703672.jpg

Restips

Guide till Autobahn

Får man köra hur fort som helst på Autobahn? Vad händer om jag får motorstopp? Måste jag en BMW för att få köra i ytterfilen? Här får du svar på allt du undrar om motorvägarnas motorväg.

Text: Per J Andersson • 2004-11-30

Tysklands motorvägnät, Autobahn, är modernt och effektivt och omfattar ungefär 10 900 km. Motorvägarna är inte avgiftsbelagda. 370 rastplatser och 354 bensinstationer har öppet dygnet runt och erbjuder en omfattande service. På dessa ställen finns tavlor med information för turister uppställda. Vägmärkena i Tyskland ser ut precis som i Sverige, men däremot är dubbdäck inte tillåtna på tyska vägar.

Trafikregler

För personbilar utan släpvagn och andra fordon med högst 2,8 tons totalvikt gäller 100 km/h utanför och 50 km/h inom tättbebyggt område. Gula ortsnamnsskyltar anger var tättbebyggt område börjar och slutar. På Autobahn och motortrafikleder finns ingen hastighetsbegränsning, men den rekommenderade hastigheten är 130 km/h. För personbilar med släpvagn är högsta tillåtna fart 80 km/h på Autobahn och andra vägar.

Motorfordon med släpvagn och motorfordon där sikten i den inre backspegeln är skymd, eller tillräcklig endast om fordonet inte är lastat, måste ha två yttre backspeglar. Befintliga bilbälten i fram- och baksätet måste användas under färd. Den som färdas med moped eller motorcykel som är konstruerad för en högsta hastighet som överstiger 25 km/h ska använda skyddshjälm.

Promillegränsen i Tyskland är 0,5. Barn upp till 12 år som är mindre än 150 cm ska använda bilbarnstol eller annan särskild skyddsanordning för. Undantag sker endast om det inte är möjligt att montera anordningen utan att skyddet av andra passagerare riskeras.

Körkort och fordonshandlingar

Utländska resenärer kan under ett års tid köra bil i Tyskland med ett nationellt eller internationellt körkort och ett nationellt eller internationellt registreringsbevis. Ett internationellt registreringsbevis kan spara tid och undvika språkproblem. Utländska fordon måste vara försedda med landets nationalitetsmärke baktill, alltså gäller S för svenska bilar. Får du fel på bilen i storstäderna står ADAC:s Satdtpannendienst till tjänst med teknisk hjälp. Om du får fel på bilen eller om du behöver bärgning i delstaterna Sachsen, Thüringen, Sachsen-Anhalt, Brandenburg och Mecklenburg-Vorpommern hjälper dig Auto Club Europa dygnet runt.

Automobilklubbarnas larmtjänst

Patruller från Adac:s larmtjänst (Strassenwacht) åker längs Autobahn och de viktigaste större vägarna (Bundesstrassen). I de nya delstaterna får man hjälp av Auto Club Europa och Allgemeiner Motorsportverband. Längs Autobahn finns nödtelefoner där man kan nå automobilklubbarnas larmtjänst. Små pilar på reflexstolparna vid vägkanten visar åt vilket håll närmaste nödtelefon befinner sig. Begär “Strassenwachthilfe”. Hjälpen är gratis, men materialkostnader måste ersättas. I nödsituationer och vid olycksfall ring 110.

Bensinstationer, restauranger och motel vid Autobahn

Närmare upplysningar innehåller broschyren Tanken & Rasten som kommer ut en gång om året och finns på bensinstationerna i Tyskland eller hos Tyska Turistbyrån. Bensinpriserna i Tyskland bestäms inte centralt och kan därför variera.

Blyfri 95 (Benzin), blyfri 98 (Super) och diesel finns, men blyhaltig bensin kan inte längre köpas i Tyskland. Ett tillsatsmedel kan dock köpas på bensinstationerna.


Text: Per J Andersson • 2004-11-30
RestipsTyskland

Scroll to Top