Annons
Annons
Maria Karlsson från Fantasydining tipsar om fem temarestauranger i Sverige. Foto: Maria Karlsson.

Maria Karlsson från Fantasydining tipsar om fem temarestauranger i Sverige. Foto: Maria Karlsson.

Sverige

Temarestauranger i Sverige som får dig att resa till en fantasivärld

Dinera med vikingar, cowboys, alkemister, vita kaniner eller varför inte med Sherlock Holmes i egen hög person? Maria Karlsson har tipsat om temarestauranger på sin blogg Fantasydining i tio år. "Det handlar om att få fly vardagen en stund. Stiga rakt in i en förtrollad sagobok, en annan tidsera eller bara till något som är helt galet annorlunda. Jag tror alla behöver det ibland." Vi frågade Maria Karlsson om hennes bästa tips på temarestauranger i Sverige.

Text: Sofia Zetterqvist • 2021-01-30 Uppdaterad 2021-09-15

Lös mysterier med Sherlock Holmes

Sherlocked och Tales & Tables, Malmö

Res in i den übersmarta detektiven Sherlock Holmes hem på 221 Baker Street – fast i Malmö. Klarar ni att på utsatt tid ta er in i huset med tidningsbudet och stjäla alla diamanter utan att hyresvärdinnan Mrs Hudson med bössan vaknar?

– Jag älskar Sherlock-temat som tar besökarna med till en värld fylld av hemligheter, mysterier och stulna juveler, berättar Maria.

Sherlocked består delvis av olika spelrum, så kallade escape rooms, där du och dina kompisar kastas rätt in i något klurigt mysterium som behöver lösas. Efteråt väntar den Sherlock Holmes-inspirerade baren och restaurangen i viktoriansk stil med cocktails och gramofoner.

– När vi var här körde vi på hela upplevelsen som började med att vi skulle lösa mysterier och ta oss igenom ett escape room, därefter blev det en cocktail i den hemliga speakeasyn för att sedan avslutas på restaurangen Tales & Tables i samma tema, tipsar Maria.

Packa: Detektivhatt och förstoringsglas.

Temarestauranger i Sverige som får dig att resa till en fantasivärld
En resa in i Sherlock Holmes mystisk värld. Foto: Maria Karlsson / Fantasydining.

Blommigt tekalas i Underlandet

Alice och Katten, Lund

Kliv in i Alice & Kattens sagovärld för en afternoon tea bland kaniner och blommiga tapeter. Det Alice i underlandet-inspirerade tekalaset utspelar sig i en sekelskifteslägenhet i Lund. Här äter du scones och nybakade bakverk från trevåningskakfat under kristallkronorna.

– Alice och katten i Lund får dig att hamna i en liten sagovärld för en stund bland rykande kaffekannor, champagnebubblor och vita kaniner, säger Maria.

Packa: Ljusblå klänning eller onormalt hög hatt.

Temarestauranger i Sverige som får dig att resa till en fantasivärld
Afternoon tea med Alice, katten och kaninerna i Underlandet. Foto: Maria Karlsson / Fantasydining.

Rök, kugghjul och ångmaskiner

Victorian Steampunk Lab, Göteborg

Bege dig ned till alkemisterna i den hemliga källaren på Victorian Steampunk Lab i Göteborg. Här ryker och bubblar det ur både flaskor och grytor och bakom baren möter du bland annat Professor Boris Wollstone och hans mystiska assistent. Välj cocktails med namn som Potion of Black Magic eller Greater spellpower elixir – drinken som enligt menyn “får dig att dra på smilgroparna, men som ändå påminner lite om Hulkens urinprov”.

– Vad jag gillar med det här stället? Vad finns det att inte gilla? Så fort man kliver innanför dörren på Victorian Steampunk Lab blir man teleporterad till en ångmaskinsrykande viktoriansk science fiction-värld där det bubblar, skummar och ryker från experimenten och kittlarna i baren. Alkemisterna bär tidsenliga kläder och i inredningen finner man både ångmaskiner, kugghjul och luftballonger, berättar Maria.

Packa: Udda glasögon och alkemistrock.

Temarestauranger i Sverige som får dig att resa till en fantasivärld
Vågar du testa drinkarna från labbet? Foto: Maria Karlsson / Fantasydining.
Temarestauranger i Sverige som får dig att resa till en fantasivärld
En viktoriansk science fiction-värld. Foto: Maria Karlsson / Fantasydining.

Som en äkta viking

Aifur, Stockholm

I en mörk gränd i Gamla stan ligger restaurangen Aifur, döpt efter det legendariska vikingaskeppet. Genom en smal stentrappa ned i källarvalven gör man en resa tillbaka i tiden till någon gång mellan år 700 och 1100. Här serveras du Tokes Trefoting och Hyllemors söttallrik med mjöd och mölska vid långbord av personal iklädda vikingakläder.

– Jag älskar att man verkligen gått all-in med helhetsupplevelsen på den här restaurangen. Som en portal till vikingatiden, säger Maria.

Bli inte förvånad när du kommer in och en viking vrålar ut ditt namn över hela lokalen följt av applåder, det är så man gör under vikingatiden för att berätta vem det är som ansluter sällskapet.

Packa: Mantel med huva och vikingahjälm.

Temarestauranger i Sverige som får dig att resa till en fantasivärld
Riv av ett mål som en viking i Gamla stan, Stockholm. Foto: Unsplash och Maria Karlsson / Fantasydining.

Roadtrip i amerikanska Södern

Garage Bar, Höganäs

Bege dig iväg på en roadtrip i den amerikanska Södern – fast i Skåne. På Kullahalvön finns flera ställen som bjuder på bbq-rök och färggranna neonskyltar. Ett av dem är Garage Bar i Höganäs.

– Motorcyklarna står på rad och den mekaniska atmosfären får besökarna på fall redan vid ingången. Lite som att stiga in i en garagebar någonstans på den amerikanska landsbygden under en roadtrip, säger Maria.

Här serveras du till exempel Garageburgare eller Chili honey chicken med rock och blues & boogie. Tips på fler platser att stanna till vid under din amerikanska roadtrip hittar du hos Fantasydining.

Packa: Cowboyhatt och cowboyboots.

Temarestauranger i Sverige som får dig att resa till en fantasivärld
Med cowboybootsen på i amerikanska Södern i Skåne. Foto: Maria Karlsson / Fantasydining.

Bonustips

Bästa upplevelse när det kommer till temarestauranger i världen

– Om jag bara får välja en temarestaurang så blir det någon i Tokyo. Och tvingas jag välja mellan alla mina favoriter där så måste jag nog säga Vampire Café, säger Maria slutligen och fortsätter:

– Varför? Jo, för att den restaurangen har allt. Här finns fantasifull mat och dryck. Inredningen är dramatisk med röda sammetsbås, kistor och stearinljus. Orgelmusik spelas i bakgrunden och man kan inte sluta tänka tanken att personalen faktiskt kan vara vampyrer på riktigt. Det är för mig den ultimata temarestaurangen.

Temarestauranger i Sverige som får dig att resa till en fantasivärld
Favoritrestaurangen alla kategorier: Vampire café i Tokyo. Foto: Maria Karlsson / Fantasydining.

Fler temarestauranger

Om du blir sugen på att läsa fler tips av Maria Karlsson så är hennes blogg Fantasydining full av inlägg om temarestauranger, temaresor och annorlunda hotellupplevelser – både i Sverige och världen.

Sveriges bästa restauranger värda en omväg

Ny karibisk bar och restaurang öppnar i Stockholm

Favoriter i Göteborg – 11 restauranger du inte får missa


Text: Sofia Zetterqvist • 2021-01-30
SverigeIntervjuMat och dryck

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top