Annons
Annons
Göteborgs norra skärgård är orört och vackert. Gör en öluff på cykel, hyr en bastu och ät räkmacka på någon av de lokala krogarna.

Göteborgs norra skärgård är orört och vackert. Gör en öluff på cykel, hyr en bastu och ät räkmacka på någon av de lokala krogarna. Foto: © Hönö Klåva/Skärgårdshotellet

Restips

9 anledningar att resa till Göteborgs skärgård

Glöm Smögen, Lysekil och Marstrand. Strax norr om Göteborg ligger en handfull öar med släta stenhällar, lokala bryggerier och bastubad! Och det bästa av allt - du slipper trängas.

Text: Karin Wimark • 2022-08-12 Uppdaterad 2022-08-25

1. Semestra utan trängsel (och ändå nära Göteborg)

Medan många väljer att besöka öarna i Göteborgs södra skärgård, dit du mer eller mindre tar spårvagnen hela vägen till klippkanten, är den norra skärgården ännu relativt orörd. Tur för dig! Öar som Rörö, Hyppeln, Knippla, Björkö, Hälsö och Öckerö bjuder på variationsrik natur, mysiga caféer, vandringsleder och orörda klippbad. Har du inte egen bil kan du ta buss från centrala Göteborg fram till Lilla Varholmens färjeterminal varpå en färja tar dig vidare till Hönö eller Björkö. Sommartid kan du också ta båten hela vägen inifrån stan till Hönö Klåva.

2. Hyra bastu vid havet

Vad sägs om ett bastubad med havsutsikt? Från och med juni 2022 kan du hyra den sprillans nya bastun i ljuvliga Fotö Hamn. Här, längst ut på Ussholmen väntar en obruten horisont, klippbad och skärgårdsidyll. Bastun hyrs via hamnföreningen och rymmer ett kompisgäng med råge (8 personer) – perfekt efter en dags utforskande på öarna. På Havskatten Hotell & Vandrarhem på Hönö kan du hyra hela spaavdelningen med bastu samt bubbelpool (7 personer) och på Nimbus Hotell finns på Öckerö finns också bastu som ligger längst ut på bryggan (8 personer).

3. Åka på sälsafari och besöka Evert Taubes Vinga

Den som vill lära känna Öckeröarnas själ & historia kan åka på en skärgårdstur med Höno Båtturer som drivs av Bo Johansson som flyttade till Fotö redan 1965.

– För sisådär 30 år sedan var jag på en semesterresa i Grekland och så läste jag: ”Det bästa livet man kan ha, det är om man är en fiskare på en grekisk ö”. Det här är det närmaste grekisk ö man kan komma, säger Bosse då vi puttrar ut från hamnen mellan kobbar och skär.

Bosses båtturer avgår från Hönö Klåva och bjuder på en tur i den vackra skärgården mellan Hönö och Vinga. Du kan också boka in en Sälsafari eller göra en utflykt till Vinga Fyr som länge varit ett landmärke för sjöfarten. Visste du att Evert Taube – trubaduren och kompositören – växte upp på Vinga?

4. Njuta av skärgårdspuls i Hönö Klåva

Vill du ha lite skärgårdspuls i en mysig hamn ska du bege dig till Hönö Klåva på ön Hönö. Här samsas mysiga butiker, restauranger och hotell på kajkanten. Bo gärna över en natt på det nyrenoverade Skärgårdshotellet Hönö där rottingmöbler, ljusa linnetextiler och stora fönster skapar en avkopplande miljö. Passa på att äta en lunch på Lilling Cottage som startade som en blomsterbutik och idag har öns godaste pizza liksom Tullhuset för färsk fisk och skaldjur med havet som granne.

5. Frossa i skaldjur

Om du befinner dig i Göteborgs skärgård är det nästan syndigt att inte äta färsk fisk eller skaldjur. I Hönö Klåva får du som sagt inte missa Tullhuset, medan Klåva Fisk fyller sin kyldisk med havets läckerheter – perfekt om du vill köpa med dig till klipporna! På Hälsö Brygga äter du räkmackor som heter duga medan Feskeboa på Björkö har en mysig butik du antingen kan äta lunch i eller köpa med dig från. Spana också in Rörö Fiskeboa & Krog för nyfiskade kräftor liksom Matjes på Knippla – vackert belägen på piren med sjömat och akvavit!

6. Njuta av orörd natur längst upp i norr

Om du tar dig ända längst ut i skärgården till ön Rörö får du vara ifred. Rörö naturreservat breder ut sig på större delen av ön och här kan du vandra över trädlösa hedmarker, klapperstensfält, förbi dammar och till stränder och klippor. Bli inte förvånad om du stöter på ett par hästar liksom får som betar på markerna. Du som gillar fågelskådning har dessutom kommit rätt, framför allt under vår och höst då arter som havssula, kentsk tärna och tretåig mås kan skådas.

7. Vandra den nya skärgårdsleden

Den nya skärgårdsleden är en del av Kuststigen – vandringsleden som går från Tjörn i söder till Oslo i norr – och sträcker sig 27 kilometer över Öckeröarna. Gör den i ett svep eller dela upp i tre etapper! Höjdpunkter på vandringen är den vackra Fotöbron, naturreservatet Ersdalen, det gulliga samhället Hönö Röd och vackra Hummerviken. Har du inte fått nog kan du hoppa på färjorna till öarna Knippla, Hyppeln eller Rörö för mer skärgårdsliv.

Läs mer: Ny vandringsled i Göteborgs skärgård

8. Ö-luffa med cykel

Det är inga stora avstånd mellan öarna vilket gör de perfekta att utforska med cykel! Hyr exempelvis hos Paolos Cykel i Hönö Klåva för att utforska Foto, Hönö, Öckerö och Hälsö under en dag. Det går gratisfärjor vidare ut till Knippla, Hyppeln och Rörö som det går utmärkt att ta med cykeln vidare till.

9. Gå på ölprovning

Visste du att det bryggs öl i Göteborgs skärgård? Kanske ingen ögonbrynshöjare då Göteborg ju ofta kallas Sveriges ölhuvudstad. På Barlind Beer på Björkö kan du boka in dig på ölprovning och bryggerivisning för dig som vill veta mer. Ölprovningen hålls på Restaurang Seaside i hamnen men planer finns att öppna ett taproom i bryggeriet! Håll utkik – det står färdigt när som helst. Vill du testa fler lokala ölsorter kan du spana efter Rörö Öl liksom öl från Hönöbryggeriet.

Lästips: Krogguide: 11 restauranger i Göteborg


Text: Karin Wimark • 2022-08-12
RestipsSverigeBåtresorSol och badVagabond on Tour Sverige

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen