Annons
Annons

1635479.jpg

Krönika

Ledare: ”Tokyo jag tänker på dig”

Vagabonds nya nummer är ute i butik. Här skriver Vagabonds chefredaktör om tidningens resmål som står i fokus – Tokyo – och vad världens största metropol betyder för honom.

Text: Fredrik Brändström • 2019-11-21 Uppdaterad 2021-09-15

Ledare: ”Tokyo jag tänker på dig”

”Tokyo jag tänker på dig nu, snart är jag på väg. Jag längtar att få se dig” sjöng Carola i sin hit från 1984. Yngre läsare har förstås inte en susning vad jag pratar om, men kanske kommer ni som också är gamla stofiler ihåg schlagern där Carola berättar hur hon väntar på bussen vid Slussen i Stockholm, det regnar och blåser och hon försvinner i drömmar om Soluppgångens land, där ”körsbärsträdens kronor vajar över folk som har sitt leende kvar”.

Jag vet precis hur det känns, Carola. Det går knappt en vecka utan att jag också drabbas av en stark längtan till Tokyo. Jag har varit i Japan tre gånger nu men kan fortfarande inte säga att jag förstår landet. Kanske är det det som får mig att ständigt vilja återvända. Ingen annanstans har jag upplevt en sådan kulturkrock, en känsla av att allt är annorlunda. Å ena sidan ett hypermodernt framtidssamhälle, å andra sidan så många traditioner och etikettsregler som gömmer sig under ytan. Som tur är japanerna extremt överseende och artiga, även om de kanske skäms i smyg när du klampar in på den fina restaurangen utan att ta av dig skorna så visar de ingenting.

I Tokyo testade jag för första gången karaoke, högteknologiska toalettstolar och minimala kapselhotell. Kontrasterna är stora i världens största stad, från meditativa tempel till barer där du serveras av robotar eller blir inlåst i en cell. 

Med tanke på att 37 miljoner människor samsas i stor-Tokyo är det lätt att tro att det är en hetsig metropol med ett myller av folk och trafik och blinkande neonskyltar. Sådana ställen finns, men det som ofta slår besökaren är hur lugnt det är i många stadsdelar, nästan som små byar mitt i staden. Det är en av alla saker som får mig att längta tillbaka till Tokyo. 

När det brittiska livsstilsmagasinet Monocle gör sin årliga lista över världens bästa städer att leva i så hamnar Tokyo nästan alltid i toppen. En av dem som haft turen att under en längre tid  få kalla Tokyo sitt hem är Vagabonds skribent Erik Augustin Palm. I detta nya nummer ger han sina bästa tips för den som vill upptäcka Tokyo bortom turiststråken. Många av dessa kvarter har jag inte hunnit besöka ännu men ser fram emot att göra det på nästa resa. Till dess får jag göra som Carola, fortsätta dagdrömma om den magiska metropolen i fjärran östern!

Sist men inte minst vill jag också passa på att slå ett slag för Vagabonds nya digitala fotokurser. Läs mer och beställ kursen ”Grundkurs i fotografering för nybörjare” eller den mer avancerade ”Grundkurs i resefotografering” på vagabond.se!

Vill du inte missa nyheter, resetips, guider och reportage i din inkorg – då ska du ha Vagabonds nyhetsbrev. Skriv upp dig här

3 anledningar att åka till Japan

MatenTokyo är den stad som har flest Michelinrestauranger i världen. Men det är minst en lika stark upplevelse att glida in på ett hål i väggen för en skål med ramen eller njuta av delikata tilltugg på en izakaya. 

Baden: Japan har en stark badkultur, och det är en sann upplevelse för både kropp och själ att besöka ett onsen, ett traditionellt badhus. 

TågenJapan är ett av världens bästa tågländer, där tågen går snabbt och alltid i tid. Med ett Japan Rail Pass kan du resa obegränsat från norr till söder.

Vagabond enda resemagasinet som ökar – nu 161 000 läsare


Text: Fredrik Brändström • 2019-11-21
Krönika

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen