Annons
Annons
Ta in på hotell för att slappna av, jobba i lugn och ro eller lös en bostadskris. Foto: GettyImages

Ta in på hotell för att slappna av, jobba i lugn och ro eller lös en bostadskris. Foto: GettyImages

Nyhet

Hotell lockar med långtidsboende – ”större gensvar än vi trodde”

Hotell i Sverige har det tufft i coronatider. Nu gÙ�r hotellen allt möjligt för att överleva – långtidsboende har blivit ett nytt alternativ för att fylla tomma hotellrum. Vagabond har träffat Vincent Hunanyan som bott två månader på hotell.

Text: Helle Kikerpuu • 2020-05-21 Uppdaterad 2021-06-23

Några hotell som hyr ut månadsvis är Elite Hotels i samarbete med Blocket, Scandic samt Nordic Choice Hotels. 

”Känn dig som hemma i en ombonad hotellmiljö och njut av lyxen av att ha gym och restaurang i samma hus som du bor. Några av våra hotell erbjuder dessutom härliga relaxavdelningar[…]”, skriver Elite hotell på sin hemsida. Och enligt hotellkedjans VD, David Halldén, har erbjudandet om långtidsboende gått bättre än de förväntat.

– Det är ju en aldrig tidigare skådad situation vi alla befinner oss i. Beläggningen föll i april och situationen är svår, men vi har fått ett större gensvar än vi trodde på både ’long-stay’, men även andra kampanjer mot bland annat sjukvårdspersonal, och har just nu en beläggning på 26 procent. Vi har alltså uppnått en bit av det vi önskade, det vill säga att behålla så många anställda i arbete som möjligt, säger David Halldén.

Större intresse i storstäderna

Alla Elite Hotels hotell, drygt ett 40-tal hotell runt om i Sverige, erbjuder låntidsboende men mest intresse finns i storstäderna.

– Det är väl egentligen inte så konstigt. Boendesituationen i storstäderna är mer pressad, säger David Halldén och på frågan om vem som väljer att ta in pÙ� hotell för långtidsboende är svaret ”en väldig variation”.

– Det är allt ifrån personer som står mellan boenden, men rätt många vill pröva något nytt och söker lugn och ro. Det kan vara personer som har en familj men som vill passa på att bo för sig själv en tid, studenter, personer som sålt bostaden och vill ha gott om tid att hitta något nytt, säger David Halldén.

Någon bortre gränst för långtidsboende har hotellkedjan ännu inte fastslagit, men åtminstånde till hösten kommer de ha kvar erbjudandet.

Hotell lockar med långtidsboende –
Annars tomma rum hyr ut för så kallade ”long stay”. Foto: Elite Hotel Palace
Hotell lockar med långtidsboende –
Elite Hotel Palace erbjuder sina långtidsboende gäster både rum, städning och spa. Foto: Elite Hotel Palace

Två månader på hotell

En som valt att ta in på hotell för långtidsboende är författaren Vincent Hunanyan.

– Jag jobbar på en ny bok. Att bo på hotell erbjuder sinnesro. Det sparar mycket tid också då jag inte behöver städa, laga mat med mera, säger Vincent.

Han har tagit in på Elite Palace Hotel i centrala Stockholm, trots att han bara bor tio minuter bort på Kungsholmen, och har bott där under två månader.

Känns det som ”hemma” efter två månader?

– Nja, ”hemma” är nog en känsla mer än något fysiskt. Inget hotell i världen kan ersätta den känslan. Med det sagt, så måste jag berömma personalen pÙ? Palace. De gÙ�r ett utomordentligt jobb. Speciellt kocken Håkan som håller mig mätt och Marie från receptionen som alltid har ett leende på läpparna.

Vad saknar du? 

– Mina böcker och tavlor.

Hotell lockar med långtidsboende –
Vincent Hunanyan skriver på en ny bok och tycker att han jobbar bättre när han bor på hotell. Foto: Privat

"Resenärerna har rätt till sina pengar"

Hotellet i Tokyo där din "smarta" säng väcker dig

16 bästa böckerna för ressugna vagabonder

Djuren intar städerna under coronakrisen


Text: Helle Kikerpuu • 2020-05-21
NyhetSverigeHotell

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen