Annons
Annons
Fler svenskar svemestrar och bokar stuga. Något som gynnat svenska Airbnb-värdar. Foto: GettyImages

Fler svenskar svemestrar och bokar stuga. Något som gynnat svenska Airbnb-värdar. Foto: GettyImages

Nyhet

Populärt att hyra semesterbostad – svenska uthyrare tjänar miljoner

Svenska Airbnb-värdar tjänade mer än 4,5 miljoner dollar, strax över 39,2 miljoner kronor, på inhemskt resande under juni. Det är en ökning på nära 25 procent jämfört med samma period förra året.

Text: Helle Kikerpuu • 2020-08-10 Uppdaterad 2021-06-23

Bland de län där uthyrningen gått starkast framåt hittar vi Västernorrland, som sticker ut med en ökning på 115 procent av inhemska bokningar, men även resten av Sverige har fått ett uppsving med 25 procent – totalt uppgick intäkterna av inhemska bokningar till strax över 39,2 miljoner kronor.

Gävleborgs län och Örebro län har också ökat mycket, med 110 respektive 105 procent. Något som kan tyda på en ökad trend för att besöka områden som traditionellt inte legat i topp, enligt Airbnb.

Fullbokade stugor

Den röda stugan med vita knutar ligger mitt i skogen, med barrträd och betande får som enda grannar. Den här sommaren har den varit mer välbesökt än någonsin. Och kanske är det just det ensliga lÙ?get som lockar, tror ägaren Lillemor Bylund, som hyr ut två stugor i Kramfors kommun i Västernorrland via tjänsten Airbnb.

– Trots att vi har en helt full kalender så ringer folk och frågar om de får komma ändå. Jag hör av andra som hyr här i området att de också har helt fullbokat, vad man än hyr ut så är efterfrågan jättestor, säger hon till TT.

På frågan varför just Västernorrland är så populärt svara Lillemor Bylund:

– Vi får mycket draghjälp från Höga Kusten med sin fantastiska natur. Man behöver inte heller trängas med andra, det blir ett säkerhetsavstånd under coronan.

– Det finns en stor potential i det här för glesbygden, hade vi kunnat fylla alla tomma stugor med turister hade det varit jättebra. Gästnätter leder till restaurangbesök och ger en skjuts till andra verksamheter. Det är otroligt viktigt för oss.

Bokningar för 2021

Att det är svenskarna själva som har hittat ut i landet märker även Lillemor Bylund.

– I vanliga fall har vi mycket utländska gäster, men i år har vi i princip bara haft svenskar. Snart kommer vår första utländska gäst för hela sommaren, berättar hon.

Säsongen är dessutom längre i år än i fjol. Lillemor Bylund har fått bokningar såväl i september och oktober som under jul och nyår. Redan nu börjar bokningarna för nästa sommar trilla in.

– Jag tror att det är början på ett uppsving för att semestra i Sverige bland svenskar, man har fått upp ögonen för det och nu kommer det att hålla i sig.

Topp tio län för intäktsökningar

1. Västernorrland, mer än 115 procent

2. Gävleborg, nästan 110 procent

3. Örebro, mer än 105 procent

4. Halland, cirka 70 procent

5. Södermanland, nästan 70 procent

6. Uppsala, mer än 65 procent

7. Blekinge, ungefär 50 procent

8. VÙ?stmanland, nästan 40 procent

9. Västergötland, mer än 35 procent

10. Dalarna, nästan 35 procent

Siffrorna avser inhemska bokningar i juni 2020 jämfört med juni 2019. De 10 län som ligger i tillväxttoppen har tillsammans inneburit intäkter för Airbnb-värdarna på sammanlagt mer än 1,1 miljoner dollar i juni.

Källa: Airbnb

Så avbokar du Airbnb och får pengarna tillbaka

Här hittar du Sveriges bästa hantverkarglass

8 udda destinationer i Sverige

Vagabond testar: lantligt ekoretreat utanför Nyköping

Så tar du med barnen på vandringen – 6 oumbärliga tips


Text: Helle Kikerpuu • 2020-08-10
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen