Europa skrämmer asiatiska och amerikanska turister. Bilden från strandpromenaden i Nice strax efter lastbilstattacken i juli.

Europa skrämmer asiatiska och amerikanska turister. Bilden från strandpromenaden i Nice strax efter lastbilstattacken i juli.

Frankrike

Långväga turister dissar Frankrike – och snart kanske hela Europa

Vi européer drog ner på turistandet i hela Afrika när ebola drabbade länder i Västafrika. Rädslan fick oss att göra grova generaliseringar. Nu har Europa drabbats av samma fenomen. Asiatiska och amerikanska turister har dragit ner på resandet till vår terrordrabbade världsdel.

Text: Per J Andersson • 2016-08-09

Långväga turister dissar Frankrike – och snart kanske hela Europa
Asiatiska turister. En allt ovanligare syn i Paris.

Ni vet hur det är. Ett terrorattentat eller en virusepidemi i Västafrika och vi europeiska turister börjar betrakta hela den afrikanska kontinenten som farlig. Till och med resorna till Sydafrika minskar, även om avståndet är kortare mellan Köpenhamn och Accra i Ghana än mellan Accra och Durban i Sydafrika.

När vi betraktar platser i världen på långt håll tenderar vi att generalisera, förenkla och betrakta stora landarealer med olika kulturer, politiska system och ekonomier som enhetliga. Turismen styrs av dessa principer – och av våra förutfattade meningar om de delar av världen som vi redan från början betraktade med misstänksamhet, som många muslimska länder och stora delar av Afrika.

Nu har den här generaliseringen för första gången drabbat turistströmmarna till Europa.

Nu minskar för första gången antalet turistbesök i Frankrike, som sedan länge är det land i världen som tar emot flest utländska turister (84,5 miljoner 2015, enligt FN:s Världsturistorganisation). Antalet nätter som utländska turister tillbringade på franska hotell under årets första sju månader har sjunkit med 10 procent jämfört med samma period 2015. Orsaken är föga förvånande en reaktion på de terrorattacker som skedde mot landet, med 130 döda i Paris i november och 85 dödsoffer i lastbilsattacken i Nice i juli.

Men det är inte vi européer som slutar att resa av rädsla för fler attacker. Vi har ett grundmurat förtroende för Frankrike som ett säkert och stabilt land i vår egen kultursfär. Turister från Europa, som utgör cirka 80 procent av alla turister som besöker Frankrike, fortsätter att besöka landet.

Istället är det turister från USA, Asien och länderna runt Persiska viken som senaste tiden uteblivit från franska hotell.

En mer negativ bild av Frankrike sprids i länder utanför Europa. Det är inte bara terrorattacker som skrämmer. Under våren har det varit många, stora och ibland våldsamma gatudemonstrationer i Paris och andra städer och flera asiatiska turister har utsatts för uppmärksammade rån. Så sent som häromdagen anmälde en saudisk prinsessa att hon hade rånats på en klocka värderad till en miljon euro på en gata i Paris. 

Risken är att rädslan breder ut sig och också drabbar andra franska städer och Frankrikes grannländer. För sitter man och planerar semestern i trygga Chicago, Dubai eller Seoul räcker det att det smäller på några platser i Europa för att man snart ska börja betrakta hela världsdelen med skepsis – och tveka innan man trycker på boka-knappen. Under sommaren har också amerikanska UD (State Department) varnat sina medborgare för att turista i Europa.

Risken för terrordåd anses alltså så hög att man varnar för resor till hela vår kontinent. Samma känslomässiga reaktion som gör att vi européer dissar Sydafrika för att det hänt något i Västafrika. 

Läs också

Krönika Hur skyddar man sig mot lastbilar?


Text: Per J Andersson • 2016-08-09
FrankrikeKrönika