Annons
Annons

Turister på rauksafari. Foto: Tina Axelsson/Visit Gotland

Krönika

Är turismen bra eller dålig för Gotland?

Även på Gotland höjs kritiska röster mot turisterna. Men utan besökarna från fastlandet skulle ön bli en avfolkningsbygd. Kort sagt: Hur ska man göra för att båda främja och tämja turismen?

Text: Per J Andersson • 2024-07-06 Uppdaterad 2024-07-12

Pandemiårens förtvivlan över att turisterna – och därmed inkomsterna – försvunnit är som bortblåst. Under våren och försommaren har istället missnöjet pyrt mot att de är för många. Det har arrangerats stora protester mot massturismen på Mallorca och Ibiza och i Málaga, Sevilla, Granada, Cadíz och Barcelona. På försommaren har kritiska röster höjts också på Gotland.

Borde inte stänga redan slutet av augusti. Foto: Per J Andersson

Vattenbrist och trängsel

Kritiken går ut på att det kommer för många på samma gång under en alldeles för begränsad period. Och att det då blir för många bilar, för långa köer till Fåröfärjan, för trångt i livsmedelsbutikerna på de populäraste platserna. Samtidigt sjunker grundvattennivåerna till riskabelt låga nivåer, vilket är ett globalt ö-problem.

Men mest handlar kritiken mot turismen om öbornas svårigheter att hitta boende till rimligt pris. Vilket är exakt samma problem som invånarna på de mest turistfierade spanska destinationerna upplever.

Ekstakusten är en populär turistväg under några intensiva sommarmånader. Foto: Per J Andersson

Casha in på turisterna

På Gotland hyr många hyresvärdar ut lägenheter bara nio-tio månader om året för att under den korta sommarsäsongen korttidsuthyra dem till turister för flerfaldigt högre hyror.

Under de mest ansträngda juliveckorna, framförallt den så kallade Stockholmsveckan vecka 29, klagar många Visbybor också på att unga festande fastlänningar super, väsnas och beter sig illa. ”Bor man inne i stan så tycker man nog att det är ganska dräggigt på sommaren”, har före detta kulturchefen Björn Ahlsén sagt till Aftonbladet.

Björn har ett förslag: Visby borde göra som i Sydeuropa och ta ut en lokal turistskatt.

Om Gotland kunde ta ut lokal turistskatt skulle turismen bli mer ekonomiskt och socialt hållbar. Foto: Tina Axelsson/Visit Sweden

Stoppa massutvandring

Precis så. För problemet är inte att det kommer turister. Problemet är att turismen inte styrs upp, regleras och också beskattas tillräckligt. Som det är idag är det mest privata näringsidkare som tjänar stora pengar på turismen. För kommunen och regionen är turisterna mest en ekonomisk belastning.

Alternativ till turismen – på Gotland likväl som på öar i södra Europa – skulle ju för all del kunna vara någon annan typ av näring i större skala: Gruvor, stenbrott, sandutvinning, industrier med rykande skorstenar. Turismen har i jämförelse med de näringarna förutsättningar att vara det mest skonsamma för miljön – och när det gäller att skapa förutsättningar för att stoppa en hotande avfolkning med massutvandring till fastlandet.

Färjetransporterna till Gotland är en miljöbov, enligt Chalmers och KTH:s klimatkalkylator. Foto: Per J Andersson

Bättre vård och fler bussar

Lokal turistskatt (som i Italien där det tas ut upp till ca 50 kr per person och natt) vore ett sätt för regionen att kapitalisera mer på turisterna. Om pengarna till fullo också tillfaller kommunen (ön) och inte statskassan (riket) kan de användas till eftersatt lokal infrastruktur, vård, skolor med mera – kort sagt hela den gemensamma sektorn.

Och det behövs: I år går region Gotland mot ett rekordstort underskott på 300 miljoner kronor. Tänk om bara några få procent av turisternas pengar kunde gå till öns krisande sjukvård?

Meit Fohlin i regionstyrelsen på Gotland har också tänkt i de banorna.

– Det är viktigt att turismen fortsätter att vara en viktig näring och då behöver man bidrag till det lokala, har hon sagt och föreslagit att regeringen ska tillåta lokal turistskatt. Hon tycker att det borde vara självklart den de som har sommarhus på Gotland betalar skatt där och inte i sin hemkommun de veckor de tillbringar på ön.

Köer till Fåröfärjan

Eftersom Gotlands kollektivtrafik är så sporadisk även under turisthögsäsongen tar ju de flesta idag med sig bilen från fastlandet. Resultat: P-platser och vägar proppas igen, köerna till Fåröfärjan blir kilometerlånga. Med en rejäl turistskatt skulle man kunna satsa på täta bussförbindelser under den tid på året då merparten av de en miljon årliga turisterna är på plats, det vill säga från mitten av juni till mitten av augusti.

Samtidigt skulle Sveriges regering kunna införa krav på att färjor släpper ut mindre koldioxid.  Lätt gjort: Om Gotlandsfärjorna sänkte farten från 27–28 till 20 knop skulle det ta några timmar extra att ta sig till ön, men det skulle halvera utsläppen, enligt Chalmers och KTH:s kalkylatorn ”Klimatsmart semester”.

Kort sagt: gör om och gör rätt så att turismen inte bara blir mer socialt och ekonomiskt hållbar, utan också miljömässigt!

Släpper ut mindre koldioxid per personkilometer än färjan, enligt Chalmers och KTH:s kalkylator. Foto: Per J Andersson
Trängsel på Fåröfärjan. Foto: Per J Andersson

Förbjud korttidsuthyrning

Kanske skulle också Gotlandshem, kommunens eget bostadsbolag, på sikt kunna göra som i turisttäta Dubrovnik: Köpa upp attraktiva fastigheter i centrala delen av staden och hyra ut enbart till åretruntboende.

Samtidigt kan kommunen införa lokala regler som i Barcelona och förbjuda att lägenheterna hyrs ut via Airbnb och liknande förmedlingar.

Jag vet att Sveriges kommuner inte kan göra vad som helst utan att bryta mot diverse nationella lagar, men jag vill peka på möjligheterna. I samråd med rikspolitikerna skulle man kunna göra turismen mer ekonomiskt och socialt hållbar också för andra hotspots i landet där många turister kommer under en begränsad period på året, som Öland, Smögen, Koster, Åre …

Det gäller att casha in under några få intensiva veckor på sommaren. Foto: Per J Andersson

Förläng säsongen

Och så till sist det självklara: Sprida ut turismen över året!

Till att börja med: förläng säsongen så att den börjar i mitten av maj och pågår till åtminstone slutet av september. Gärna längre. Men för det krävs att man förmår kaféer och restauranger och annan privat service som besökarna uppsöker att hålla öppet också före första juni och efter sista augusti.

Först då kommer turisterna våga att boka en Gotlandsresa off season utan att riskera att mötas av skyltar med texten ”Stängt för säsongen. Välkommen åter nästa år”.

Läs också

Jag förstår dem som protesterar mot turismen på Kanarieöarna

Gotlänningarna tycka turist trist – eller?

Tidningen Hela Gotland om turismen om ön


Text: Per J Andersson • 2024-07-06
KrönikaSverigeFåröGotlandVisby

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen