Annons
Annons
Foto: All over press

Foto: All over press

Restips

Berlins hetaste klubbar

Följ med bortom Berlins turistbussar och krigsmonument, till ställen där dekadens och hedonism härskar och där musiken aldrig slutar dunka.

Text: Christian Daflos • 2010-08-24 Uppdaterad 2021-06-23
Annons

Sluta! de kommer se att ni håller på och fotar, hör jag en svensk i kÙ�n svära åt sin flickvän.
Han är nervös, det är man i kön till Berghain. Klubben ligger i en enorm gammal kraftstation i de forna östdelarna av staden och sägs vara ett ställe man inte får missa. Technoklubbarnas heliga graal, helt olikt någon annan klubb du någonsin upplevt.
Men Berghain ryktas också vara extremt svårforcerat. Många får efter två timmars köande helt enkelt nobben, ofta killgäng, ofta turister. Kameror är strikt förbjudna inne på klubben och beslagtas i entrén, vilket förmodligen är anledningen till att svensken i kön är nervös. De 20 sista meterna innan ingången är det knäpptyst i kön. Ingen vågar riskera något. De rutinerade bryter upp sina kompisgäng och svarar försynt när den enorma dörrvakten med ett spindelnät tatuerat i ansiktet frågar hur många de är. Helt plötsligt kan alla tyska.
– How many?
– Zwei.

Innanför dörrarna råder helt andra regler än utanför. Policyn är att alla ska kunna vara sig själv utan att skämmas. Droger är legio, sex utövas i knappt avskilda utrymmen och den klassiska tyska ordningen och moralismen bor inte här.
På de två enorma dansgolven dansar upp till tretusen människor som i trans, en del drogpåverkade, en del inte. Festen börjar varje fredagskväll vid tiotiden på kvällen och håller på ungefär till samma tid – på söndagskvällen.
Den enda kontakten med världen utanför är kring niotiden på söndagsmorgonen när de enorma persiennerna på klubbens ena dansgolv öppnas för några sekunder. Morgonsolen spelar över konstnären Wolfgang Tillmanns sexuellt utmanande fotografier som pryder väggarna. Folket på dansgolvet jublar och slänger i extas upp händerna i luften. Dj:en svarar med att höja tempot ytterligare ett snäpp.

På det större dansgolvet är det mörkare. Hård, industriell techno dundrar ur högtalarna och överallt dansar folk som besatta. Längs med ena kanten står ett trettiotal män med rakade skallar, bara överkroppar och klorblekta jeans, likt ett gäng skinheads tagna direkt ur punkskildringen This is England.
Någon berättar att dansgolvet har två delar med en osynlig gräns däremellan. Den högra delen är för alla,
men vänstersidan bör du hålla dig borta ifrån ifall du inte är ute efter att följa med någon in i de skrymslen och vrår som kantar dansgolvet. Detta är ännu en av alla hi-storier med varierande sanningshalt som figurerar kring Berghain, en del av myten kring denna underliga plats.
Vid tolvtiden söndag lunch, som i ärlighetens namn hade kunnat vara klockan vad som helst, vilket dygn som helst, stapplar vi ut helt genomsvettiga. Förmiddagssolen glänser i vattenpölarna och nya besökare köar fortfarande för att komma in. De flesta helt vanliga berlinare, med vanliga jobb, som kanske till och med varit hemma och sovit precis som vanligt men bestämt sig för att spendera söndagseftermiddagen på dansgolvet.
Men Berlin är inte Tyskland, och Berghain är på många sätt en perfekt representant för en stad vars hjul snurrar till stor del närda av dekadens, verklighetsflykt och ren oförvanskad dansglädje.

Fakta & priser: Berlin är en stad uppbyggd kring kultur, nattliv och nöjen. Utöver de många legendariska klubbarna finns även mängder av små trevliga barer. Prisläget är generellt sett en bra bit under det svenska. En flasköl får du vanligtvis för cirka 30 kr och de dyraste klubb­inträdena ligger strax över hundralappen. Avstånden är dock rätt stora, så se till att läsa på lite innan du ger dig ut på stan.

Berlins hetaste klubbar
Berghain. Bakom en trist fasad döljer sig en av världens bästa technoklubbar.

1. BERGHAIN/PANORAMA BAR

En av världens mest legendariska och välkända technoklubbar ligger i det forna Östberlin inrymt i ett gammalt värmekraftverk från DDR-tiden. Precis lika spektakulärt och underligt som dess rykte. Det kan också vara bra att komma ihåg att Berghain ursprungligen är en bögklubb och det avspeglar sig i både klientel och dörrvakternas stränga policy. Är man ett stort gäng är det bäst att dela upp sig i par. Ofta enorm kö mellan klockan 03.00 och 06.00.
Öppettider: dygnet runt från fredag 24.00 till söndag 22.00.
Pris: oftast 12 euro i dörren, detta gör dock att du kan komma och gå som du vill hela helgen.
Adress: Wriezener Bahnhof, Friedrichshain.
Hemsida: berghain.de.

2. WATERGATE

En av stans populäraste klubbar ligger i anslutning till floden Spree. Känt för sina panoramafönster med utsikt över floden och en enorm ljusdisplay som sträcker sig från dj-båset och ut över hela det stora dansgolvet. Blandad publik bestående av rätt mycket icke-tyskar, eller som berlinarna kallar alla som inte pratar tyska, turister. Ett måste att besöka minst en gång om du är ute på technosafari i Berlin.
Öppettider: helgerna från 24.00 tills folk går hem.
Pris: 12 euro.
Adress: Falckensteinstrasse 49, Kreuzberg.
Hemsida: water-gate.de.

Berlins hetaste klubbar
WATERGATE. Festa vid floden Spree.

3. BAR 25

På somrarna håller populära Bar25 öppet. Även om det kanske inte är en klubb i den klassiska bemärkelsen så är det ett populärt ställe dit många klubbesökare beger sig när solen börjar gå upp efter en lång natt. Deras stora trädäck längs med floden Sprees, fullproppat med solstolar, är det perfekta stället att varva ner på.
Öppettider: oregelbundet men öppet större delen av dygnet under sommaren, titta på hemsidan.
Pris: 5 euro.
Adress: Holzmarktstrasse 25.
Hemsida: bar25.de.

4. ARENACLUB/ARENA

Blanda inte ihop Arenaclub med grannlokalen Arena, som snarare än technoklubb är en stor konsertlokal. Då finns risken att du råkar knalla in på en Bob Dylan-konsert, snarare än ett dansgolv med pumpande techno. Är du sugen på att se Chemical Brothers, tranceakter som Paul van Dyk eller andra mega-dj:s spela i Berlin så är det dock ofta på Arena som de huserar. Kolla i förväg vad som står på schemat! Systerklubben Arenaclub har ett överlägset läge och är känt för att boka med fingertoppskänsla.
Öppettider: 23–08, varierar beroende på evenemang.
Pris: på Arena, helt beroende på evenemang, på Arenaclub oftast runt 10 euro.
Adress: Eichenstrasse 4.
Hemsida: arena-berlin.de.

5. VILLA

En annan klubb belägen i det gamla Östberlin är Villa. Precis som namnet antyder består den av ett gammalt bostadshus som ockuperats av ett gäng eldsjälar. Någonstans mellan svartklubb och en vanlig klubb är Villa en upplevelse i sig. Den trashiga atmosfären kontrasteras med inredning bestående av fantastiska pelare, enorm takhöjd och klubben domineras av ett trapphus som hade platsat i en grosshandlarvilla från sekelskiftet. Partysugen och relativt ung publik, men alltid genuint bra stämning.
Öppettider: från 24 tills folk går hem, dagar varierar, titta i ett klubb­kalendarium.
Pris: 8–10 euro.
Adress: Landsberger Allee 54, Friedrichshain.

6. WEEKEND

Nära Alexanderplatz i centrala Berlin ligger Haus des Reisens (resandets hus). På skyskrapans tolfte och femtonde våning samt på takterrassen är klubben Weekend inhyst. Även om klubben kanske inte är lika superhet som den en gång varit bjuder man fortfarande på roliga kvällar med kul bokningar. Klientelet domineras av turister, så är du ute efter att hänga med Berlinbor är det här kanske inte det bästa stället. Weekend är dock ändå värt ett besök för sin spektakulära utsikt över staden. Plus i kanten för takterrassen som är fantastisk på sommaren.
Öppettider: torsdag–söndag, 23–08.
Pris: 10 euro.
Adress: Alexanderplatz 5, Mitte.
Hemsida: week-end-berlin.de.

Berlins hetaste klubbar
1. WHITE TRASH FAST FOOD. Om du tröttnar på techno. 2. WEEKEND. Extra plus för glassig takterrass.

7. WHITE TRASH FAST FOOD

Mer ett rockhak än klassisk klubb men perfekt ifall du börjar bli lite trött på techno. På platsen låg innan en kinesisk restaurang och i sann Berlin­anda valde man att inte bygga om alls utan istället behålla alla snidade drakar i guld och komplettera med att helt enkelt sätta upp hundratals rockabilly­posters. Ett komplett ställe med både restaurangdel och dansgolv på neder­våningen. Varning utfärdas dock för tatueringssalongen en trappa ner.
Alkohol och tatueringar är inte alltid en lyckad kombination.
Öppettider: från 12 på dagen tills folk går hem. På helgerna öppnar man 18.
Pris: helger 6 euro, annars gratis.
Adress: Schönhauser Allee 6/7, Mitte/Prenzlauer Berg.
Hemsida: whitetrashfastfood.com.


Text: Christian Daflos • 2010-08-24
RestipsTysklandBerlin

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top