Karlsbron – näst närmast – är ett av Prags kända landmärken.

Restips

Prag – vackert och välbevarat

PRAG är ett av Europas populäraste weekendresmål med flera direktflyg, relativt låg prisnivå och den vackra, välbevarade stadskärnan. Prag har ett utbrett kulturliv, god mat och ett rejält stop öl väntar alltid runt hörnet. Här är våra favoriter.

Text: • 2013-08-15

Sasazu
ÄTA OCH FESTA

Gillar du känslan av att vara där det händer så boka in Sasazu för din fredags- eller lördagskväll. En hyllad modern, asiatisk restaurang som öppnade 2009 i ett av Prags gamla industriområden, precis vid det stora marknadskomplexet River Town. Maten är ett måste för den som älskar asiatiska smaker, miljön är läcker och på damrummet erbjuds handmassage (!). Men Sasazu är inte bara en restaurang, utan också nattklubb och konsertlokal. Några namnkunniga gästartister är Lily Allen, Macy Gray, Tiesto och Public Enemy.
• Bubenske nabrezi 306, sasazu.com

Prag - vackert och välbevarat
Sasazu har både restaurang och nattklubb.

Taket på Hotel U Prince
TAKHÄNG

Vid torget i gamla stan i Prag ligger ett hotell vid namn Hotel U Prince. Hotellet i sig är trevligt, men höj blicken mot taket. För det är deras terrass som är den riktiga kron­juvelen här. Här kan du äta mid­dag med en fantastisk utsikt över takåsarna eller bara ta en drink efter maten. Hur som helst så är det ett utmärkt vattenhål som få turister hittar till.
• Old Town Square 29, hoteluprince.com

Det judiska museet
MUSEUM

Inget museum i ordets vanliga bemärkelse. Det är nämligen inte bara en byggnad, utan många som ligger utspridda på flera platser i stadsdelen Josefa. Maisel­synagogan, Höga synagogan och Gamla judiska kyrko­gården är några av delarna i museet. De olika byggnaderna innehåller bland annat gripande teckningar av barn som suttit på Theresienstadts koncentrationsläger och en förteckning över de judar som miste sina liv under andra världskriget. Det är ingen munter sevärdhet, men en viktig sådan. Öppet alla dagar förutom lördagar och judiska helgdagar.

Prag - vackert och välbevarat
Spanska synagogan är en del av Det judiska museet.

Det dansande huset
ÄTA OCH DRICKA

Är du intresserad av arkitektur, då är huset Dancing Building väl värt ett besök. Kärt barn har många namn och huset går även under benämningarna Nationale-Nederlanden Building eller Fred and Ginger Buildning efter danslegenderna Fred Astaire och Ginger Rogers. Huset stod klart så sent som 1996, men har redan blivit en designklassiker i staden. Byggnadens sex våningar innehåller kontor, men på de två översta våningarna huserar Celeste Restaurant. Köket serverar franska specialiteter med en modern twist. Utsikten sträcker sig 360 grader över staden, med Prags slott i blickfånget. I byggnadens bottenvåning ligger Celeste Bar som är känd för sin gedigna drinklista.
• Rasinovo nabrezi 80, celesterestaurant.cz

Prag - vackert och välbevarat
I Dancing Building finns både restaurang och bar.

Augustine Hotel
HOTELL

Ska du lyxa ordentligt så är ditt bästa val Augustine. Den här finfina byggnaden har många år på nacken och hotellet är utspritt på inte mindre än sju sammanfogade huskroppar, varav ett består av före detta klostret Augustine St Thomas från 1200-talet och från vilket hotellet har tagit sitt namn. Detta är en del av exklusiva Rocco Forte Collection och har hamnat på många topplistor över världens bästa hotell. Hotellets Lichtfield Re­staurant har även den fått många tjusiga utmärkelser. Augustine är beläget i Mala Strana, bara ett stenkast från Karlsbron.
• Letenska 12/33, theaugustine.com

Prag - vackert och välbevarat
Bo med stil på hotellet Augustine.
Prag - vackert och välbevarat
Lichtfield Re­staurant på hotellet Augustine har fått många utmärkelser.

Hungermuren
HISTORIA

Bland de välbevarade byggnaderna från 1300-talet i Prag finns en vit försvarsmur som sträcker sig från Strahov via Petrin Park till Ujezd. Muren byggdes på order av Karl IV och namnet lär muren ha fått på grund av den hungersnöd som rådde år 1361. Muren blev ett viktigt sätt att kunna mätta magen, arbetarna fick ett sätt att skaffa mat på bordet. Ett envist rykte gör gällande att Karl IV inte byggde muren i första hand för skydd, utan främst för att ge det fattiga folket sysselsättning så att de skulle slippa gå hungriga. Det sägs att även kejsaren arbetade ett par timmar per dag för att hjälpa till.

Smichov
LOPPIS

De flesta vintagebutiker, loppmarknader och second-handshoppar i Europa har lärt sig att ta ordentligt betalt, men detta är faktiskt en loppmarknad där du fortfarande kan göra riktiga fynd. Här hittar du kläder, böcker, smycken, souvenirer från kommunisttiden och mycket annat. Lättast är att ta tunnelbanan till Andel.
• Smichovske nadrazi

 

Prag - vackert och välbevarat
Namn: Martin Liška. Ålder: 26 år.
Yrke: Just nu lärare i svenska och tyska. Hoppas bli antagen som doktorand i historia vid Karlsuniversitet.

ASK THE LOCAL IN PRAG

“Det bästa med Prag är att det finns så många platser i staden med intressant historia.”

Besök ett bryggeri

Det finns flera små bryggerier i Prag, mest känt är U Fleku, men dess berömmelse har en baksida – det är svårt att få bord och det häckar svarttaxi­bilar utanför.
• Kremencova 11, en.ufleku.cz
Därför skulle jag rekom­mendera mindre välkända U Medvidku, ett fint gammalt bryggeri som driver 3-stjärnigt hotell i samma byggnad. Här finns flera speciella ölsorter och chansen att få ett ledigt bord utan reservation i förväg är mycket större.
• Na Perstyne 7, umedvidku.cz

Stadsmuseet

Museum Prahy, stadsmuseet, eller Huvudstaden Prags museum som det officiellt kallas, är ett museum framför allt för tjeckiska besökare.
Men även för utländska turister erbjuds mycket att titta på, särskilt under de närmaste åren då Nationalmuseet till stor del håller stängt på grund av renovering. Min personliga favorit är pappersmodellen av Prag från åren 1826–1834 och bara den är anledning nog att besöka museet. En nyhet är den 3D-film som ger illusionen av att man vandrar genom modellen.
• Na Porici 52, muzeumprahy.cz

Prags smalaste hus

Varje dag går tusentals turister sträckan gamla stans torg till Karlsbron eller i motsatt riktning. De flesta missar dock en kuriositet. På gatan Seminarska ligger ett litet hotell vid namn Clementin Old Town Praha. Det är dess litenhet som är dess storhet – hotellet är det smalaste huset i hela Prag och mäter bara 3,28 meter på bredden. Synen blir särskilt rolig när en bil stannar framför hotellet – en bil är längre än husets bredd. Som jämförelse så är längden på en svensk parkeringsplats 5 meter. • Seminarska 4, clementin.cz

Prag - vackert och välbevarat
Prags smalaste hus, Clementin Old Town Praha, är bara 3,28 m brett.

Vytopna – kul restaurangtips

Vid kända Wenceslas torg ligger många restauranger, barer och kaféer, men vad man definitivt inte bör missa – särskilt den som reser med barn – är restaurangen Vytopna. Att tillbringa en kväll på en restaurang där beställningarna anländer till bordet med hjälp av en modelljärnväg är en oförglömlig upplevelse. Har du en stadig hand så kan du även försöka ställa dina tomma glas på de tåg som oavbrutet rullar kring hela restaurangen. Att boka bord i förväg rekommenderas.
• Vaclavske namesti 56, praha-en.vytopna.cz

Svenska gatan

Och till slut ett litet tips till svenska turister. Många vet nog att den svenska armén belägrade Prag i slutet av trettioåriga kriget och plundrade Prags borg. Stället där svenskarna hade sitt läger har så småningom blivit en del av Prag och till minne av dem heter nu en gata i området Svedska – Svenska gatan. Det finns tyvärr inget särskilt speciellt på gatan, bara vanliga villor, men ett foto med gatuskylten kan
åtminstone bli en souvenir från din weekend i Prag.
• Svedska


Text: • 2013-08-15
RestipsTjeckienPrag

Scroll to Top