Annons
Annons

706204.jpg

Krönika

Turism har kraft att förändra

Kan man resa till en diktatur, utan att stödja regimen? Ja, tycker Tobias Larsson. Han ger rådet att resa på egen hand, vara påläst, och se till att pengarna hamnar i rätt händer.

Text: • 2008-02-04 Uppdaterad 2021-09-14

Vi hade planerat att ha ett jobb om Kenya i just nu aktuella nummer 2 av resemagasinet Vagabond, men över en natt blev vårt reportage inaktuellt.
Jag befann mig i Kenya strax innan den blodiga konflikten bröt ut. Det var lågsäsong och få turister i naturreservatet Masai Mara. Framför en behagligt sprakande kvällsbrasa satt campens massajer och tre svenska turister, mig inkluderad, och pratade på knackig engelska om månggifte, kor och savannens djurliv. Nu sitter massajerna troligtvis under stjärnhimlen och diskuterar sina älskade kossor sinsemellan. Utan turister.

Att resa, eller inte resa, är förstås alltid upp till var och en – vare sig det handlar om oroshärdar, rena diktaturer eller länder som på ett eller annat sätt inte respekterar mänskliga rättigheter. En stark motståndare av dödsstraffet kanske väljer att inte åka till länder där dödsstraffet praktiseras, vilket i så fall utsluter resor till 62 länder, inklusive USA, Malaysia och Vietnam. Den som vill värna om mänskliga rättigheter i allmänhet och visa detta genom en resebojkott får en avsevärt mindre världskarta att resa efter.

Brist på respekt för mänskliga rättigheter i ett land får nog inte många att avstå från att resa. Oftast är det oroliga länder och diktaturer som diskuteras när man pratar om att resa eller inte resa.

Själv anser jag att man kan resa till diktaturer. Res på egen hand, var påläst, försök att se till att dina pengar hamnar i befolkningens fickor och inte regimens, möt de drabbade människorna. Kanske är ett engagemang i någon människorättsorganisation ett naturligt steg efter hemkomsten. I det långa loppet kan turistnäringen vara en möjlighet att påverka ett land i rätt riktning.

Nyligen reste jag till oroliga och fattiga Colombia. Ett land där säkerheten har blivit bättre, om än inte bra. Jag är övertygad om att turism kan hjälpa landet mot fred och minskad fattigdom.

Förutom vackra Colombia hittar du i nummer två också större turistresmål som Marocko, Island och världens bästa nationalparker. Det du inte hittar, förutom Kenya, är vår älskade krönikör Johan Tell. Efter 16 år på bygget och sisådär 140 krönikor lägger han ner sin vassa penna för att satsa helhjärtat på böcker.
De som plockar upp pennan blir skribenten Henrik Jönsson, som bosatt i Rio täcker in Sydamerika för bland annat GP:s räkning, samt journalisten och författaren Ola Wong. De kommer turas om att förgylla tidningen framöver. Hoppas att ni ser lika mycket fram mot det som jag gör.

Tobias tummar

Turism har kraft att förändraFler skippar dödsstraffFörra året avskaffade Albanien, Rwanda och Kirgizistan dödsstraffet. I januari i år gjorde även Uzbekistan det. Landet blev då det 135:e i världen att skippa dödstraffet. Totalt har 91 länder avskaffat dödsstraffet i både freds- och krigstid, 11 stycken har avskaffat det för brott i fredstid och 33 länder har i praktiken avskaffat det även om det fortfarande finns kvar som straff i själva lagboken. Amnesty ser sin kamp mot dödsstraffet som en av sina mest framgångsrika – även om det fortfarande finns en del jobb kvar förstås.

Turism har kraft att förändraNytt förslag om resedataSjälvklart ska man stävja brottslighet, terrorism och annat med moderna, digitala metoder. Ändå känns det nya EU-förslaget om att all passagerardata, alla hotellbokningar och alla kreditkortsköp ska sparas i 13 år (läs mer på sid 28) högst tveksamt. Ihop med att det finns fler och fler övervakningskameror på allmän plats och att flygplatserna nu gör försök med bland annat irisscanning gör att världen börjar bli lite väl orwellskt 1984. Jag har varit tämligen liberal i övervakningsfrågan. Fram tills nu.


Text: • 2008-02-04
KrönikaRestips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top