703991.jpg

Restips

Julshopping i Prag

De flesta besöker staden under de heta sommarmånaderna, men med den murriga vintern tar julstämningen rejäl fart.

Text: Redaktionen • 2007-12-12

Varför?

De flesta besöker staden under de heta sommarmånaderna, men med den murriga vintern tar julstämningen rejäl fart. Musik från otaliga kyrkor blandas med sorlet från förtrollande marknader bland stadens snöklädda tinnar och du slipper trängas bland horder av andra turister.

Shoppingmåsten

I stadens trånga gränder en bit bort från turiststråken vimlar det av krimskramsbutiker med allt från böhmisk kristall till handdockor. Allt är eller ser ut som vintage; böckerna, vinylskivorna, kläderna och glasen. Lite mer typisk shopping finner du på eleganta Parítzská eller i något av de stora köpcentrumen.

Bästa fyndet

På de mer eller mindre specialiserade secondhandaffärerna och på loppmarknaderna kan du fynda stort. Kolla till exempel in butiken Myrnix Tyrnix med 60- och 70-talsprylar.

Missa inte!

Julmarknaderna öppnar redan sista veckan i november. Marknadsstånd sätts bland annat upp på gamla stans torg, på nedre delen av Námestí Republiky, på Vaclavplatsen och ibland på ön Kampa på Lillsidan.

Tips!

På julmarknaderna runt om i Prag finns stora kar med levande karp från dammarna i södra Tjeckien. Denna fisk är ett traditionellt inslag på det tjeckiska julbordet och serveras panerad med potatissallad.


Text: Redaktionen • 2007-12-12
RestipsTjeckienPrag

Scroll to Top