Annons
Annons
Foto: Pavel Nekoranec/Julie Luneborg

Foto: Pavel Nekoranec/Julie Luneborg

Tyskland

Berlin – 25 sköna tips för cityresan

Häng med till klassiska krogar och innovativ design. Omvandlade fabrikslokaler från DDR-tiden, och nytt liv som spirar i gamla arbetarkvarter.

Text: Julie Luneborg • 2019-03-26 Uppdaterad 2021-06-22

Mitte 

Det finns många skäl att utforska Mitte. Museum Insel (museiön), fina boutiquehotell och strandpromenader längs floden Spree är några av dem. Men här byggs det ständigt nytt; Berlin är knappast samma stad som du besökte för ett par år sedan, och det märks inte minst i den mest centrala stadsdelen. Det är inte bara moderna nybyggnationer som dyker upp – nu är också det bombade stadsslottet återuppbyggt, sten för sten. Mitte kryllar av småbutiker och shoppingstråk och det är gott om riktigt bra restauranger. 

 

1. Antiken blir levande 

Pergamon: Das Panorama 

Ta ett hopp tillbaka i historien, ända till år 129 före Kristus, i ett storskaligt 360° panorama av den antika staden Pergamon. Här kan du föreställa dig hur staden och livet såg ut på kejsar Hadrianus tid. Utställningen är en samling bevarade skulpturer från Pergamonmuseet och visuella effekter som skapats av Yadegar Asisi. Många års arkeologisk och arkitektonisk forskning har använts till att återskapa en så korrekt bild som möjligt, som presenteras på ett spännande sätt med moderna effekter. Panoramautställningen är öppen, men Pergamonmuseet är dessvärre stängt för renovering till 2025. Det sker även mycket annat på Museum Insel. Hela fem museer i världsklass har gjort ön till en del av UNESCO:s världsarvslista. 

Inträde ca 200 kr.
Am Kupfergraben 2. shop.smb.museum

 

2. Lunch i det gröna

House of Small Wonder

Växter och möbler av drivved skapar en mysig atmosfär. Japanskinspirerat kök, grapefruktmimosa och hembakat bröd, helt perfekt till lunch. 

Johannisstrasse 20. houseofsmallwonder.de

 

3. Konstnärlig frizon

Holzmarkt

I Berlin är man bra på att utnyttja stadens vattenvägar. Flera delar av floden Spree är uppstädade och under sommaren bjuds det på både badmöjligheter och uteserveringar. Men även vintertid finns goda anledningar att bege sig till Holzmarkt. Det är ett kooperativ som startade med enbart några få träskjul längs floden. Men i takt med att människor i området började plantera träd och anlägga trädgårdsodlingar, har platsen utvecklats till en konstnärlig fristad full av restauranger och barer. Området har gjort sig känt för technofester och graffiti, men det är inte allt. Restaurangen Katerschmaus är en lugn urban oas, precis vid vattenbrynet och med frestande ostron på menyn.  

Holzmarktstrasse 25. katerschmaus.de/en

Berlin – 25 sköna tips för cityresan
Clärchens Ballhaus.

4. 1920-talets glada takter

Clärchens Ballhaus

En institution för dansanta fötter och en fröjd för ögat. Middagen serveras bland tangodansande gäster, och du kan även anmäla dig till kurser i vals, salsa och disco. Dekoren är något sliten, men har å andra sidan stått pall ända sedan 1920-talet. På andra våningen ligger spegelsalen med barockdetaljer och kristallkronor. Inte okänt för turister, men likväl en klassiker också bland berlinarna, som gärna tar sig en svängom här. 

Auguststrasse 24. ballhaus.de/en

 

5. Undangömt och mysigt

Chen Che Teehaus

Det gäller att ha ögonen med sig för att inte missa ingången till den här undangömda skatten i Mitte. Inne på en mysig innergård döljer sig en vietnamesisk restaurang med fantastiskt bra mat och härlig atmosfär. Inomhus är det luftigt och högt i takt, men ändå rustikt inrett. Inte bara maten håller hög klass. Drinklistan och teerna är också dragplåster.

Rosenthaler strasse 13. chenche-berlin.de

 

6. Gatumat à la Saigon

District Môt

I triangeln mellan Rosenthaler Strasse och Mulack/Stein Strasse står ett kaos av röda och blå plaststolar under parasoller med ölreklam. En smakbit av det gamla Saigon, med vietnamesiska dofter som sprider sig ut över gatorna i Mitte. Slå till på en goi du du tom till förrätt, följt av en kryddhet, grön papayasallad med torkade räkor och en klassisk pho tai, en nudelsoppa med mediumstekt biff. Trevligt, trångt och fullsatt, framförallt på grund av matens kvalitet. 

Rosenthaler Strasse 62. districtmot.com

 

7. Boende mitt i Mitte

The Circus

Läckert designhotell mitt i det kreativa Mitte, som passar väl ihop med grannskapets unika butiker, gallerier och livliga barer och restauranger. Närheten till U-bahn gör det till en ypperlig bas för att utforska resten av stan. För den som önskar sig billigare övernattning har hotellet också ett hostel i hörnet med Rosenthaler Strasse, i samma sköna stil. Vill man bo lite mer privat finns även lägenheter att hyra. The Circus lyfter den sociala aspekten av att resa, med gemensamma utrymmen, bekväma fåtöljer, arbetsplatser och en bar. De brygger även egen öl!

Hotellrum kostar från 89 euro per natt, hostel från 19 euro per natt. 

Rosenthaler Strasse 1. circus-berlin.de

 

8. Israeliska smaker

Yafo

Populär kvarterskrog där Tel Aviv möter Berlin. Hummustallriken är den eviga klassikern, prova också grillad blomkål, tahinisallad och syltade grönsaker tillsammans med en israelisk Cabernet Sauvignon. Det hänger memorabilia från taket och växter slingrar sig upp över väggarna. Interiören är en blandning av barockinspirerade soffor och exotisk tiki-bar, en mix som funkar alldeles utmärkt i kombination med glada gäster. Kom ihåg att boka bord, för här är det smockfullt hela veckan!

Gormannstrasse 17B. yafoberlin.com

 

9. Östtysk arkitekturskatt

Funkhaus

I sina glansdagar var det tidigare östtyska radiohuset ett av världens största. Funk betyder radio, men det här huset är inte bara gjort för radiosändningar, utan är mästerligt konstruerat för bra ljudupptagningar från allt från symfoniorkestrar till popmusik. Flera stora artister har tillbringat mycket tid i byggnadens studior. Idag hyrs rummen ut till allt från bröllop till vilda technofester. Här huserar även ljuddesigners, filmproducenter och musiker. Är du inte så fasligt intresserad av musik är det kanske arkitekturen som kan locka. Bauhausarkitekten Franz Ehrlich fick det ärofyllda uppdraget av DDR att utforma byggnaden. Huvudtrappan i foajén är gjord av kalksten från Rikskanslerns ödelagda hus, medan väggar och golv är av ett sällsynt ryskt träslag. Varje våning, varje rum och sal, har sirligt utförda detaljer där tysk funktionalitet möter östlig dekadens. Historien sitter bokstavligt talat i väggarna. Stasi installerade hundratals mikrofoner i alla klockor i huset för att övervaka allt som hände i Funkhaus, i en tid av sträng censur och begränsad kommunikation.  

Idag kan du gå en guidad visning i huset. 

Nalepastrasse 18. funkhaus-berlin.net

Berlin – 25 sköna tips för cityresan
Funkhaus.

10. Cool kvarterskrog

Milchbar 

Hade du kikat in här utan en gäst på plats hade du förmodligen snabbt avskrivit Milchbar som en gammaldags kneipe (kvarterskrog) med sina panelklädda väggar och enkla dukar. Och visst är det en kneipe, med schnitzel och currywurst på menyn, men hit vallfärdar hipsterklientelet nu när Kreuzberg och Neukölln har blivit mainstream. Här sitter du på solsidan av Spree och njuter av en bra frukost eller lunch. 

Nalepastrasse 18, alldeles vid Funkhaus. facebook.com/milchbarimfunkhaus/

11. Lunch vid Spree

Kranhaus Café

En nedlagd båtkran har inretts till mysigt kafé. Särskilt på helgerna ses lokalbefolkningen här på lunch, ett utmärkt stopp om du cyklar från centrum och ned längs de fina cykelvägarna som följer floden. 

Paul-Tropp-Strasse 11. facebook.com/KranhausCafe/

 

12. Historien om Schöneweide

Industriesalon

Berlins industriella historia sammanställd i en fabrikshall: I Industriesalon har man samlat mekaniska apparater – allt från de första versionerna av en mikrovågsugn till missilhuvuden, mikroskop och radioapparater. Saker som räddats från att bli sopor när utvecklingen gått dem förbi. 

Förutom att se samlingen är det den guidade turen på området som gör Industriesalon intressant. Schöneweide var ett viktigt område för elektrisk industri i slutet av 1800-talet. AEG hade enorma fabrikshallar här som gjorde glödlampan till allmän egendom, och under kriget blev industriområdet omställt till vapenproduktion. 

Idag står de flesta fabrikshallarna och industribyggnaderna tomma, och det gör delvis även det imponerande Behrensbau, ritat av arkitekten Peter Behrens, som var en av de första industriella formgivarna. Han var mentor åt bland annat Le Corbusier och Walter Gropius.

Från taket av Behrensbau ser du Spree slingra sig fram i det gröna landskapet, och du kan till och med skymta tv-tornet vid Alexanderplatz. Guidade turer varje fredag 14.00 och söndag 12.00. Det går också att boka engelsktalande guide till andra tider.  

Reinbeckstrasse 9. industriesalon.de

 

13. Berlins bästa pizza

Zola Pizza

Kort tid efter öppningen i Kreuzberg 2015 etablerade sig Zola Pizza som ett av Berlins bästa pizzaställen. Nu med en ny filial i Overschöneweide, vägg i vägg med Milchbar i Funkhaus. På konsertkvällar serverar de mini-pizzor till sent på kvällen, på dagtid serverar även det omtalade Concierge Coffee sitt grymt goda kaffe.

Nalepastrasse 18.

 

Berlin – 25 sköna tips för cityresan
Foto: Adobe Stock

14. Tyskland möter världen 

Restaurang Panama 

Namnet kanske får dig att tro att maten är hämtad från det karibiska köket. Så är det inte. I själva verket härstammar det från en tysk barnbok som handlar om ett djur som reser jorden runt. Köket leds av Sophia Rudolph, som trots sin unga ålder har gedigen erfarenhet från många av Tysklands och Frankrikes Michelinrestauranger. Här möter tyska råvaror inspiration från alla världens kulinariska hörn. Grön ärtsoppa med kimchi och chorizo eller lamm kryddat med tamarind är några av favoriterna på menyn.  

Potsdamer Strasse 91. Oh-panama.com

 

15. Miljövänligt hotell

Lulu Guldsmeden Hotel 

En gammal gård från 1850 är omgjord till ännu ett av Guldsmedens trevliga hotell. Här får du en smak av Bali, med detaljer i trä och halm, fyra meter i takhöjd och en härlig bakgård med tropiska växter. Dessutom är den ekologiska frukosten skäl nog att ta sig hit. Mest av allt gillar vi hotellets ekologiska profil, certifierat för sin hållbara verksamhet, helt utan inslag av plast.  

Dubbelrum från ca 800 kr. 

Potsdamer Strasse 67. guldsmedenhotels.com/berlin/

 

16. Alternativt köpcenter

Bikini Berlin

Ett annorlunda köpcenter mitt i Charlottenburg med unika inrednings- och designbutiker, kaffebarer och pop-up-butiker som alltid bjuder på något nytt. Här finns dessutom flera kända klädmärken med egna affärer, till exempel Samsøe & Samsøe, och vintagebutiker som också hyr ut olika typer av kostymer, och ekiperar dig för fotografering. Mathallen Kantini erbjuder ett bra urval av olika matkulturer, från poké till injera. Ta med dig maten till takterrassen, som är en lugn park med utsikt mot Berlin Zoo. 

Budapester Strasse 38-50. bikiniberlin.de

 

Berlin – 25 sköna tips för cityresan
Bikini Berlin.

 17. Gatukonst på insidan

Urban Nation Museum for Urban Contemporary Art

Redan innan du kommit ända fram till Urban Nation är gatorna och husväggarna fyllda av fascinerande målningar. Utställningen är curerad av Yasha Young, som vill etablera gatukonst som en social arkitektur och samla människor tvärs över kulturgränser och grannskap genom uttryck i en form som tidigare varit kopplad till vandalism och förstörelse. Det här är ett museum fyllt av färger och tankeväckande verk.  

Bülowstrasse 7. urban-nation.com

 

18. Hållbar shopping 

Manufactum

En butik fylld av allt från köksutrustning, kläder, till reservoarpennor och tvålar – allt handplockat för sin goda kvalitet. Det mesta är tillverkat av naturliga material som glas, trä och läder, så att de kan repareras och därmed vara längre – i motsats till dagens ”slit och släng”-samhälle. 

Hardenbergstrasse 4–5. manufactum.com

Berlin – 25 sköna tips för cityresan
Manufactum.

Kreuzberg/Neukölln

Det råder verkligen inte brist på kaféer, restauranger, barer och uteställen i Kreuzberg och Neukölln. Samtidigt är det inte alltför länge sedan som få ville sätta sin fot i den här delen av stan, men gentrifieringen av Berlins tidigare nedgångna stadsdelar har gått i rekordfart. Det kan vara svårt att föreställa sig att någon överhuvudtaget har ett jobb att gå till här, så tätt är det mellan de mysiga krogarna – som ständigt är fullsatta. 

 

19. Ekologisk kaffepaus

Five Elephant Kreuzberg

Efter att ha åkt jorden runt i jakt på de bästa kaffebönorna, och letat efter de goda exemplen för miljö och människor, finns sultatet i ett trivsamt kafé i Kreuzberg. Världskartan skapar stämning och kaffet ackompanjeras av saftiga bakverk. 

Reichenberger Strasse 101. fiveelephant.com

 

20. Vintageskatter

The Good Store

En enkel butik med noggrant utvald second hand – skatter från bland annat Isabel Marant och Fendi, tillsammans med namnlösa plagg. Det är inte märkena som definierar The Good Store, utan snarare den goda smaken hos ägaren Gerda Jünemann, som vet hur man kan kombinera olika märken och stilar. Ett fint tillskott till shoppingstråken i Neukölln.

Pannierstrasse 31. thegoodstore.tictail.com

 

21. Tysk saluhall

Markthalle Neun

En saluhall med allt från hantverksmässigt bryggd öl, smakrika ostar hos Alte Milch, korv och burgare gjord på långtidstorkad biff från Kumpel & Keule. Det blir trångt i gångarna på torsdagskvällar när det är dags för ”Street Food Thursday”, ett av flera koncept som arrangeras här.  

Eisenbahnstrasse 42/43. markthalle9.de 

Berlin – 25 sköna tips för cityresan
Markthalle Neun.

22. Mellanösterns romantik

Shi Shi

Kocken Shani Ahiel har utvecklat sig vidare från sina israeliska rötter – från den evigt populära hummusrestaurangen Yafo i Mitte, till nyöppnade Shi Shi i Kreuzberg, som en kompletterande kontrast. Varmrosa väggar, delikata brudslöjebuketter i glasvaser och tunga sammetsgardiner ger en romantisk inramning till de vackra rätterna. Grillad kålrabbi med rostat sesamfrö, timjan och chili eller en carpaccio av rödbetor är exempel på vegetariska godsaker, följt av lamm med rökt auberginepuré och labneh – en mjuk ost som är ett populärt tillbehör i rätter från mellanöstern. Vinlistan innehåller naturvin både från Frankrike och Italien, och råvarorna – som kommer från lokala matmarknader – varierar menyerna från dag till dag. 

Ritterstrasse 12–14. shishiberlin.de

 

23. Läckerheter vid kanalen

Wagner Cocktail Bistro

Elegant och avslappnat med enkla trämöbler. Här hänger de som bor i grannskapet och tar en och annan drink, eller ett glas eller två av ett stort urval naturviner. Vid Landwehr-kanalen serverar de också franska ostron, och mer fylliga middagsrätter. 

Paul-Lincke-Ufer 22. wagnercocktailbistro.com

 

24. Mat i tvättstugan

Lavanderia Vecchia 

Sinnebilden av en italiensk gränd är tvätten som hänger mellan väggarna. Men på italienska restaurangen Lavanderia Vecchia i Neukölln hänger den inomhus, ovanför huvudet på gästerna. Det här var alltså tidigare ett tvätteri. Numera populär restaurang där det serveras tiorätters middag med en meny som varierar från månad till månad. Endast en sittning per kväll gäller, så boka i förväg!

Flughafenstrasse 46. lavanderiavecchia.wordpress.com

 

25. Japanskt hipsterkafé

Arabica Berlin

Kreuzbergs hippaste kaffe- och lunchbar ligger undangömd på en bakgård. Inredningen i rena linjer är inspirerad av japansk minimalism, och personalen tar sina baristakunskaper på största allvar. Njut av en färgrik brunch med vattenmelon och paprikasallad med ricotta eller rostad rosenkål med parmesan. Det tog inte lång tid efter att den här kaffekedjan öppnat i Berlin innan den gjorde stor succé på Instagram, både bland bofasta och besökande. 

Reichenberger Strasse 36. arabica.coffee

Vagabond listar: Bästa resmålen 2019

Hop on, hop off – 10 dagars tågluff i Europa


Text: Julie Luneborg • 2019-03-26
TysklandBerlin

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen