Annons
Annons

De tre vännerna och Youtubeprofilerna tågluffade genom Europa på ett minst sagt annorlunda sätt. Foto: Pontus Klingeborn

Europa

Tågluffen i Europa styrdes av främlingar – så gick det!

Jonas, Jonsson och Kulan från Youtube-gruppen Random Making Movies gav sig ut på en minst sagt annorlunda tågluff i Europa. De lät nämligen främlingar bestämma rutten!

Text: Karin Wimark • 2023-06-07 Uppdaterad 2023-06-06

Förväntningarna var höga då de tre killarna möttes upp på Stockholm Centralstation med varsin backpackeryggsäck. Samtidigt hade en viss nervositet smugit sig in. Var skulle de egentligen hamna? Var premissen för resan verkligen en sån bra idé? När de tre Youtube-profilerna gick fram till en slumpmässigt utvald resenär på Stockholm Centralstation med frågan ”vart ska vår första resa gå?” höll de andan. ”Hamburg!” blev svaret. Killarna andades ut och tågluffen tog sin början.

Tre killar vinkar från tågfönster
Det var tre förväntansfulla vänner som möttes på Centralstationen i Stockholm. Foto: Pontus Klingeborn

De tre vännerna Jonas Andersson, William Jonsson och William Forslund har skapat Youtube-klipp sedan de gick i högstadiet och idag är deras sajt Random Making Movies en av Sveriges största YouTube-kanaler. De har själva vuxit upp med föräldrar som berättat historier om sina egna tågluff-äventyr i Europa. Så när idén väcktes och mynnade ut i ett betalt samarbete med Europa Runt, fanns det inga tvivel. Nu var det deras tur att ge sig ut på rälsen! En veckas tågluff i Europa under namnet En random tågluff var en minst sagt annorlunda idé och bygger på att låta främlingar styra rutten. Faktumet att man kan resa till 33 olika länder och 40 000 destinationer med Interrailkortet gjorde alternativen oändliga.

– Tågluffa är något man måste göra minst en gång i livet och nu fick vi äntligen möjligheten! Däremot så fanns det också en nervositet och rädsla över var vi skulle hamna.

Formatet att främlingar bestämmer är något som Youtube-gänget gjort tidigare och är ett klassiskt Youtube-koncept som de själva tycker är väldigt roligt att kolla på. Skulle resan ta dem till Polen eller Madrid fick helt enkelt tiden utvisa.  

Tre killar äter picknick på bord.
Ost-paus med bästa utsikt innan nästa avgång. Foto: Pontus Klingeborn

Ni hade skrivit en Bucketlist inför resan, vad stod på den? Vad var svårast att klara av?

– Vi hade listat upp massa saker på vår bucketlist, som vi ville göra under resan om det gick. Allt från att göra ett uppträdande på en restaurang till att klättra i Alperna. Detta kan vi rekommendera alla som är ute på en tågluff att göra! Den svåraste punkten på listan att klara av var att bli inbjuden och delta i ett bröllop.

Vad var mest utmanande under veckan?

– Vi alla var förvånade över hur smidigt det var att resa med tåg! Vår uppfattning var att det skulle bli många förseningar och inställda tåg, men vi hade bara två situationer där det uppkom problematik. Den första var mitt (Jonas) fel och uppstod vid första stoppet, Hamburg. Jag hade helt enkelt sett fel på vår ankomsttid med 45 minuter, vilket ledde till att vi försov oss missade att hoppa av tåget som rullade vidare mot Berlin. Som tur var löste det sig med trevlig tågpersonal och vi hamnade endast 40 minuter utanför Hamburg och kunde ta oss in till Centralstationen igen. Den andra var en tågförsening på 20 minuter i Villach, vilket under en hel veckas resa känns obetydlig.

I Youtube-avsnittet får vi följa killarnas äventyr genom Europa till platser som Hamburg, Interlaken, Gardasjön och sjön Bled. Väl på plats väntar utflykter till vinodlingar i Italien, bergsvandring i Schweiz och fisketur i Slovenien – alltsammans på stopp som beslutats av främlingar på Europas tågstationer. Vilket som blev favoritstoppet är killarna oense om. Jonsson röstar på sjön Bled i Slovenien eftersom det var så oväntat charmigt och vackert där, samt att alla människor var så trevliga och härliga. Jonas och Kulan tycker att Italien och Gardasjön var mest minnesvärt, mycket på grund av den idylliska vingården som de besökte. Även Interlaken i Schweiz fångade killarnas intresse där de gärna hade haft mer tid.

Sjö vid berg.
Interlaken bjöd på bergsvandring och ostprovning. Foto: Unsplash

Vilket var sämsta stoppet på resan?

– Hamburg var det ”sämsta” stoppet på resan om man måste rangordna dom. Inte för att vi hade tråkigt där eller dåliga upplevelser, utan i jämförelse med de andra stopp vi hade på resan. Jag tror att vi hade behövt uppleva Hamburg på kvällen eftersom utelivet är en så stor del av utbudet i staden. Men det var fortfarande väldigt sevärt och vi hamnade i en väldigt fin stadsdel i närheten av Flora Park som var väldigt mysig.

Vad är det bästa med att uppleva Europa med tåg?

– Att kunna sova på tåget under natten och vakna upp på morgonen i ett helt nytt land, är ett fantastiskt sätt att resa på. Så snart man kommer till Centraleuropa är det också så lätt att ta sig till ett nytt land. Från Interlaken i Schweiz till Milano i Italien (kort stopp under vår resa på väg till Garda) är det bara 3 timmar och då hamnar man mitt i stadskärnan och kan börja upptäcka staden. Hade man rest på annat vis, exempelvis flyg hade man förlorat så mycket tid på att checka in och ut på flygplatser och behövt ta taxi in till staden och krånglat runt. Vår resa hade inte varit möjlig på annat sätt än med tåg, som dessutom var både smidigt och bekvämt. Detta är något vi kan rekommendera alla!

En höjdpunkt på resan. Vingårdsbesök i norra Italien. Foto: Pontus Klingeborn

Bästa upplevelsen under veckan?

– Vår kväll på vingården vid Gardasjön i Italien!

… och den sämsta?

– Det var nog morgonen då vi missade att kliva av i Hamburg och åkte vidare till Berlin. Morgonen rivstartade lite för hårt för vår smak och stressen tog över för tidigt på morgonen. Det var som att försova sig till jobbet när man har en viktig presentation för chefen. I efterhand är det mer en rolig historia, men där och då mådde man som i en feberdröm.

Hur gick det att tågluffa utan att boka långt i förväg?

– Det funkade väldigt bra för oss faktiskt, vi hade inga problem att få platser. Dock så reste vi under försäsongen, så är man ute och tågluffar under högsäsong är det att rekommendera att boka sittplatser och hytter, framför allt på de längre tågsträckorna. 

Sjön Garda blev snabbt en favorit! Foto: Unsplash

Jonas, Jonsson & Kulans 5 bästa tågluffartips!

1. Våga vara spontan. Res med en öppenhet och boka inte allt för mycket utan lämna utrymme för spontanitet. Det gör att man kan hamna på oväntat vackra platser i Europa.

2. Gör det i mer än en vecka. Vi alla tyckte att en vecka var för lite tid, vi hade velat vara ute längre!

3. Testa tågfyllan. Olika berusningar har lite olika utfall beroende på miljön, men tågfyllan är en av de bättre.

4. Ostförbud på tåget. Duka inte upp en ostbricka på tåget utan ta det på perrongen eller stationen i stället. Det luktar väldigt mycket på tåget annars, som vi insåg under vår resa

5. Utrustning. Öronproppar och sovmask kan var en bra sak att ha med om man vill sova som en kung på tåget.

Sist men inte minst, vad för äventyr väntar härnäst?

– Vi har massa planer till framtiden och många spännande äventyr att ge oss ut på så håll utkik på RandomMakingMovies-kanalen

Se killarnas resa på deras Youtubekanal!

Text: Karin Wimark • 2023-06-07
EuropaRestipsIntervjuTågresor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen