Annons
Annons
Två kajakpaddlare i skärgården i Bohuslän.

Skärgården i Bohuslän är som gjord för ett höstäventyr med kajak. Foto: Roger Borgelid/Westsweden.com

Restips

Paddla kajak i Bohusläns skärgård – weekend på Västkusten

Paddla mellan tusentals kobbar och skär, koppla av i en vedeldad badtunna och njut av färska skaldjur. Vi åkte på kajakweekend i en av världens vackraste skärgårdar.

Text: Karin Wimark • 2023-09-18 Uppdaterad 2023-09-18

– Känner ni pedalerna under fötterna? Det är med dem ni styr rodret!

Ingela går runt till varje kajak och instruerar hur vi ska förbereda våra kajaker för förmiddagens utflykt. Visar hur vi spänner fast vattenskyddet över våra kroppar och hur vi ska hålla i paddeln för bästa paddlingseffekt i havet. Jag trycker mina knän mot kanten av kajaken och tar ett djupt andetag. Undrar hur vingligt det kommer att kännas? Och vi får bara inte falla i vattnet eftersom jag har min dyra kamera med i kajaken. Men dubbelkajaken jag och mitt sällskap just äntrat känns stabil. Och efter bara 10 minuter i vattnet låter jag kameran dingla runt halsen istället för att ligga nedpackad i den vattentäta påsen.

Kajakpaddlare påväg ut i vattnet.
Ingela och Marcus går igenom alla förberedelser inför kajakturen så att alla ska känna sig trygga ute till havs. Foto: Karin Wimark

Havet ligger nästan spegelblankt denna ljumna septemberlördag och tystnaden i viken får en att vilja skratta högt av glädje. Några ensamma sjöbodar pryder de släta klipphällarna på ön framför oss. Ett par kajakpaddlare susar förbi runt hörnet. De karga klipporna och kobbarna breder ut sig likt en akvarellmålning. Bohuslänska skärgården ter sig som en dröm.

Läs också: Västkusten på hösten – 20 favoriter från norr till söder

Röda sjöbodar på västkusten i Sverige.
Sjöbodarna ligger på rad i Grönemad, som är utgångspunkten för kajkakturerna. Foto: Alex Vizeo_Loris Monteux/Westsweden.com

Vi befinner oss strax utanför Grebbestad i norra Bohuslän i det lilla fiskeläget Grönemad. Här driver Ingela och Marcus Holgersson kajak- och outdoorföretaget Skärgårdsidyllen – ett hjärteprojekt där de vill dela med sig av sin egen bakgård till nyfikna besökare genom kajakturer men också vandring, cykelturer, SUP-paddling och yoga.

– Det var när vi gick på föräldraledighet och tillbringade en månad i fjällen och sedan i Costa Rica som idén väcktes att flytta till Grönemad på heltid. Nu är det över 10 år sedan, säger Ingela och berättar om sina rötter till orten och sina morföräldrars hus.

Kvinna paddlar kajak i en orange kajak.
Välj mellan enkel- eller dubbelkajak om ni är två, den sistnämnda något stabilare. Foto: Karin Wimark

Själva är vi här för att prova på en klassisk kajakweekend där dagen inleds med tre timmar till havs.

– Där nere på botten ser ni ostronen! Visste ni att vi nästa helg firar ostronets dag här i Grebbestad och att kockar kommer hit för att tävla i ostronöppning? Säger Ingela och pekar ner mot de vitskimrande ostronen på botten.

Under kajakturen får vi inte bara en härlig naturupplevelse, utan får också ta del utav miljöarbetet och historien på platsen. Vi snackar om framtidens mat och får smaka på tunna avlånga alger samtidigt som Ingela berättar om den blå revolutionen och hur man försöker ta till vara på det ätbara som finns i haven. Vi lär oss hur ostron växer, varför vattnet är så klart på västkusten och om de öar som Skärgårdsidyllen rustat upp med utedass och städat rena.

Läs också: Krogguide: 11 restauranger i Göteborg

En grupp människor sitter på en klippa och blickar ut över skärgården.
Fika paus på ön Käften som har en liten mysig strand perfekt att lägga till vid, grilla en korv eller slå upp ett tält. Foto: Karin Wimark

Eftermiddagen tillbringas inne i Grebbestad där vi äter len gös och dricker lokal Grebbestadsöl på uteserveringen till populära lunchrestaurangen Telegrafen. Ett glasstopp i hamnen blir det också innan vi tar trapporna upp till ströberget för bästa utsikt.

Grebbestad är en pittoresk och levande badort med stor hamn som under sommaren fylls av segelbåtar från hela västkusten och Norge. En septemberlördag som denna är det fridfullt men ändå full fart. Framåt kvällen checkar vi in i skärgårdsstugan som ligger i Grönemad, dukar upp med räkor och vitt vin medan det vedeldade badkaret sakta värms upp. Tystnaden har lagt sig över de små orterna. Utsikten över kobbarna och skären i havet är som en tavla.

Badkar på en terrass med utsikt över havet.
Stanna över natten hos Skärgårdsidyllens ekostuga där du bland annat kan boka till ett vedeldad badkar. Foto: Karin Wimark

Räkor i en skål med bröd och aioli på en skärbräda.
Köp med dig fisk och skaldjur från Grebbestad Fiskhandel. Foto: Karin Wimark

Följande morgon hänger vi på låset på Sjögrens i backen – det lokala bageriet som både vardagar och helger kör brunch som lockar halva orten. En halvtimme efter öppning är alla bord fulla och det gräddas våfflor, sörplas kaffe och äts nybakade frallor för fullt i den lilla stugan. Någon timme senare står vi vid entrén till Tjurpannans naturreservat. Vandringslederna sträcker sig över de ett hed- och hällmarklandskap där med små färgade pinnar att följa. Farleden utanför är en av Bohusläns mest fruktade passager och vågor slår mot fyren. Några kor brölar. Vi strövar runt i detta stora ingenmansland och njuter av en så stillsam förmiddag utan en människa i sikte.

Man vid en röd stuga i skärgården på klippor och vid hav.
Tjurpannans Naturreservat är värt ett besök, inte minst dagar som denna då vindarna är måttliga och luften ljummen. Foto: Karin Wimark

3 andra tips i Grebbestad & Grönemad

1. Följ med på ostronsafari

Visste du att Grebbestad är känt för att ha världens finaste ostron och att ostronet har en egen dag – ostronets dag, som firades 16 september. Följ med på en tur till ostronbankarna med Bröderna Klemming och lär dig allt som är värt att veta om ostron. Här erbjuds också guidade dykturer.

2. Paddla kajak & tälta

Skärgårdsidyllen erbjuder den som hyr kajak att låna tält – perfekt för en övernattning ute på någon av kobbarna i skärgården.

3. Everts Sjöbod

Everts Sjöbod är en kär granne i Grönemad och erbjuder inte bara hummerfiske utan också övernattning i sjöboden och badtunna på första parkett.

Man i en badtunna tittar ut över havet.
Sjunk ner i en varm badtunna hos Everts Sjöbod. Foto: Alex Vizeo_Loris Monteux/Westsweden.com

Läs också:

Stor guide: Göteborgs 21 bästa badplatser

Guide: Så seglar du i Bohusläns skärgård


Text: Karin Wimark • 2023-09-18
RestipsSverigeAktiv semesterKajakWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen