Annons
Annons

Är du en ölnörd? Eller bara nyfiken på öl? Då är detta listan för dig! Foto: Karin Wimark, Noisy Bastard, Sasse Sepehrazar

Restips

Sveriges bästa öl finns på bryggeriernas egna pubar!

Svensk hantverksöl är i ropet. Här guidar ölexperten Sanna Lindberg oss till 18 bryggerier i Sverige där du kan dricka öl i sommar – från norr till söder!

Text: Karin Wimark • 2023-06-16 Uppdaterad 2023-06-22

Journalisten Sanna Lindberg började intressera sig för och skriva om öl för 12 år sedan. Det var precis i den veva som Sveriges ölscen började bubbla på nytt och bryggerier slog upp portarna i vart och vartannat hörn. Sedan dess har hon skrivit, snackat och utbildat på ämnet: öl. Dessutom är hon med och driver föreningen Ölgäris som jobbar för en mer inkluderande ölkultur.

Nu debuterar hon med boken Den Nya Ölkulturen som berättar om öl-landet Sverige som försvann och hur en ny ölscen vuxit fram på nytt. En bok som tar oss på en lustfylld resa genom ölens värld! Här nedan är Sannas bästa tips på Sveriges bästa ölbryggerier du kan besöka!

18 svenska ölbryggerier du kan besöka


1. This is How, Piteå

This is How har taprooms i Piteå, Skellefteå, Luleå och Dundret/Gällivare, men alltsammans började i ett gammalt bussgarage i Piteå då tre ölnördar tyckte det var dags att brygga riktigt god öl. Idag har varje taproom sin egen inriktning på teman som tacos, afterski och BBQ – givetvis ackompanjerat av deras egen öl.

Befinner du dig i närheten av Piteå kan du besöka ölbryggeriet This is How. Foto: This is How

2. Klövsjö Gårdsbryggeri, Klövsjö

På gården Oppistuggu i Jämtland möter lokalt hantverk mexikanska smaker! Här samsas flera verksamheter så som restaurangen HumleLiret, Klövsjö Gårdsbryggeri och en gårdsbutik med hantverksprodukter. Ölbryggeriet har varit igång sedan 2010 och skräddarsyr ölprovningar samt serverar sin öl på restaurangen i genuin hemma-hos-miljö.

3. Noisy Bastards Brewing Company, Sundsvall

Noisy Bastard Brewing Company är beläget i en före detta bilhall i Sundsvall med ett taproom som numer ligger i deras rockklubb Pipeline. Pipeline är för övrigt en av Sveriges äldsta klubbar som fyller 50 år. Missa inte Noisy Beer Fest (28-29 juli) som är bryggeriets egna musikfestival på Stora torget med livemusik, hantverksöl och god stämning.

Ölfestivalen Noisy Beer Fest är en somrig höjdpunkt i Sundsvall. Foto: Noisy Bastards Brewing Company
Lokalbryggd öl på tapp på Noisy Beer Fest. Foto: Noisy Bastards Brewing Company

4. Omnipollos kyrka, Sundbyberg

Omnipollos kyrka har blivit en riktig snackis och producerar färsk öl i en vacker kyrkobyggnad. Sitt inne eller på uteserveringen med 130 sittplatser beroende på väderlek och beställ en färsk pilsner direkt från tank.

Det kan kännas märkligt att dricka öl i en kyrka – men i Sundbyberg är det fullt möjligt. Foto: Omnipollos kyrka

5. Fjäderholmarnas bryggeri, Stockholm

Vad sägs om en ölprovning ute i Stockholms skärgård? Fjäderholmarnas bryggeri har öppet från mitten av maj till mitten av september. Besök bryggeripuben för en Fjäderholmarnas pilsner och en grillad pastramimacka eller signa upp för en provning i Stockholms förmodligen vackraste miljö.

6. Subbe Bryggeri, Varberg

Strax utanför Varberg ligger en liten oas vid namn Johnssons gård där ett hopkok av duktiga hantverkare samlas. Bland annat Subbe Bryggeri. Boka in en ölprovning eller käka lunch på Spiseriet ackompagnerad av bryggeriets öler. Missa inte det nyöppnade popup-taproomet Magasinet på Hooken i Varbergs hamn.

7. Pine Ridge Brewery, Falkenberg

Pine Ridge Brewerys taproom heter The Zoo och är en somrig idyll med hantverksöl, rökt BBQ – brisket, ribs, pulled prok och goda tillbehör, liksom livemusik (premiär i år!) Du kan också komma på ölprovningar, whiskeyprovningar och romprovningar.

8. Nyköping Brewing, Nyköping

Bryggeri med taproom och restaurang där du sitter inne i bryggeriet bland kärl och bryggverk. Välj mellan över 20 sorter och missa inte Nyköping brewings omtalade pizzor!

Vilken är din favorit? Lager, Ipa eller kanske en suröl? Foto: Sasse Sepehrazar

9. Snausarve Gårdsbryggeri, Gotland

På familjära Snausarve Gårdbryggeri slår du dig ner på bryggpuben eller ute på gården, beställer mat på lokala råvaror och schyst öl, ofta i belgisk stil. Snausarve Gårdsbryggeri ligger ca fem mil söder om Visby.

Lantligt och familjärt på Gotland. Foto: Snausarve Gårdsbryggeri
Hantverksöl och mat på lokala råvaror väntar på Snausarve Gårdsbryggeri. Foto: Snausarve Gårdsbryggeri

10. Benchwarmers, Helsingborg

Nere vid vattnet i Helsingborg hittar man Benchwarmers två taprooms vid Oceanhamnen och Helsingörskajen. Pizza och öl är det som gäller här! Men det går också att boka in sig på ölprovning om man är ett stort gäng.

En av Helsingborgs höjdare är Benchwarmers. Foto: ACMEgruppen
Välj mellan Benchwarmers två taprooms för schyst lokalproducerad hantverksöl i Helsingborg. Foto: Andreas Seger
Missa inte den goda pizzan, perfekt till ölen. Foto: Andreas Seger

11. Brewski, Helsingborg

Hos Brewskis taproom Barski i hjärtat av Helsingborg finns det ett 20-tal öl på tapp, modellfigurer i lego från Starwars och brädspel att roa sig med. Beställ något rökt eller grillat från populära Holy smoke BBQ som bryggeriet samarbetar med. Ölprovning sker en gång i månaden.

12. Vega Bryggeri, Göteborg

När man kliver in på Vega bryggeri känns det som att du befinner dig i Brooklyn eller på en ”Sunday Sesh” på den Australiensiska västkusten – de populära söndagseventen där man ses och dricker öl på närliggande bryggerier. Vega ligger på Ringön i Göteborg i en rustik lagerlokal. Räkna med rökiga briskets, möbler i second hand, öltappar inhysta i gamla skolskåp och allmänt skön stämning.

Bege dig till Ringholmen i Göteborg och besök ölbryggeriet Vega. Foto: Karin Wimark
Sneak Peak in till Vegas bryggeri. Foto: Karin Wimark

13. Beerbibliotek, Göteborg

Beerbliotek grundades av fyra vänner från olika delar av världen, som alla delar en och samma passion – god öl! Deras Taproom ligger i Kungsten utanför Majorna och är öppet varje fredag och lördag från lunch. Kom för mindre glas av friska lager och fruktiga ipor eller köp med dig folköl från deras butik! Här är hela familjen välkommen och även hunden.

14. Stigbergets Bryggeri, Göteborg

Stigbergets flyttade till Ringholmen i pandemitider och brygger öl för fulla muggar. Besök deras nyöppnade restaurang Shangri-La på Gamla Varvsgatan 1. Kom för brunch, ölprovning eller en bit mat på schysta mellanrätter ackompanjerat av god öl. Här finns också Folkölkiosken för den som vill ladda upp för picknick!

15. O/O Bar, Göteborg

O/O är en bar att bli stammis på. Här serveras öl från det egna bryggeriet i Hisings backa. Ta ett gäng olika smakprov i 20 cl glas för att testa lite olika. Dessutom iskall och krispig från topp till bott.

O/O har sitt taproom i Majorna och är en litet, men schyst. Foto: Karin Wimark
Beställ in flera små glas istället för ett stort. Foto: Karin Wimark

16. Fermenterarna, Göteborg

Bästa folkölen i Göteborg finns på Fermenterarna som med jämna mellanrum öppnar sitt bryggeri för folköl-shopping! Håll utkik på Facebook efter nästa event och köp med dig ett flak för somriga dagar.

17. Bustad Brewing, Lidköping

Jättetrevlig bryggeripub med uteservering och liveband på sommaren. Bustad Brewing har öppet fredagar och lördagar. Håll utkik efter deras ölfestival i sommar (28-29 juli) med hantverksöl från 13 bryggerier, foodtrucks och go´ stämning.

18. Hyllie Bryggeri, Malmö

Färgglatt taproom i Malmö som ligger vägg i vägg med bryggeriet. Du kan också besöka deras bistro som givetvis också har öl från bryggeriet. Håll utkik efter roliga events – Hyllie Bryggeri har grejer på gång titt som tätt!

Lekfullt och färgglatt på Hyllie Bryggeri i Malmö. Foto: Hyllie Bryggeri

Läs också 6 vingårdar i Sverige du kan bo på

Läs också om Göteborgs bästa ölbarer – 13 favoriter!


Text: Karin Wimark • 2023-06-16
RestipsSverigeListorMat och dryck

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen