Annons
Annons
På nyöppnade Cane Rhum Society i Stockholm svävar tankar och smaklökar till Karibien. Foto: Karin Wimark

På nyöppnade Cane Rhum Society i Stockholm svävar tankar och smaklökar till Karibien. Foto: Karin Wimark

Nyhet

Ny karibisk bar och restaurang öppnar i Stockholm

I ett rätt kallt och grådaskigt Stockholm har en ny färgstark restaurang och bar öppnat. Cane Rum Societys fokus ligger på karibisk mat och cocktails. Har de rom undrar du? Jajamensan, Europas största romsamling för att vara exakt.

Text: Karin Wimark • 2020-12-04 Uppdaterad 2021-06-23

Med 1500 olika sorters rom har nyöppnade Cane Rum Society ett unikt rombiblioteket som består av sällsynta och spännande, för att inte nämna limiterade vintage och premium, rom.

Vad sägs till exempel om 1 cl av en 50 åriga Appleton Estate från Jamaica? Prislappen hamnar då på saftiga 1 500 kronor. Limiterade romsorter går man alltså inte miste om, och inte heller udda sorter som den med rökig smak eller den som är lagrad på champagnefat. Det finns något för alla – till och med den som undrar om baren serverar whisky eller vodka.

– Jag kan alltid hitta en rom som passar de personerna också, säger bartendern Jack Parker där han står bakom bardisken med en vägg av rom bakom sig.

Han går runt bardisken, och skjuter upp dubbeldörrarna in till rombiblioteket. Innanför finns ett par sittplatser som är omringade av glasväggar med romsorter på rad.

– Biblioteketet kan man boka för privata tillställningar, såsom romprovningar, säger Jack och pekar ut några av sina favoritsorter.

Grunden till samlingen är ett samarbete mellan den privata romsamlaren Niklas Blomquist och barkonsulten tillika romentusiasten Duane Shepherd.

– Kan man inte flyga till Karibien så är det här stället det närmaste man kommer, säger Duane Shepherd som själv kommer från Trinidad & Tobago.

Ny karibisk bar och restaurang öppnar i Stockholm
Middag i Karibien mitt i Stockholm. Foto: Karin Wimark

Karibiska smaker

Trots att romsortiment är mäkta imponerande stannar utbudet inte där. Förutom deras gedigna cocktailmeny med såväl klassiker som egna uppfinningsrika drinkar har de köket. Här lagas autentisk karibisk mat med en modern tvist.

– Det är jerk som gäller, säger kocken Jamal Pierre.

Jerk är en karibisk kryddblandning som används för marinering och vid grillning av olika slags kött. Och det är just kryddorna som Jamal tror kan överraska gästerna.

– Folk kanske tror att köket är isolerat på öarna men karibisk mat har influerats av afrikanska, indiska och europeiska smaker, säger Jamal.

Han har märkt att deras grillade tonfisk med het salsa och quinoa kokad i kokosmjölk är en populär rätt bland besökarna och till den rekommenderar Jack en Piña colada. 

– Min Piña colada är speciell. Jag tror många har dryckit rikigt dåliga varianter av cocktailen, med mycket mjölk eller grädde, säger han.

Ny karibisk bar och restaurang öppnar i Stockholm
En av Cane Rum Societys många många romflaskor. Foto: Karin Wimark
Ny karibisk bar och restaurang öppnar i Stockholm
Får det lov att vara en Zombie-drink? Foto: Karin Wimark

Cocktails med en tvist

Till maten på Cane Rum Society rekommenderas ofta cocktails. De går fint ihop med maten och bartendern Jack kallar sig själv en nörd när det kommer till rom och drinkar.

– Jag blandar våra egna romsorter som vi använder i drinkarna.

Varför blandar du olika sorters rom?

– Genom att blanda får jag fram den exakta smaken jag är ute efter till en viss drink. Ingen vet mina blandningar – det är en hemlighet, säger han. 

Nörderiet har också utmynnat i en kolsyremaskin där Jack kan kolsyra romen för drinkar. Han visar maskinen och hur den fungerar, slänger ihop en röd drink vars söta smaker tillsammans med kolsyran blir riktigt speciell.

Vad heter den?

– Ha, det vet jag inte, säger Jack och slår handen för pannan och skrattar.

Uppfinningsrikedomen går på högvarv i Hagastaden. Utanför barens fönster syns det svenska vintermörkret släcka dagsljuset. Om några år kommer den nya gula tunnelbanelinjen ha en station precis utanför och Hagastaden kommer, eller håller redan på att bli, Stockholms nya intressanta område med diverese gallerier, hotell, restauranger och parkområden.

Kommer Cane Rum Society klara sig under pandemin?

– Ja, det tror jag. Vi har redan en hel del stammisar. Det finns inte heller en annan karibisk restaurang och bar som vi i Stockholm. Och skulle det komma till det har vi ju en hel del exklusiva romflaskor att sälja på auktion, säger Jack och skrattar.

Stockholm för foodisar – 8 ställen du inte får missa

Sveriges bästa restauranger värda en omväg

10 härligaste öarna i Karibien

Öluffa i Karibien – stor guide med allt du behöver veta


Text: Karin Wimark • 2020-12-04
NyhetSverigeMat och dryckStockholm

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen