Foto: Thinkstock

Brasilien

Svårkrossad myt om Copacabana

Det finns få namn som smakar lika gott i munnen som Copacabana. Helst ska det uttalas långsamt. Co-pa-ca-ba-na. Man känner rytmen. Det svänger. Bilder av palmer, vit sand, blått hav och brunbrända kroppar sköljer över en. Kokosnötter, solstolar och caipirinhas. Den gröngula brasilianska flaggan vajar. Någon spelar samba. Kroppar svajar i soldiset.

Text: Henrik Jönsson • 2009-06-08

Första gången jag satte min fot på Copacabana hade jag bara varit i landet några timmar. Jag var fortfarande groggy efter flygresan. Det hindrade inte mig. Det första jag gjorde var att springa över den klassiska strandavenyn Avenida Atlântica och hoppa i vågorna. Det var ljuvligt. Miljonstadens vrål hördes inte längre. Det var bara jag och Co-pa-ca-ba-na.

Idag vet jag bättre.

EFTER SEX ÅR I RIO är mitt första dopp på Copacabana fortfarande mitt enda. Jag visste det inte då, men vet det nu. Copacabana är inte en av Rios bästa stränder. Framför allt inte för en gringo. Försäljarna lämnar dig inte ur sikte. Ficktjuvar gömmer rostiga knivar i sanden och tar fram dem när du minst anar. Prostituerade tjejer och killar utmanar med impulsiva framryckningar. Du kan inte koppla av.

Till och med Barry Manilows hit “Copacabana” är ett missförstånd. De flesta nyanlända turister sitter på baren, efter sitt första dopp och sjunger “Her name was Lola. She was a showgirl”. Och sedan kommer refrängen: “At the Copa, Copacabana. The hottest spot north of Havana. Music and passion were always the fashion. At the Copaaaaaaa … they fell in love.”

Discohiten handlar inte om världens mest berömda strand. Den är en hyllning till Copacabana Nightclub på Manhattan, en av de mest klassiska klubbarna i New York.

EN ANNAN MYT som sprids om Copacabana är alla de unga läckra männen och kvinnorna som lever det flärdfulla livet längs strandpromenaden. Saken är den att de är svåra att finna. Stadsdelen Copacabana är den mest pensionärstäta i hela Brasilien. Tanter och gubbar rullar fram med sina rullatorer. De lever på minnet från femtiotalet, då pensionärerna var unga och kåta och gjorde Copacabana till världens sexigaste strand.

Förra året när den brittiska tidskriften Economist presenterade åldersstatistiken passade de på att göra en travesti av Tom Jobims bossanovahit “The Girl from
Ipanema”. Tidskriften föreslog en ny titel, “The Granny from Copacabana”.

Ett annat missförstånd är restaurangerna längs strandpromenaden. Vem vill inte knäcka skaldjur och skåla i Chardonnay medan Atlantens vågor rullar in över Brasiliens starkaste varumärke?

I SJÄLVA VERKET hyser Copacabana stadens mest sunkiga restauranger. Det är svårt att bli förförd. På uteserveringarna äter gatubarnen upp resterna. Jag har sagt det förr, och jag säger det igen. Undvik Copacabana!
Ändå lyssnar ingen.

Drömmar är svåra att krossa.
– Det första turisterna gör är att rusa ned till Copacabana. Med hela sin packning. Medan de slänger sig i vågorna länsas allt de lämnat kvar på stranden. Pass, pengar, kreditkort, sa den före detta svenska konsuln i Rio efter att hon skött sitt femtioelfte ärende om nyligen bestulna eller rånade svenskar.

– Varför åker de inte till Ipanema istället? Den ligger tio minuter bort. Och är allt det som de tror att Copacabana ska vara, suckade hon.
Den nye borgmästaren i Rio har nu insett att något måste göras för att Copacabana äntligen ska kunna leva upp till myten. Han har lanserat en kampanj som river bordellerna och ser till att nya restauranger får chansen att etablera sig. Renoveringen har redan börjat. Efter decennier av dekadens har Copacabana äntligen fått den bar som världens vackraste strandpromenad förtjänar.
Bar Atlântica.

Här kan nya drömmar födas.

Henrik listar 3 andra nya
adresser på Copacabana

Copa Café

En ny hipp bistro som börjat rycka upp Copacabana. Om torsdagar är det bossanova live på scen. Kommer att bli en klassiker.
Avenida Atlântica 3056.

Devassa

För ett tag sedan låg här en sunkig bar. Nu har mikrobryggeriet Devassa köpt upp hörnet. Testa deras mörka öl mulata.
Rua Bolivar 8.

Ouro Verde

Ett av de mest klassiska hotellen på strandpromenaden har renoverats och fått en fräck cocktailbar med originalmöbler från 1948.
Avenida Atlântica 1456.


Text: Henrik Jönsson • 2009-06-08
BrasilienKrönikaRio de Janeiro

Scroll to Top