En av de godaste måltiderna jag ätit på en resa var långt från stärkta dukar, påkostade menyer eller vackert designade restauranger. Det var i ett av världens fattigaste länder, Afghanistan.
Bland Hindu Kushs snötäckta bergstoppar, efter två dygn i en skranglig Toyota utan fungerande värme, bjöds jag och mitt ressällskap in på middag hos en afghansk familj.
I skräddarställning framför en lika efterlängtad som hettande kamin fick vi varmt te och nybakat bröd. Barnen, klädda i sandaler snön till trots, tittade storögt på oss i vad som var deras första möte med västerlänningar. Jag tog ett bröd, bröt det och åt. Aldrig tidigare, och aldrig efter, har jag ätit ett sådant gudomligt bröd.
En torftig middag kan tyckas, men ändå en av mina allra bästa. Det är också så vi vill ta oss an ämnet mat i denna specialtidning om världens mat. Du ska inte behöva vara en matvan konnässör med fet plånbok för att hänga med i svängarna, utan det räcker gott med att vara nyfiken, matintresserad resenär.
Vi har länge drömt om att fördjupa oss i matvärlden, som så innerligt är en del av varje bra resa. Nu är vi äntligen där! Vår 100-sidiga matresa börjar i kryddiga Indien, hemma hos familjen Yasav i Jaipur, och sedan tar vi oss runt jorden. På cykelsadeln till Italiens anrika vingårdar, med bil genom pittoresk fransk landsbygd och med tunnelbana till New Yorks bästa hamburgerhak. Däremellan är det stopp vid mindre kända – och desto mer spännande – matdestinationer som till exempel Peru och Vietnam.
Det man minns bäst från resan är ofta just maten, både om den varit alldeles förfärligt dålig eller om den varit alldeles, alldeles underbar. Så självklart ger vi dig också recepten som gör att du kan trolla fram de (bra) smakerna när du är hemma i det egna köket. Det är otroligt kul att bjuda nära och kära på sin nya favoriträtt från senaste resan. Det är inte enkelt att få till det, men det går faktiskt. Allt du behöver är lite hängivelse, de rätta ingredienserna och ett kryddmått fantasi – så du kan placera din hemmalagade middag vid ett rangligt bord vid Medelhavet, i en liten lummig fransk by eller vid Hindu Kushs snötäckta bergstoppar.
Bon appétit!
Vagabond Mat börjar säljas i butikerna 19 april!

Tobias tre matfavoriter i världen

Terroir Restaurant, Stellenbosch, SydafrikaVid vingården Kleine Zalze ligger Terroir, som vunnit otaliga priser för sitt kök. Middagen var en av mina bästa någonsin: mör springbocksstek med fantastisk shiraz.
http://www.kleinezalze.co.za/terroir/
Tao Restaurant, New York
New Yorks bästa asiatiska kök och vackraste miljö hittar man på Tao, som är inrymt i en gammal biograf. En gigantisk buddha fyller lokalen från golv till tak och bland gästerna hittar man ofta kändiseliten. Boka bord i god tid!
http://www.taorestaurant.com
Gatumat i Thailand
Bra mat behöver inte vara dyr mat. Gatumaten i Thailand är en kulinarisk resa under gatulyktornas sken. Favoriten är (som för så många andra svenskar) pad thai med kyckling. Alltid billigt, alltid gott!
Finns överallt!

Tummen upp

Sydamerikansk mat
Mat från Peru är just nu det hetaste i matvärlden. Själv har jag aldrig provat peruansk mat, men ser fram mot det.

Tummen ner

Alla länder som inte borde producera vinLänder är som personer – vi är alla begåvade med olika ting. Vietnams jord är kanske inte den bästa för vinodling. Och Rwandas bananer kanske inte heller är idealiska att göra vin på … Så låt de med rätt förutsättningar göra det istället!