Annons
Annons
Gul antik byggnad i Antigua i Guatemala.

Antigua finns med på Unescos världsarvslista och är det perfekta stället för att starta sin resa genom Guatemala.

Guatemala

Guatemala för nybörjaren – 7 höjdpunkter

Den som drömmer om tropisk regnskog, mayaruiner, äventyrliga vandringar och Centralamerikas bästa spanskaskolor har hittat rätt. Guatemala är ett kulturellt guldkorn värt en resa.

Text: Karin Wimark • 2024-04-19 Uppdaterad 2024-04-17

Guatemala är en spännande destination för den som älskar äventyr, kultur och tropiska miljöer. Här väntar vandringsleder till vulkaner, historiska tempel och turkosa pooler i regnskogen. Dessutom är det prisvärt – något som gör landet till ett populärt stopp för backpackers som reser genom Centralamerika.

Många tänker kanske på det långa inbördeskriget som präglade Guatemala fram till 90-talet. Eller på korruption, kriminalitet och fattigdom. Trots ett bristande säkerhetsläge går det att turista i landet, bara man ser till att vara påläst och är uppmärksam om riskerna. Då väntar ett naturskönt äventyrsmecka med lokalbor som välkomnar en med gränslös gästfrihet.

Kvinna från Guatemala skrattar.
Gästvänlighet vart än du vänder dig i Guatemala. Foto: Karin Wimark
Vacker gul byggnad i kolonial stil.
Upptäck Antiguas färgstarka byggnader och kontinentala atmosfär. Foto: Getty Images

7 höjdpunkter i Guatemala


1. Antigua

Den färggranna världsarvsstaden

Guatemalas vackraste stad heter Antigua och är känd för färggrann arkitektur, imponerande ruiner, sin livliga stadskärna och sina många språkskolor. Den gamla kolonialstaden var på 1500-talet Guatemalas huvudstad fram till att en stor jordbävning drabbade staden. Idag är Antigua listad på Unescos världsarvslista och är en perfekt plats att inleda din vistelse i Guatemala. Bästa utsikten över staden får du från Cerro de la Cruz, där ett stort kors vilar på kullens topp. Checka in på något av stadens många vandrarhem och besök landmärken som Arco de Santa Catalina, Plaza Mayor och ruiner från gamla kyrkor och katedralen. 

Visste du att? Antigua är ett av de bästa ställena att plugga spanska i hela Centralamerika! Här har man satsat stort på språkskolor och turism och det finns ett många etablerade och billiga språkskolor att välja mellan.

Man promenerar i världarvsstaden Antigua i Guatemala.
En rundresa i Guatemala inleds med fördel i den färggranna världsarvsstaden Antigua. Foto: Unsplash

2. Lago Atitlan

Centralamerikas vackraste vulkansjö

Tolv mäktiga vulkaner speglar sig i kratersjön Lago Atitlans vatten och i byarna som ligger utspridda runt sjön är mayakulturen påtaglig. Lago Atitlan är det perfekta stoppet efter Antigua och får många besökare att stanna mycket längre än de först planerat. Här är sagolikt vackert och det finns massor att göra! I byn San Pedro väntar trånga, jordiga gränder med väggmålningar, hantverks­butiker och hippa yogaretreats. Om morgnarna knattrar tuk-tuks ihärdigt mellan byns marknadskvarter medan lokala färjor påbörjat sina morgonturer tvärs över sjön. Hälsa på helgonet Maximón i Santiago Atitlan och ta sedan båten till yogabyn San Marcos. Besök den lokala marknaden i huvudorten Panajachel och lär dig vävkonstens magi i Santa Cruz. Vandra sedan till Rostro Maya (Indian nose) – en utsiktsplats med vacker vy över sjön.

Lago atitlan – ljuvligt vacker sjö i Guatemala.
Magiska kratersjön Atitlán. Foto: Getty Images

Missa inte: Läs på om säkerheten innan du vandrar mellan byarna vid Lago Atitlan. Generellt är det säkert, men det har förekommit rån utanför byarna.

Tips: Kolla in det läckra A-formade boendet som klättrar på klippkanten i byn San Marcos La Laguna. Finns att hyra på Airbnb. Se på Instagram på @amateatitlan.

3. Vulkanvandra

Utsikt från kust till kust

Det finns omkring 37 vulkaner i Guatemala, vilket gör landet till ett vandringsmecka med storslagna vyer. Den allra högsta vulkanen, Volcán Tajumulco, är en utmaning som tar dig till 4#220 meters höjd – Centralamerikas högsta topp. En annan populär vandringstur är till Volcán Acatenango (3 975 meter hög) där man under första dagen tar sig till ett basecamp och övernattar i tält för att nästa dag vandra till toppen. Härifrån kan du skåda Volcano de Fuegos regelbundna utbrott med rödskimrande lava som väller ner för berget.  

Utgångspunkter: Volcán Tajumulco besöker du enklast med utgångspunkt från staden Quetzaltenango och vandringen till Volcán Acatenango görs smidigast från Antigua.

Man står på ett berg och kikar ut.
Guatemala vimlar av vulkaner att vandra uppför. Foto: Getty Images

4. Chichicastenango

Guatemalas bästa marknad

En resa till Guatemala är inte fullständig utan ett besök på Centralamerikas största marknad i Chichicastenango. Två gånger i veckan vallfärdar försäljare från hela landet till marknaden för att sälja allt från färgglada vävda tyger till väskor, plån­böcker och yllefiltar. Att ge sig på en beskrivning av staden en marknads­dag är som att försöka dissekera en fullfjädrad orkester. Bland sorlet i de labyrintiska marknadsgångarna hörs ett klapprande då tortillas pressas och läggs på hög. Stekbord som osar, tuppar som styckas och dofter av salta torkade sardiner, söta jordgubbar och fränt kött.

Frukt och grönsaksmarknad. Kvinna arbetar där.
Ett besök på jättemarknaden Chichicastenango är en upplevelse för alla sinnen. Foto: Karin Wimark

Ta sig hit: Det finns gott om turistbussar som går hit från närliggande byar som ex: Antigua, Quetzaltenango (Xela) och Panajachel vid Lago Attilan eller så tar du en chickenbus tillsammans med lokalborna.

5. Semuc Champey

Turkosa pooler i regnskogen

Semuc Champey ligger inbäddad i regnskogens djup, långt ifrån civilisation och bekvämligheter. Här möts man av ett pärlband av naturligt turkosa pooler som bildats när stora kalkstensblock fallit ner från bergen över floden Cahaón. Svalka dig i poolerna, svinga dig i lianer och upptäck grottor du bara kan hitta genom att simma under vattnet. Ta sedan stigarna upp till utkiksplatsen och skåda över regnskogen och världens vackraste vattenvärld.

Ta sig hit: Från byn Lanquín tar det en dryg timme att ta sig till Semuc Champey. Från Antigua eller Lago Atitlan tar det nästan 10 timmar med buss.

Drönarvy över turkosa pooler i regnskogen.
Semuc Champey, ett naturligt äventyrsbad mitt i regnskogen. Foto: Getty Images
Pooler i regnskogen i solnedgång.
Ljuvligt vackra små fall i Semuc Champey. Foto: Getty Images

6. Tikal

Tempelstaden i norr

Att skippa Tikal är att missa en stor del av landets historia. Detta var en av de största och viktigaste ruinstäderna i Mayariket och ligger inbäddad i regnskogen i Petán i norra Guatemala. Klättra upp på pyramiderna, njut av utsikten och lyssna till de hundratals fågelarterna som finns i regnskogen. Boka en guidad eftermiddagstur och chansen är stor att du får ha ruinstaden för dig själv. Att blicka ut över templen i solnedgången då de flesta turistgrupperna begett sig hemåt är en minnesvärd upplevelse.

Missa inte: Den färgglada staden Flores som ligger på en liten ö i Lago Petén Itzá cirka en timme från Tikal. Strosa längs El malecon (strandpromenaden), slå dig ner i en gränd på någon mysig restaurang eller ta en båttur på sjön till den populära badplatsen Jorge’s Rope Swing.

Templet Tikal i Guatemala i solnedgång.
Ruinstaden Tikal ligger inbäddad i regnskogen. Foto: Getty Images
Fågel i regnskogen.
Rikt fågelliv i Tikal. Foto: Getty Images

7. Quetzaltenango/Xela

Vandringsmeckat

Den gotiska bergsstaden Quetzaltenango, eller Xela som lokalborna kallar den, ligger i Guatemalas västra högland och är en universitetsstad som blomstrade i slutet av 1800-talet. Idag är det landets kulturella centrum men de allra flesta kommer hit för att vandra. Vulkanen Tajumulco är en fysisk utmaning och på den aktiva vulkanen Pacaya kan du grilla marshmallows några meter från kratern. Ett ljuvligt äventyr är tredagarsvandringen med exempelvis Quetzaltrekkers som tar dig genom kaffeplantage, majsodlingar och lokala bergsbyar till Lago Atitlan. En genuin upplevelse som för dig närmare lokalborna, inte minst då man övernattar i lokala byar längs vägen.

Färggrann buss och fruktmarknad på gata.
Hoppa på en chicken bus för att insupa den lokala atmosfären. Foto: Karin Wimark

Missa inte:

Att åka med de lokala bussarna Chicken Buses, som också kallas camioneta de pollos och trambilla, är en upplevelse i sig. Utsmyckade med färger, glitter, lampor och mönster är det som att kliva in i en maxad julgran.

Tips på rundreserutt I Guatemala:

Antigua – Lago Atitlán – Chichicastenango – Quetzaltenango – Semuc Champey (Lanquin) – Tikal (Flores).

Läs också:

Colombia – 10 platser du inte får missa!

Upptäck El Salvador – den okända surfkusten


Text: Karin Wimark • 2024-04-19
GuatemalaGuide

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen