Annons
Annons
Foto: Johan marklund

Foto: Johan marklund

Krönika

Ledare: Dags att skippa slentrianresandet

Satsa på resorna som verkligen betyder något. Det menar Vagabonds chefredaktör Fredrik Brändström.

Text: Fredrik Brändström • 2018-03-09 Uppdaterad 2021-09-15

Behöver du komma bort? Barcelona 399 kr, Dubai 999 kr, Gran Canaria 599 kr. Rese­reklamen så här i början på det nya året är full av lockande budskap. 

Att resa med flyg till ett annat land var en gång höjden av lyx. Idag är det inte märkvärdigare än att hoppa på bussen till grannstaden (och inte mycket dyrare heller). 

Samtidigt har vårt vidlyftiga flygande varit föremål för debatt på sistone, vilket bland andra Per J Andersson kommenterar i sin krönika på sidan 90.

Trots att alla känner till miljö­problematiken väljer många – inklusive mig själv – att iblan­d blunda för flygresorna. Reslusten tenderar att övertrumfa eventuella känslor av dåligt samvete. 

Men nu är det hög tid att tänka ett steg till. 

Jag tror att en bra start är att börja se på flygandet som den lyx det faktiskt är. Snabbmats-approachen till resandet är det första som måste väck i det nya tidevarvet. Att till exempel flyga 7–8 timmar för en ”weekendresa” är inte hållbart. 

Det finns alternativa lösningar på det mesta. Känner du dig blek och glåmig? Jämn och fin bränna går att fixa med spray tan för ett par hundralappar, eller på solarium om du är lagd åt det mer traditionella hållet. Behöver du fylla på garderoben? Shoppa går utmärkt att göra på nätet. Billigt och bekvämt, du slipper kånka runt på stora påsar och trängas med folk. Och det där viktiga jobbmötet i London kan kanske skötas via Skype. 

Jag älskar precis som de allra flesta andra att resa, men det skadar inte att då och då reflektera lite över sitt resande. Varför man reser, hur man reser och hur ofta. Genom att bara skära ner en gnutta på vårt flygande så skulle vi komma en bit på vägen. Alla har ett ansvar, det gäller även oss resejournalister. 

Satsa på resorna som verkligen betyder något. Skippa slentrianflygandet. Kalla det en resedetox. Kvalitet istället för kvantitet – ett sunt rättesnöre att börja efterleva 2018!  

 


Text: Fredrik Brändström • 2018-03-09
Krönika

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen