkonceptet ”Eden Gone Fishing” är en hyllning till fisk, skaldjur och det rustikt enkla, där svenska råvaror möter medelhavets matlagning. Bakom menyn står William Wahlroos, tidigare souschef på bland annat Punk Royale.

Bland signaturrätterna märks semesterkompatibla rätter som Hibachi-grillad guldsparid med rökig paprikaröra och Duroc-kotlett med majrova, colatura och Sauce Robert. Föredrar du att hänga i baren rekommenderas Edens siganturdrink Aperol Margarita med tajinkant och hotshotsversionen av Pina Colada, med ljus rom, ananasjuice och kokosinfuserad vispgrädde. Sommarens cocktailsnackis?
– Årets meny är inspirerad av Medelhavet – Amalfikusten, franska rivieran och Mallorca. Jag älskar det avskalade och rustika där råvarorna får spela huvudrollen, men där det också finns en precision som höjer helheten, säger William Wahlroos.

Artikeln publicerades ursprungligen på Café.se.