Ditt Afrika

Krönika

Ditt Afrika

Afrika. Få ord väcker min reslust som dessa sex små bokstäver. Ingen kontinent får mig att känna mig så levande. You may leave Africa, but Africa will never leave you, som ett gammalt ordspråk lyder. Så sant som det är sagt. Det är något unikt med Afrika. Något ursprungligt. Något ärligt. Kanske kommer känslan från

Text: • 2012-09-20

Afrika. Få ord väcker min reslust som dessa sex små bokstäver. Ingen kontinent får mig att känna mig så levande. You may leave Africa, but Africa will never leave you, som ett gammalt ordspråk lyder. Så sant som det är sagt. Det är något unikt med Afrika. Något ursprungligt. Något ärligt. Kanske kommer känslan från att det var här allting började en gång i tiden. För att det var här som vi för första gången – ihop med naturen – fick kunskap om densamma och kunde utvecklas och bli människor.
De resor jag gjort söder om Sahara, vilket för mig och många andra står för det ­riktiga Afrika, har alltid överträffat mina förväntningar. Har du inte varit här ännu är det bara att gratulera. Du har det bästa kvar.
Kenya, Tanzania och Sydafrika är perfekta nybörjarländer. Sedan väntar en myriad av andra spännande länder, med annan natur och annan kultur.
Namibia är Afrikas norrland. Här väntar öken, den stora tystnaden och stjärnklara nätter utan minsta ljusförorening från bebyggelse.
Lilla Malawi bjuder på något helt annat. Befolkningens gästvänlighet är lika välkomnande som Malawisjöns svalkande vatten efter en het resdag. Nationalparker med leoparder och flodhästar gör att man vill stanna långt längre än vad hemresebiljettens datum sträcker sig till.
Söderut – Rwanda. Fuktdrypande regnskog gömmer djurskatter som bergsgorillor och skogselefant, möten som för alltid kommer dröja sig kvar.
Allt detta har du läst om i Vagabond. Nu är det dags för nya prickar på Afrika­kartan. För dig som är nybörjare börjar vi med en charter till Kenya, sedan sprider vi ut kartnålarna. Guldkusten i Ghana, de mäktiga Victoriafallen i Zambia, strand­paradiset Zanzibar … Vi avslutar med en resa för er resvana och äventyrliga – jeepexpedition genom Sydafrika, Tanzania, Kenya och Malawi.
Safari njema, trevlig resa!

Tummen upp

Sms vid försening

Jag är inget större fan av Ryanair, men en tumme upp får de för sin nya sms-tjänst som kommer innebära att passagerarna får ett automatiskt sms om flyget är försenat.

Tummen ner

Träsprit i turistdrinkar

En 19-årig backpacker förlorade nyligen synen eftar att ha blivit serverad drinkar gjorda träsprit på Bali. Tragiskt, men inget som bara är isolerat till Bali förstås. Många barer på turistorter världen över
serverar tyvärr drinkar och shots med tvivelaktigt innehåll.

Tre afrikanska reseupplevelser i världsklass

Luftballong över Masai Mara

Tänk dig att sväva ljudlöst över den ­kenyanska savannen när solen precis har gått upp. Långt därnere ser du elefanter, giraffer och impalor. Och när du landar så står din frukost uppdukad på savannen. Begreppet “en bra start på dagen” har precis fått en ny innebörd.

Mana Pools, Zimbabwe

En av Afrikas bästa nationalparker, som rymmer elefanter, bufflar, leoparder, lejon, nilkrokodiler och den utrotningshotade svarta noshörningen. Under torrperioden får du faktiskt köra själv i nationalparken om du vill. Campingplatser finns.

Moçambiques övärld

Moçambique har några av kontinentens vackraste stränder. Och havet bjuder på Afrikas kanske bästa dykning. Mantor och valhaj är de stora dragplåstren. Du kan se dem året runt, men störst chans har du från oktober/november till mars/april.


Text: • 2012-09-20
Krönika

Scroll to Top