Annons
Annons
Badkläderna av. Nu är det lagligt att bada au naturelle på Praia do Abrico strax utanför Rio.

Badkläderna av. Nu är det lagligt att bada au naturelle på Praia do Abrico strax utanför Rio.

Brasilien

Brasiliens första lagliga nakenstrand

Dansa samba i sanden – naken. Nu blir det lagligt. Rio de Janeiro har fått sin första nudiststrand.

Text: Per J Andersson • 2014-11-18 Uppdaterad 2021-06-23

Brasiliens första lagliga nakenstrand
– Modigt, tycker nudisten Paula Nogueira om beslutet att göra Praia do Abrico till nudiststrand.

Beslutet att skapa en nudiststrand i Rio är en helomvändning för Brasilien, där den som visar sig naken på stranden i vanliga fall riskerar ett års fängelse. Stranden vi pratar om är varken Copacabana eller Ipanema, utan Abrico som ligger en timmes bilresa från centrum.

Inrättandet är ett resultat av förra årets toplessprotest mot att polisen hotade gripa den brasilianska skådespelerskan Cristina Flores om hon inte satte på sig kläder på överkroppen vid en fotografering.

Nudisten Paula Nogueira, som tillsammans med sin kollega Anna arrangerade kampanjen, tycker att inrättandet är ett modigt beslut av stadens borgmästare.

– Det kommer att hjälpa Rio att bli en referenspunkt för kultur och turism, framför allt med tanke på att staden ska fira sitt 450-årsjubileum och OS 2016, säger hon till nyhetsbyrån AFP.

Brasilien är känt för sina minimala bikinis, men nakenhet har hittills varit oacceptabelt på landets stränder. Lagen från 1940-talet gör det möjligt att utfärda hårda straff för den som slänger kläderna på playan – allt ifrån böter till tolv månaders fängelse.

– Jag har alltid tyckt att den här puritanska attityden varit konstig i Brasilien. Du ser nakna kvinnor överallt under karnevalen och på omslagen till tidningsmagasin – trots det är det ett brott att gå naken på stranden, sade Paula Nogueira vid förra årets protest.


Text: Per J Andersson • 2014-11-18
BrasilienNyhetRio de Janeiro

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top