Karin Wallén

Karin Wallén

Restips

Karin på weekend i Berlin

Vagabonds medarbetare Karin Wallén reste till Tyskland för att kika närmare på punkiga människor och känna doften av Döner kebab. Häng med på en helg till Berlin!

Text: Karin Wallén • 2009-03-23

Karin på weekend i BerlinKarin Wallén, 35, reporter och krönikör
Därför Berlin: För att få glo på punkiga människor i Kreuzberg, känna doften av Döner Kebab och nysprejad grafitti, och tvångsmässigt nynna på slagdängor som Brandenburger Tor medan jag skummar igenom marknader och pubar i Friedrichshain och Prenzlauer Berg.

Karin fick en maxbudget på 5 000 kronor. Hon klarade sig dock på drygt 4 000, utan att leva snålt.

Dag 1 (fredag)
10.25. Ostfralla och kaffe (36 kr) på Bäcker Taudien, vid Oranienburger Tor på Fried-richsstrasse. Ser på folk som försvinner in på Art Center Berlin som ligger strax intill.
11.00. Köper innerstadskort för en dag på U- och S-bahn (66 kr). Letar efter tunnel-banan men fastnar vid en ruin av ett hus och en port fylld med graffiti. Vi har råkat hitta konsthuset Tacheles, vars undergroundkonstnärer säljer punkiga vykort och konstverk i butiken Kunst Konsum.

11.50. Beundrar fasaden på Die Neue Synagoge på Oranienburgerstrasse, som trots sitt namn är rätt gammal, byggd 1859. Större delen av synagogan förstördes dock under Kristallnatten 1938. Går in i museet (32,50 kr) men konstaterar att det var roligare på utsidan.
12.10. Slinker in på fotogalleriet CO Berlin och kollar en porträttutställning i två våningar (76 kr).
12.45. Tar U-bahn till Prenzlauerberg Allee. Promenerar ner till Wörtherstrasse och Kollwitzplatz, där butikerna skyltar med organiska teer och etnoinspirerade kläder. Lunchar på Maibach, lax och potatis (92 kr) och ett glas Riesling (41 kr). Plöjer igenom kvarterets antikhandlare och börjar smida planer på att återvända, i en bil med rymligt bagageutrymme.
18.30. Har åkt till Friedrichshain och tittar i roliga butiker. Inne på Heimat, Niederbarnimstrasse, blir jag kär i en t-shirt (314,50 kr). Måste ha.

19.00. Har passerat ett otal krogar som skyltar om Happy Hour Cocktails för 4 euro, och hamnar till slut på Cayetano, där jag slår till på en Banana Daiquiri (38 kr). Ett katastrofalt felköp som måste repareras med öl (35 kr) och en halv nachostallrik (17 kr).
21.49. Dags för middag. Av någon anledning låter vi solgula väggar, lysrörsbelysning och affischer med revolutionära budskap dra oss in på högljudda Il Ritrovo på Gabriel Max Strasse. Beställer en karaff med odrickbart rödvin som snabbt byts ut mot en öl (40 kr). Pizzan som heter Pizza Incredibile (92 kr) håller i alla fall vad den lovar.
SPENDERAT: 880 kronor.

Karin på weekend i Berlin

Dag 2 (lördag)
11.25. Världens underbaraste brunch på Café Friedrichs 106 (Friedrichstrasse 106). Yoghurt, müsli, ostar, grönsaker, skinka, färskt bröd (121,50 kr) och en kaffe latte (36 kr), med utsikt över floden Spree.

13.10. Här står vi på Brandenburger Tor, och nynnar Norges melodifestivalbidrag från 1990, vars refräng gick just så. Fotosession framför den ultimata Berlinsymbolen.
13.30. Vi har äntrat det som var Västberlin och promenerar ner mot Potsdamer Platz, men stannar till vid minnesmonumentet för de judar som dödades under andra världskriget. Holocaust-Mahnmal består av 2 711 betongkuber, som skapar långa, böljande korridorer. Folk försvinner bakom de grå väggarna när marken börjar slutta. Mäktigt.

14.05. Irrar runt på shoppingcentret Arkaden vid Potsdamer Platz i jakten på ett nytt minneskort till kameran. Hittar till slut ett (211,50 kr). Tar bussen till Bauhaus Archiv (23 kr).
15.08. Bauhaus Archiv (76 kr) i Tiergarten. Går runt i museet och imponeras av hur tydligt den här gruppen har satt sitt avtryck på möbler, nyttoprylar och arkitektur, och hur före sin tid de var. Höjer blodsockret med latte och macka (65 kr). Tar bussen hem (23 kr).

18.05. Godis och tyskdubbad Simpsons på hotellet.
20.45. Markthalle, en rustik ölkrog i östra Kreuzberg. Beställer wienerschnitzel med stekt potatis (125 kr) och en stor stark (26 kr). Blir chockad av storleken på portionen, precis som mitt resesällskap, som tar emot sin schweinbrat med semmelknödel och sauerkraut med samma gapande min. Vi äter oss fördärvade.
23.37. Dricker en Cola (16 kr) på Küfe, runt hörnet från Markthalle. Jag är så mätt att jag bara vill ligga ner. Det blir ingen nattklubb. Det blir taxi (125 kr) hem till sängen.

SPENDERAT: 848 kronor.

Karin på weekend i Berlin

Dag 3 (söndag)
10.55. Köper dagkort på U- och S-bahn för hela Berlinområdet (70,50 kr).
11.35. Längs secondhand-täta Bergmannstrasse i västra Kreuzberg ligger brunchhaken på rad. Jag tar en Berliner Früstuck (56 kr) och en stor latte (31,50 kr) på Kaffee am Meer, och ser påsar med tomglas från gårdagens fest passera utanför fönstret.
13.50. Loppmarknaden på Boxhagener Platz i Fried-richshain. Köper en väldigt onödig skål, gjord av en gammal LP-skiva (32,50 kr).

14.45. Efter att utan framgång ha letat efter apfelstrudel på alla Friedrichshains trendiga kaféer sätter vi oss på det ohippaste konditoriet i kvarteret. Som inte heller har apfelstrudel. Det blir en apfel-någonting-annat istället och ytterligare en latte (35 kr).
16.40. Är egentligen på väg mot museiön, Museumsinsel, men blir lockad att gå in på Berlin Antik- und Flohmarkt, en stor antikmarknad som ligger under järnvägsbron vid Friedrichstrasse Bahnhof. Ljuvliga gamla grejer i ett trångt virrvarr.
17.18. Altes Museum. Egyptiska utställningen (87 kr). En imponerande egyptologisk samling. Byggnaden i sig är värd att se. En pampig sak, intill den minst lika överdådiga Berliner Dom, som tar i så det dånar när klockan slår 18.
SPENDERAT: 312,50 kr.

Karins snabba guide till Berlin

RESA DIT
Köpte tur- och retur Skavsta–Schönefeld för 679 kr inklusive bagage-incheckning med Ryanair. SAS, KLM, Germanwings och Airberlin flyger till flygplatsen Tegel i Berlin. Eller varför inte ta nattåget.

TRANSFER
Åkte flygbuss från Stockholm till Skavsta (155 kr enkel) och blev vid hem-resan hämtad av en snäll vän (gratis). Enkel biljett på S-bahn från Schönefeld till Mitte kostade 30 kr och tog 40 minuter. Det finns även snabbtåg. Resan tillbaka till flygplatsen täcktes av ett dagkort på U- och S-bahn.

TA SIG RUNT
Berlin är stort. Nio gånger större än Paris. Dessutom är det omöjligt att hålla sig till att flanera runt i “centrum” eftersom staden består av flera stadsdelar, var och en med sin egen stadskärna. Nätet för tunnelbana (U-bahn) och spårvagnar (S-bahn) är väl utbyggt, och med ett dagskort (66 kr eller något mer om det ska räcka till flygplatsen) har du hela staden i din hand. Stämpla biljetten på perrongen innan du börjar åka.

BOENDE
Delade dubbelrum med mitt ressällskap på budgethotellet Baxpax Downtown (http://www.baxpax.de), nära Oranienburger Tor i stadsdelen Mitte. 1  144 kr per person för tre nätter. Bra läge, trevlig service och fräscha rum, fast mer fritidsgård än flärd.

SIGHTSEEING
Guidade bussrundturer startar från Unter den Linden och går till de viktigaste
sevärdheterna och kostar 10–20 euro (108–216 kr) beroende på tidpunkt på dagen. Buss nummer 100 går samma väg till priset av en enkelbiljett (23 kr). Vill du promenera så finns gratis turer med Sandemans, http://www.neweuropetours.eu

VAD KOSTAR …
En öl (50 cl): 25–40 kr.
En kaffe latte: 18–35 kr. Take away-kaffe kostar ofta en euro, dvs ca 11 kr.
Ett busskort för tre dagar: Bäst är att köpa endagskort för cirka 66 kronor, för buss, U- och S-bahn.
Sightseeingtur i stan: 100–200 kr beroende på vilken tid på dagen det är.
Apfelstrudel: runt 25 kr.

Totalt pris för weekend i Berlin
Inklusive flyg, transfer, hotell och samtliga utlägg: 4048,50:–

MISSA INTE!
Antikmarknad
Berliner Antik- und Flohmarkt under järnvägsrälsen vid Bahnhof Friedrichstrasse är fyllt av silverföremål, porslin, jordglober, tavlor och militär memorabilia från nazi- och DDR-tiden. Öppet 11–18 alla dagar utom tisdag.

MISSA GÄRNA!
Die Neue Synagoge
Vacker fasad mot Oranienburger Strasse, men inne i museet finns inget att se som inte går att läsa sig till.


Text: Karin Wallén • 2009-03-23
RestipsTysklandBerlin

Scroll to Top