Varning för världen!

Krönika

Varning för världen!

Jag borde ha blivit drogad, rånad och lämnad lemlästad i någon mörk gränd. Men istället sitter jag här med ännu en historia att minnas.

Text: Karin Wallén • 2009-09-09

En gång liftade jag med en ensam man i Normandie. Han skulle skjutsa mig till Mont Saint Michel men tog en omväg och stannade till i en by. Där tog vi ett glas vin med lantbrevbäraren och spelade kort. Urbota dumt gjort förstås.

Att lifta med ensamma franska män är så vansinnigt att det inte ens nämns i Travel Safe – din guide till en säkrare resa.
Bakom boken står Europeiska försäkringar och Scandinavian Special Projects, ett utbildningsföretag i – ja, riskminimeringsbranschen skulle man väl kunna kalla det. Hotbilder ska analyseras, faror undvikas. Fan ska helt enkelt målas på väggen, som en stor fet fondtapet i grälla färger.
För visst är det mycket som kan gå snett när man reser. Herrejösses. Det börjar redan på flygplatsen.

Experterna i Travel Safe förklarar noggrant hur sårbar du är i incheckningshallen. Där florerar många skumma typer, och du gör bäst i att så fort som möjligt ta dig igenom säkerhetskontrollen. Där kan du andas ut något, men tappa för guds skull inte fokus. Faror lurar överallt, och om du trodde att det var en lättnad att landa efter en lång flygtur så trodde du naturligtvis fel.
Det är nu det börjar på riktigt. Är du beredd?
För det första ska du hitta ett hotell som inte utgör ett potentiellt mål för terrorister och andra uslingar. Detta bör du förstås ha gjort redan innan avresa, i enlighet med alla vedertagna regler om säkert resande. I boken slår man fast att det är säkrast att bo så nära flygplatsen som möjligt.
Om du nu nödvändigtvis måste lämna flygplatsen gäller det att vara försiktig. Äta på uteservering är farligt. Undvik borden längst ute vid gatan eftersom de är de mest sannolika målen för väskryckningar. Flanera planlöst är farligt. Gå gärna i par, och med en käpp. Jo, med en käpp. Vad man ska göra med den framgår inte, men käppen gör din promenad mycket säkrare.
Okej, tänker du. Det här är råd till den som ska till Irak, Afghanistan eller möjligtvis tänkte ta en titt förbi Nairobi nästa gång det vankas kravaller. Men redan i första kapitlet får vi veta att det är platser där turister flockas som är de allra farligaste.
Låter det avskräckande?
Äsch då – tänk så mycket mer spännande det blir att resa när man har Travel Safe med i bagaget. Ta bara avsnittet “Entering your room”, som blivit något av en favorit.
“När du äntrar rummet, börja med att kontrollera att ingen redan är där inne. Lämna dörren öppen medan du gör detta, så att du snabbt kan fly om du skulle bli överraskad. […] Dra därefter ner rullgardinen eller persiennerna. Det gör det svårare för människor utanför att övervaka dina rörelser (särskilt viktigt nattetid när lamporna i ditt rum är tända)”.

Det är bara att ge upp. Enligt Travel Safe bidrar fattig-dom, girighet och avundsjuka till tjuvaktiga beteenden. Barer, poolområden och restauranger är populära tillhåll
för kriminella element, och du som turist är ett veritabelt mål för alla som skulle vilja ha lite mer pengar att röra sig med. Bra att veta, verkligen.
En gång följde jag med en strandförsäljare i Kambodja hem till hennes kvarter. Det var gatufest och alla envisades med att jag skulle sitta på en plaststol och serveras läsk. Hela tiden mera läsk. Vi dansade, och så fort vi dansat klart en dans var stolen där igen. Och läsken.
Helt obegripligt dumt förstås. Jag borde ha blivit drogad, rånad och lämnad lemlästad i någon mörk gränd. Men istället sitter jag här med ännu en historia att minnas.
Tänka sig.

Karin listar tre säkra tips från Travel Safe

Checka in diskret

Istället för att ange ditt namn, lämna bara över ditt id-kort eller bokningsnummer och säg “jag har en bokning”. En tjuv som hör ditt namn kan senare an-vända det för att få tillgång till ditt rum, bara genom att säga “Jag är mr Smith. Jag har tappat min nyckel”.

Hissar är farliga

Hissen är ett bekvämt transportsätt, men det innebär också att du frivilligt går in i ett litet, ljudisolerat stålväggsrum tillsammans med främlingar. Försök få ögonkontakt med alla som ska åka. Är det här människor du känner dig bekväm med?

Om någon knackar

Det gamla “jag är i duschen”-tricket funkar alltid. Om besökaren är kriminell är detta oftast nog för att han ska välja ett annat offer. Han utsätter sig inte för risken att exponeras för vittnen i korridoren i väntan på att du ska duscha färdigt.


Text: Karin Wallén • 2009-09-09
KrönikaRestips

Scroll to Top