Annons
Annons
Mikael Persson

Mikael Persson

Restips

30 måsten i Istanbul

Häng med till den tidlösa turkiska världsstaden! Här är 30 favoriter som gör att du sover, äter och dricker bättre under besöket i Istanbul.

Text: Mikael Persson • 2015-01-30 Uppdaterad 2021-06-23

Takbarer

1. 360 Istanbul

Namnet säger allt. Från ett av innerstans högsta tak spänner panoramat från ­Sultanahmets moskéer till Bosporen och Marmarasjön. Bilden serveras dessutom till nattligt mingel. 360 Istanbul är både bar, restaurang och helgöppen nattklubb. Ingången är diskret. Du hittar den på ­Istiklal Caddesi, mittemellan San Antonio­katedralen och Galatasaray. Tryck på den översta hissknappen och du landar bokstavligen bland Istanbuls stjärnor.
Istiklal Caddesi, Misir Appartments.
360istanbul.com

30 måsten i Istanbul
Stadsvyer i alla väderstreck. Takbaren
360 Istanbul håller vad den lovar.

2. Mikla

Gyllene Hornet, Topkapi och Hagia Sofia kommer som extra kryddor. Resten av smakerna står kändiskocken Mehmet Gürs för. Mikla är inte billigt, men med förstklassig mat, diger vinlista och vykortsperfekta vyer är det här ett av de bästa tipsen för en lyckad kväll i Istanbul. Skön takservering som andas retro. Missa inte den hemmagjorda glassen! Behövs mer svalka än så, erbjuder baren både is och pool.
Mesrutiyet Caddesi 117 (Marmara Pera Hotel).
miklarestaurant.com

30 måsten i Istanbul
Mikla. Schysta vyer och goda drinkar.

3. Nuteras (Nu Pera)

Stans sexigaste terrass med skön bar och finrestaurang. Ta hissen upp till sjätte ­våningen och du är uppe på klubben. Inte billigt, men utsikten över kvarteret, som bland annat rymmer Pera Palace, har definitivt guldkant. Nötter och popcorn kommer som tilltugg. Alkoholfria drinkar finns också för den som önskar så.
Mesrutiyet Caddesi 67.
nupera.com.tr

4. Ulus 29

Elegant restaurang med vita dukar och levande ljus. Men också ultrahipp takbar och nattklubb där du minglar till vid­underlig utsikt över Bosporen. Fredags- och lördagskvällar gäller Club 29 som gästas av dj:s från hela världen.
Ulus Park.Ulus 29 på Facebook

30 måsten i Istanbul
Välfyllda vinhyllor på Ulus 29.

Sevärdheter

5. Bosporen

Bosporen skiljer Europa från Asien, men binder ihop Medelhavet med Svarta havet. Varje dag, klockan 10.35, lämnar ett fartyg Eminönu för att sakta stäva mot norr. Resan tar 90 minuter och kostar 90 kr. Utan att ta ett enda fotsteg får du ­Istanbuls greatest hits på köpet. Från höjderna ovanför Dolmabaçhe­palatset reser sig skyskraporna i Levent. På andra sidan vattnet väntar Orienten med Üsküdar och barockpalatset Beylerbeyi. Vänd blicken tillbaka mot Europa och du ser Ortaköys moské huka nedanför den första Bosporenbron. Den brusande miljon­staden byts nu mot snickarglädje och cypressklädda höjder. I gamla fiskebyar, som smält ihop med Istanbul, väntar vattenbryn med traditionella trähus.
Båttider finns på sehirhatlari.com.tr/en

6. Topkapipalatset

Under 400 år stod Topkapipalatset som mittpunkt för det ottomanska imperiet. Sultanen levde i sällskap av personligt livgarde och tusentals tjänare. Idag väntar en storslagen palatslabyrint av droppande springbrunnar, svalt kakel och muromgärdade trädgårdar. Till och med det privata Harem står öppet. Missa inte heller den heliga mantelns paviljong som rymmer profeten Muhammeds fotavtryck och skäggstrån liksom den käpp som Moses påstås ha använt för att klyva Röda havets vatten.
Entré 90 kr. Harem 55 kr.
topkapisarayi.gov.tr

7. Hagia Sofia

Under Hagia Sofias väldiga kupol känns det som om himlen fått ett tak. År 537 invigde kejsar Justinianus ­katedralen med orden “O Salomo, jag har över­träffat dig”. Vid tidpunkten förmådde Sverige nätt och jämnt att stapla en ­ordentlig vedhög. Idag triggar helge­domen igång frågor på ungefär samma sätt som Egyptens pyramider. Hur gjorde man? Många har försökt överträffa bygg­­­naden. Men ingen har lyckats. Missa inte den gråtande pelaren som uppfyller önske­mål och vikingaklottrets runor på den andra våningens balustrad.
Öppet tis–sön, 09.00–16.30. Entré 90 kr.
ayasofyamuzesi.gov.tr

 

30 måsten i Istanbul
Hagia Sofia. Big is beautiful.

8. Det sjunkna palatset

Hur tryggar jag vattenförsörjningen vid en belägring? funderade den bysantinska kejsaren. Svaret blev en underjordisk ­cistern, och eftersom kejsaren inte nöjde sig med vilket källarutrymme som helst, försågs den med hundratals pelare smyck­ade med joniska och korintiska kapitäl. Med tiden glömdes den underjordiska bassängen bort och under flera århundraden simmade utplanterade fiskar i ett tyst mörker. Först på sent 1900-tal öppnades åter locket. Idag leder en trappa ner till Yerebatan Saray som betyder det sjunkna palatset. Väl under jord möter du en dold värld som bland annat figurerat i James Bond-filmen From Russia with Love.
Yerebatan Saray, Basilica Cistern, är öppet 09.00–17.30. Entré cirka 35 kr

30 måsten i Istanbul
Det sjunkna palatset, ingen vanlig källare.

9. Stora basaren

Om du trodde att stöddiga shoppingkomplex uppfanns ungefär samtidigt som mikrovågsugnen, trodde du fel. ­Istanbuls stora basar, Kapali Çarsi, öppnade för drygt 500 år sedan. Idag är mycket inriktat på besökande turister. Men det finns också butiker som fort­farande saluför handgjorda tvålar, koranställ och pestemal, hand­dukarna för ­hamambesök. Om du vill uppleva lite av basarens ursprungliga stämningar, kika gärna på ålderdomliga Iç Cebeci. Även bokbasaren Sahaflar är skoj.
Öppet mån–lör 08.30–19.00.
kapalicarsi.com.tr

30 måsten i Istanbul
­Fynda och pruta på Istanbuls stora basar, Kapali Çarsi.
30 måsten i Istanbul
Kapali Çarşi. Foto: Thinkstock.

10. Süleymanmoskén

Istanbuls imperiemoskéer är något av stans signum. Vår favorit heter Süleyman Camii och svävar elegant över kullarna ovanför ­Gyllene Hornet. Komplexet stod färdigt 1560 och rymde förutom moské även koranskolor, bibliotek och karavanseraj där lastdjur och besökande köpmän kunde övernatta. Missa inte heller stadsdelen Süleymaniye där flera av Istanbuls gamla trähus rustas upp.

11. Chora

Det var så hÙ�r det kejserliga Bysans såg ut. Med mustiga fresker och glittrande mosaik. Väldet dukade under då ottomanerna intog Istanbul. Året var 1453 och det en gång så mäktiga riket reducerades till vad som ryms i historieböckerna. I Konstantinopel upphörde nästan alla spår. Stan byggdes upp på nytt och kyrkor gjordes om till moskéer. Så även Chora där fresker och mosaik målades över. Mot slutet av 1950-talet trollades motiven åter fram. Idag pryder scener ur Bibeln kyrkans tak och väggar.
Ligger i närheten av stads­­­­-murens Edirnekapi.
Öppet 09.00–16.30. Stängt på onsdagar. Entré 55 kr.
choramuseum.com

12. Gyllene hornet

Istanbul är mindre kosmopolitiskt idag än för hundra år sedan. Men tre religioner möts fortfarande längs Gyllene Hornet. På kullarna i söder ligger Fener Rum Patrikhanesi där den ortodoxa pat-riarken av Konstantinopel har sitt säte. Idag drar branta kullerstensgator genom ruffiga fattigkvarter med inflyttad befolkning från sydöstra Turkiet. Bilden är ungefär densamma i grannen Balat som rymde det judiska ­Istanbul, men idag är synagogorna tystare. Fortsätt så till Eyup­moskén som ­är Europas viktigaste pilgrimsmål för muslimer. Vill du ha överblick, tar du linbanan upp till Pierre Lotis Café på en hylla ovanför Gyllene Hornet.
Gyllene Hornets passagerarbåtar orkar nuförtiden sällan längre än till Kasimpasa. För 70–100 kr hyr du egen båt från Eyup till Eminönu.

13. Istiklal Caddesi

På den tid då staden hette Konstantinopel skyltade Grand Rue de Pera med det sista inom modet, medan kaféerna dukade fram bakelser till glatt sorl. Idag heter Istanbuls paradgata Istiklal Caddesi och är fortfarande det stråk där folk flanerar under kvällar och helger. Butikerna är många och eleganta. Det svenska konsulatet påminner om ett litet palats. Världens nästa äldsta tunnelbana, Tünel, leder ner till Gyllene Hornet. På klassiska Inci (Istiklal 124), tröstar sig stressade ­affärsmän med chokladdränkt profiterol. Och på Balik Pasaji säljs alltifrån färsk fisk och friterade musslor till rakvatten och rysk kaviar. Promenera och njut!

30 måsten i Istanbul
Foto: Thinkstock.

14. Prinsöarna

Prinsöarna är en värld för sig. Då det blir för varmt, för trångt eller folk bara be­höver andas drar Istanbul hit. Istället för brusande trafik gäller hästdroskor med fransade tak. Från Kabatas tuffar vita skepp över Marmarasjön. Ön Büyük Ada är störst och också vackrast. På toppen av en skogsklädd hÙ?jd väntar det grekisk-ortodoxa klostret Ayios Gergiou. ­Utsikten är magnifik och grannen Yücetepe Kir Gazinosu serverar fenomenalt grillspett.

30 måsten i Istanbul
Ta en båtutflykt till Prinsöarna.

Restauranger

15. Iskele

Smyg igång aptiten på Istanbuls kanske bästa fiskrestaurang med bläckfisk­dolmar, kalamar dolma, risfyllda musslor eller lite mezes. Toppa sedan kvällen med grillad fisk till utsikt över Bosporens broar och ett fjärran Dolmabaçhe. Ligger på Bosporens asiatiska sida. Börja med båt till Üsküdar och fortsätt med taxi.
Middag för två, 350–500 kr.
Çengelköy Vapur Iskelesi Yani 10.
cengelkoyiskelerestaurant.com

16. Imroz

Några kvarter bort från Refik (se ovan) väntar också utmärkta Imroz som tillhör stans äldsta grekiska meyhanen. Imroz serverar även sis kebab och annat grillat, men mitt råd lyder så här: håll dig till mezes. 8–10 sådana plus en liten flaska raki kostar ca 600 kr och räcker gott till 3–4 personer.
Nevizade Sokak 24, tel 0212-249 90 73.
krependekiimroz.com

17. Refik

Mezes är tusen smaker under en och samma måltid. Helst ska du njuta ­små­rätterna i sällskap av lakritsbränn­vinet raki, och gärna på ett av stads­delen ­Beyoglus gamla meyhanen ­(re­stauranger specialiserade på mezes och raki). Refik, som alltid gillats av konstnärer och ­författare, tillhör ­klassikerna. Välj och peka bland läckra ostar, patlican ­salatasi på aubergine
och yoghurt, ­mustiga ­tomatröran ezme, haydari på yoghurt och mynta och börek, små frasiga ­trekanter fyllda med krämig ost.
Sofyali Sokak 10–12, tel 0212-243 28 34.
refikrestaurant.com

30 måsten i Istanbul

18. Beyti

Prisade Beyti finns i en palatsliknande villa med festsalar och trädgårdsterrass. Köttet som serveras är så lent och saftigt att såväl Jimmy Carter som Gorbatjov har masat sig ut hit till Istanbulförorten Florya strax bortanför Atatürkflygplatsen. Husets specialitet heter Beyti kebab och består av lammfilé som legat i en marinad av olivolja och lök. Köfte och lammkotletter finns ocksÙ�.
Middag för två, 500–600 kr.
Orman sokak 8, Florya, tel 0212-663 29 90.
beyti.com

19. Kanaat Lokantasi

Om du hade haft en turkisk mormor, hade hon förmodligen lagat mat på samma sätt som på Kanaat. Restaurangen, som öppnade 1933, dukar dagligen upp cirka 100 maträtter. Klassiker som elbasan tava, biff med ost och yoghurt, serveras här liksom kvinnolår; ja, alltså lammfärsbullarna kadinbudu köfte. Inlagda kronärtskockor och mjölkpudding finns också liksom asure. Fruktkompotten med hassel och valnötter lär ha hållit Noak vid liv på arken. Båtresan till Kanaat är inte riktigt lika lång. Den går från inner­stans Eminönu till Üsküdar och tar ungefär en kvart.
Middag för två, 200–350 kr.
Selmanipak Caddesi 9, Üsküdar, tel 0216-341 54 44

20. Istanbul Culinary ­Institute

Låt inte det pompösa namnet avskräcka dig. Här tränas framtidens kockar. Re­staurangen är hippt minimalistisk och maten är turkisk med modern touch. ­­
Du hittar såväl den klassiska linssoppan mercimek çorbasi som lammfilé med bönor, brödet är hembakat och frukt och grönsaker har vuxit på egna odlingar.
Kom för lunch eller middag. Menyerna ändras ständigt och bjuder ofta på överraskningar. Ligger i backen mellan Pera Palace och Büyük Londra.
Lunch för två, 200–250 kr.
Mesrutiyet caddesi 59, tel 0212-251 22 14.
istanbulculinary.com

 

30 måsten i Istanbul
Istanbul Culinary Institute. Här tränas framtidens stjärnkockar.

21. Besir Bachivan

Kvarteret kring kvinnornas marknad, Kadinlar Pazari, kallas ibland för lilla Siirt. Smakerna kommer från östra ­Turkiet och bär ofta på rivig chilihetta. Konceptet gäller även på busenkla Besir Bachivan. Här äter du den kanelsmakande krustaden Siirt pilav som är fylld med kyckling, mandel och korinter. Och här trollar träkolsgrillen fram läckerheter som zumrut, kebab på lammfärs, yoghurt, tomater och grön chili. Husets skummande ayran, yoghurtdricka, är också fin. Alkohol serveras ej.
För 100 kr äter du dig proppmätt.
Itfaiye Caddesi 41/1 Itfaiye Caddesi på Kadinlar Pazari

22. Despinas

Meyhanet som öppnade 1946 under ­grekiska madame Despina Kanlis befäl, är både klassiskt och välrenommerat. Raki och ljuvliga mezes gäller fort­farande liksom levande fasil-musik som kommer till ditt bord.
Helkväll för två, 400–500 kr.
Kurtulus. Açikyol sokak 9, tel 0212-247 33 57

23. Çiya Sofrasi

Denna restaurang på Kadiköys stojigaste rakigata, är spartansk till interiören. Fokus ligger istället på maten, och den kommer framförallt från Turkiets heta sydost. Välj och peka på de förföriska smårätterna som väntar strax innanför entrén. På själva menyn finns underbar pilaff på rökt ris med bönor, glass på getmjölk och orkidéer liksom sida upp och ner med kebaber. Halep kebab är fin. Missa inte heller sockersöta kunefe till efterrätt.
Middag för två, 250–350 kr.
Caferağa Mah. Güneşlibahçe Sk 43, Kadiköy, tel 0216-336 30 90.
ciya.com.tr

24. Pandeli

Allt möts i Eminönu. Det gäller även stans smaker. Från kryddbasaren Misir Çarsisi strömmar förföriska dofter. Ta trappan upp och du når den hundraåriga lunchklassikern Pandeli som infÙ?r mintblått väggkakel serverar alltifrån lamm till fisk.
Kryddbasaren Misir Çarsisi, tel 0212-527 39 03.
pandeli.com

30 måsten i Istanbul
Ciya Sofrasi. Spartansk interiör, superb mat

Boende

25. Pera Palace Hotel

Pera Palace är mer än ett hotell. Greta Garbo har bott här och på rum 411 ­påbörjade Agatha Christie Mordet på Orientexpressen. I oktober 1892 slog det upp dörrarna fÙ?r att härbärgera Orientexpressens gäster. Ton­läget är ungefär detsamma än idag. Orient Bar ser ut som då Hemingway var krigsreporter. Samtidigt har enorma summor spen­derats på en omfattande ansiktslyftning. Renoveringarna har gjort hotellet modernt, men också lite mer anonymt. Fast rummen har fort­farande tidlös utsikt över Gyllene Hornet. Dubbelrum från 1 700 kr.
Mesrutiyet Caddesi 52.
jumeirah.com

30 måsten i Istanbul
Pera Palace. Klassiskt lyxhotell där såväl Greta Garbo som Agatha Christie har huserat.

26. Grand Hotel de Londres

Det var på den berömda grannen Pera Palace som Agatha Christie skrev Mordet på Orientexpressen, men det är här på drygt 100-åriga Grand Hotel de Londres som du upplever stämningen från den tid då resenärerna anlände Istanbul via ånglok eller skepp. Rummen är enkla men sköna. Missa inte den coola hotellbaren med gamla radioapparater och grammofoner. Även takservering med utsikt över Gyllene Hornet. Dubbelrum från 500 kr.
Mesrutiyet Caddesi 117.
londrahotel.net

27. Tomtom Suites

Tomtom har härbärgerat både franska nunnor och levantinsk överklass. Idag tjänstgör den drygt hundraåriga bygg­naden som ett skönt och prisat boutique­hotell. Vackert läge i de branta backarna ovanför Bosporen. Andra plus är bar, ­terrass, bistro och wifi, liksom en butler på varje våning.
Dubbelrum från 1 700 kr.
Bogazkesen Caddesi, Tomtom Kaptan sokak 18.
tomtomsuites.com

 

30 måsten i Istanbul
Tomtom Suites. Prisbelönt boutiquehotell.

28. A’jia

Du har kanske sett de vackra trähusen som följer Bosporen. Här är din chans att övernatta i ett sådant. 1800-talsbyggnaden Ahmet Rasim Pasa Yali har förvandlats till ett romantiskt boutiquehotell. Italiensk mat serveras med utsikt mot måsar och båtar som kryssar fram längs Istanbuls asiatiska sida. Dubbelrum från 1 700 kr.
Çubuklu Caddesi 27, Kanlica.
ajiahotel.com

30 måsten i Istanbul
Romantisk havsvy på A’jia.
30 måsten i Istanbul
A’jia ligger i ett vackert trähus från 1800-talet.

29. Hotel Splendid Palace

Hotel Splendid Palace, från 1911, är en romantisk reträtt som bjuder på stor­slagen snickarglädje. Träpalatset ligger nära havet, grönskan är intensiv och ­ ­trafiken är begränsad till ljudet från hästhovar. Ligger på Prinsöarna som nås med båt från innerstan på 1,5–2 timmar.
Dubbelrum från 850 kr.
Nisan Caddesi 53, Büyük Ada.
splendidhotel.net

30 måsten i Istanbul
Splendid ligger på Prinsöarna, som är ett populärt utflyktsmål.

30. Sofa Hotel

Andy Warhol och Sam Francis hänger på väggarna. Allt från hissar till belysning är coolt, hippt och genomtänkt. Sofa lever upp till stämpeln som art hotel. Rummen är sköna, spa och inomhuspool finns också liksom eget bibliotek och ­japansk trädgård.
Dubbelrum från 1 700 kr.
Tesvikiye Caddesi 123.
thesofahotel.com

Läs även:

Fler stadsguider:


Text: Mikael Persson • 2015-01-30
RestipsTurkietIstanbulListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top