Annons
Annons
Stuga i Jämtland, Härjedalen. Foto: Anders Robertsson/STF

Stuga i Jämtland, Härjedalen. Foto: Anders Robertsson/STF

Nyhet

Svenska Turistföreningen stänger alla sina fjällstugor

Snart nalkas vårvintern då allt fler personer ger sig ut på fjällturer. Detta gör att Svenska Turistföreningen (STF) stänger fjällstugorna. Framförallt för att inte bidra till en ökad påfrestning på vård- och räddningspersonal och för att stugorna saknar förutsättningar för långvarig isolering av gäster och vägsjuktransport.

Text: Helle Kikerpuu • 2020-03-26 Uppdaterad 2021-08-13

Fram tills beslutet att stänga har STF känt att de kunnat uppfylla de råd och rekommendationer som kommit från myndigheter genom bland annat förbättrade instruktioner och checklistor kring hur dem ska hantera och minska riskerna för smittspridning i våra fjällstugor.

– Och vad vi vet har det inte heller funnits smitta i fjällstugornas närområden. Men under gårdagen kom nya föreskrifter från Folkhälsomyndigheten, riktade till restauranger och serveringar om att undvika trängsel. Även om STFs fjällstugor inte bedriver den typen av verksamhet skickade föreskrifterna ändå en signal och utifrån dem menar vi att det är lämpligt att nu stänga STFs fjällstugor för vintersäsongen. Hittills har det inte varit många gäster i våra fjällstugor, men ju närmare påsken vi kommer och det blir mer behagligt väder på fjället ökar antalet gäster, säger Magnus Ling, generalsekreterare på STF.

Svenska Turistföreningens åtta fjällstationer i Grövelsjön, Saltoluokta, Abisko, Kebnekaise, Storulvån, Helags, Blåhammaren och Sylarna är dock öppna som vanligt med tydliga rutiner för att minska risken för smittspridning.

– Fjällstationerna har väl fungerande rutiner för god hygien och att undvika trängsel, här finns det personal som kan agera vid eventuell misstanke om smitta, bra förutsättningar för en god handhygien för många och vi har även möjlighet till isolering om en gäst skulle insjukna. Dessutom kan vi sprida gästerna över betydligt större ytor än i fjällstugorna.

Stänger 30 mars

STF kommer även att informera om nedstängningen vid samtliga berörda startpunkter på fjällederna samt vid närliggande fjällanläggningar. Officiellt stängningsdatum är måndag 30 mars.

För att undvika risker för de fjällgäster som redan är ute på lederna kommer nedstängningen att ske succesivt under de närmaste dagarna. Samtliga säkerhetsrum kommer att hållas öppna som vanligt för att ge skydd vid akuta situationer. Men STF avråder bestämt från turer till STFs fjällstugor under resten av vintern. Som en ytterligare säkerhetsåtgärd kommer STF att köra transporter utmed lederna den närmaste tiden och kan då informera skidåkare. 

– Vi tycker såklart att det är sorgligt att avsluta säsongen redan nu. Vi alla hade önskat annat, men vi vill också att en fjälltur mellan och på fjällstugor ska vara trygg. Det här beslutet bidrar tyvärr till att försvåra den ekonomiska situationen som STF och en stor del av svensk besöksnäring befinner sig i just nu. Fjällen och våra stugor finns kvar, men som läget är nu är STFs bedömning att vistelser på våra fjällstugor behöver skjutas upp till ett bättre tillfälle, avlutar Magnus Ling.

Svenska Turistföreningen stänger alla sina fjällstugor
Kungsleden är en populär vandringsled i Lappland utanför Abisko. Foto: Anette Andersson/STF

Fakta om STFs fjällstugor

STF har totalt 44 fjällstugor i väglöst land utmed den svenska fjällkedjan. STF:s fjällstugor är en enklare boendeform utmed lederna i väglöst land. Det finns varken el eller rinnande vatten. Här bor gästerna gemensamt och alla hjälper till att hugga ved, bära in vatten, städa och elda. I en fjällstuga kan du inte förboka en specifik bädd men den ideella stugvärden ser till att alla får plats.

Podcast: Hur ska det gå för turismen i coronans tid?

Svensk turistnäring slås hårt av coronaviruset

16 bästa böckerna för ressugna vagabonder


Text: Helle Kikerpuu • 2020-03-26
NyhetSverigeInför resan

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen