Annons
Annons
Tjej med surfbräda vid havet.

El Salvador är inte lika exploaterat som grannlandet Costa Rica och har fantastiskt surfing. Foto: Karin Wimark/Safira Blom

El Salvador

Upptäck El Salvador – den okända surfkusten

El Salvador är Centralamerikas oputsade hemlighet. Ett äventyrspaket i liten förpackning med aktiva vulkaner, kolsvarta stränder och legendarisk surfing. Och trots landets turbulenta historia syns nu tecken på förändring.

Text: Karin Wimark • 2023-08-02 Uppdaterad 2023-08-02

– Go, go go, paddla hårt nu, ropar surfinstruktören Rafa och ger mig en lätt knuff.

Jag paddlar frenetiskt. Slänger blicken upp mot vågens bryt och hoppar upp på brädan. Hjärtat slår hårt i bröstet, redo för de krafter som snart ska tumla mig runt som en docka i skummet. Istället, till min förvåning, flyger jag fram. Adrenalinet kickar in. Någon tjoar på vågen intill och i periferin skymtar jag Rafa ge mig shaka-tecknet. Jag skrattar till av upprymdhet.

– Lyft blicken nästa gång och paddla lugnare. Det viktiga är att läsa vågen och anpassa rytmen, säger han uppmuntrande då jag ansluter mig till de andra surfarna.

Tjej surfar i en våg i vattnet.
El Salvador är ett perfekt land för nybörjaren som vill lära sig att surfa. Snälla vågor och gott om plats. Foto: Lapoint

En flock pelikaner sveper över oss. Då och då tittar några havssköldpaddor nyfiket upp vid den brusande vattenytan. Det var i dessa vågor som filmen Big Wednesday utspelade sig på 70-talet och satte El Salvador på surfkartan. Men sedan dess har landet legat i skuggan av närliggande länder som Costa Rica och Mexiko där surfingen är snarlik, säkerheten större och turismen mer etablerad. En ung tjej, knappt tonåring, dansar fram på vågorna intill. Jag följer henne fascinerat med blicken. När jag en timme senare träffar hennes pappa Pedro Rodriguez uppe på campet, berättar han att de kommer från Florida och har rest hit under de senaste åtta åren.

– Atmosfären och attityden ute i vattnet är en helt annan här i El Salvador än i närliggande länder. Här tillåts man att vara nybörjare och stämningen är otroligt bra. Jag behöver aldrig vara orolig över att mina döttrar inte ska känna sig trygga där ute i vågorna.

Flickor med surfbräda.
Systrarna Rodriguez har rest till El Salvador för att surfa under större delen av sitt liv. Foto: Karin Wimark
Strand med palmer och berg fotat från ovan.
Längs kusten finns flera surforter. Foto: Karin Wimark

El Salvador är ett äventyrspaket i liten förpackning med aktiva vulkaner, kaffeplantage och kolsvarta stränder kantade av legendariska vågor som attraherat lokala surfare i decennier. Under de senaste åren har landet fångat internationella surfares uppmärksamhet, mycket tack vare tävlingar som World Surfing Game i Olympiska spelen i Tokyo liksom regeringens stora satsning att positionera El Salvador som ”Surf City”.

Det är här, i den lilla surfbyn El Sunzal, som svenska surfcampet Lapoint slagit upp portarna hösten 2022 i en vit suterrängvilla på bergskammen intill ett av landets bästa surfbryt.

Här tillbringar jag en vecka fullspäckad med privata surflektioner, yoga, nya bekantskaper och äventyrliga utflykter. En plats jag känner mig lyckligt lottad att få uppleva. Rå och oexploaterad, men långt ifrån okomplicerad. 

Läs också: guide till surfing i El Salvador

Vitt hotell med pool.
Surfcampet Lapoint ligger på första parkett på stranden i El Sunzal. Foto: Karin Wimark
Två killar sitter på en mur vid ett vitt hus.
Eftersom surfcampet ligger direkt vid stranden tittar det ofta förbi nyfikna besökare på en fika, after surf eller bara för att umgås. Foto: Karin Wimark

El Salvador anses vara ett av världens farligaste länder med en gängkriminalitet som sprungit ur landets politiska turbulens. Inbördeskriget som pågick mellan 1979 och 1992 skakade om landet rejält och drev många på flykt, bland annat till fattiga områden i Los Angeles där dagens gängkriminalitet grundades. Gängmedlemmar som var vana vid sitt hemlands våldsamheter skapade respekt på gatorna, och när de så småningom återvände till ett trasigt El Salvador fann många ensamma ungdomar tröst och trygghet i gängstrukturerna.

– ”Bli en gängmedlem och vi blir din familj, sa de.” Den perfekta pitchen och stunden då allt började bli ett verkligt problem för El Salvador, säger Salvatore Escalante och svär till då bilmotorn börjar hosta och kräver en omstart mitt i morgontrafiken.

Man som guidar vid en vandringsled.
Salvatore Escalante är en kunnig lokalguide som gärna berättar om landets historia, utmaningar och politiska läge, men också om de vackra platserna som finns. Foto: Karin Wimark

Salvatore Escalante kommer ursprungligen från huvudstaden San Salvador men bor numera vid kusten där han jobbar som guide. Denna förmiddag utforskar vi delar av El Salvadors 30 mil långa kustlinje som kantas av små fiskebyar med rykande gatumatstånd, svarta sandstränder och ett pärlband av surforter från Punta Mango och Las Flores i öst till El Tunco, El Sunzal och El Zonte i nordväst – områden som utvecklats snabbt de senaste åren.

Boutiquehotell och strandpromenader med utsiktsplatser har poppat upp längs kustorterna och den nya motorvägen från San Salvador till kusten har skapat en tillgänglighet som inte ens turistvänliga Costa Rica kan tävla med.

Läs också: 10 surfställen i världen för nybörjaren och proffset

Vulkanlandskap.
El Salvador är Centralamerikas minsta land och många utflyktsmål är lättillgängliga för den som vill ta en paus från surfandet. Foto: Salvatore Escalante

Vi krypkör förbi några militärer som patrullerar på gatorna. Salvatore knycker med huvudet. Tidigare syntes aldrig deras närvaro. Men El Salvador håller på att förändras, menar han. 

– Den mesta började då presidenten Nayib Bukele kom till makten för några år sedan. Senaste halvåret har man fängslat över 60 000 gängkriminella i El Salvador.

Regeringens kontroversiella krisplan inleddes i mars 2022 som svar på ett av de blodigaste dygnen i El Salvadors historia då 87 personer dödats i ett gängkrig. Militären beordrades omringa områden där problematiken var som allra störst och en efter en fängslades misstänkta gängmedlemmar.

Många salvadorianer, trötta på våldet i sitt hemland,  jublade. Men händelsen har samtidigt väckt stark kritik, inte minst på grund av det stora antal oskyldiga som sägs ha svepts med i räden  För att inte tala om den humanitära och människorättsliga kris som pågår i landets fängelser.

– Det finns alltid två sidor av myntet. Jag hoppas innerligt att regeringen har en plan för nästa steg så vi bryter cykeln. Samtidigt är det fantastiskt när vänner ringer till mig och säger att de för första gången i sitt liv känner sig trygga på sina egna gator. Att folk pratar positivt om El Salvador igen, säger Salvatore.

Soluppgång på strand med surfare som går ut i havet.
Är du inte är en morgonmänniska när du kommer hit, så kommer du att vara det innan resan är slut. Foto: Karin Wimark
Tjejer i baddräkt ler mot kameran.
Härlig gemenskap på surfcampet i El Salvador. Foto: Karin Wimark

Den blodröda himlen hänför mig. Är du inte är en morgonmänniska när du kommer hit, så kommer du att vara det innan veckan är slut. Som förtrollad njuter jag av vågornas brus tills doften av kaffe sprider sig i luften och Marcelos överdådliga frukostbuffé får mig på andra tankar.

Vi är ett litet gäng från hela världen som bor på surfcampet. Men varje dag tittar även utomstående förbi på en smoothie, en yogaklass eller skönt aftersurf-häng i strandbaren.

– Wow, vad det var härligt där ute! utbrister Liz när hon kommer upp från sin surflektion. 

– Och så lite folk i vattnet, skrattar norska Hege och vrider vatten ur sitt röda rufsiga hår innan hon ställer tillbaka brädan i skjulet. 

Jag slår följe med dem till oändlighetspoolen där värkande muskler slappnar av och det slår mig hur lyxigt det är att få utveckla sin surfing på en så orörd och vacker plats som denna. Dessutom tillsammans med likasinnade från hela världen på ett camp som känns som ett vuxenkollo. På kvällarna äter vi gemensamma middagar i strandbaren eller går iväg till någon av restaurangerna eller barerna i El Tunco.

Vi slår upp en projektor och ser på film eller njuter av yoga eller soundhealing med lokala instruktörer. När ett par valar en eftermiddag dyker upp i fjärran är det svårt att önska sig så mycket mer. 

El Salvador är Centralamerikas minsta land och många utflyktsmål är lättillgängliga för den som vill ta en paus från surfandet. En eftermiddag hoppar vi på en chicken bus till den bohemiska surforten El Zonte – första stället i världen där du kunde betala med Bitcoin, El Salvadors officiella valuta. En annan dag vandrar vi uppför landets högsta vulkan Santa Ana i nationalparken Cerro Verde med sin kokande kratersjö och slående vackra vyer över sjön Coatepeque. Men det är de fyra gömda vattenfallen i Tamanique som berör mig allra mest.

– Kom, vi tar de fall som ligger längst bort först, ropar guiden Salvatore och visar vägen nerför en brant trätrappa som slingrar sig nerför bergskammen.

På botten breder en frodig kanjon ut sig med höga klippväggar och porlande bäckar. Stora stenblock och vattenfyllda dammar skapar en naturlig ”inte-nudda-marken-värld” och vi hoppar fram tills vi når ett vattenfall som binds samman av pooler i avsatser. Kläder åker av och vi dyker ner i de svalkande poolerna. Under hela eftermiddagen är vi de enda besökarna. 

Tjej sitter och tittar på vattenfall.
För den äventyrliga finns det många utflyktsmål i El Salvador – som vattenfallen vid Tamanique. Foto: Safira Blom
Folk badar i vattenfall.
Svalkande dopp vid vattenfallen Tamanique. En perfekt dagsutflykt från surfkusten. Foto: Karin Wimark

Min sista morgon är lika fängslande som alla andra. Andfådd kravlar jag upp på brädan och paddlar ut i kanalen. Under veckan som gått har jag inte bara analyserat min surf tillsammans med instruktörer ute i vågorna, utan också på bild och film för att verkligen förstå bättre. Somliga stunder har jag mest tumlat runt i havet. Men ibland förvånas jag över hur mycket jag utvecklats på bara en vecka.

”Dansa nu på vågorna Karin” tänker jag för mig själv och hälsar på en äldre farbror som guppar på en bräda intill. När vågen kommer tar det en stund för mig att inse att vi fångat vågen samtidigt. Sida vid sida surfar vi hela vägen in till stranden där vi skrattande avslutar med en high-five innan vi druttar i vågorna. Stanley Hernandez driver en lokal surfklubb inne på stranden och är ute i vågorna nästan varje morgon. Här har han surfat sedan 70-talet med allt från skådepelarna i filmen Big Wednesday till landets kulturminister.

– Surfing är det enda som varit skottsäkert genom krig, dåliga presidenter och kärva tider. Det är så kosmopoliskt och jag älskar det, säger han och ler.

Guide till surfing i El Salvador

10 surfställen i världen för nybörjaren och proffset


Text: Karin Wimark • 2023-08-02
El SalvadorRestipsAktiv semesterReportagesurfing

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen