Annons
Annons
Louise Larsson

Louise Larsson

Grönland

Grönland årets tuffaste skidnyhet

Åk i Stenmarks skidspår – eller från toppar i Grönland. Årets skidnyheter bjuder på såväl gamla favoriter i ny förpackning som helt nya destinationer. En tydlig trend är att svenska skidåkare gärna åker på kortare resor – och bokar tidigt.

Text: Louise Larsson • 2008-11-06 Uppdaterad 2021-09-15

Knappt har sommaren blivit höst förrän svensken börjar se sig om efter skidresor till snötäckta vidder.
– Våra resenärer bokar tidigare och tidigare för varje år, säger Peter Johnson, vd på STS Alpresor.
– Det är väldigt mycket som är slutsålt redan nu, meddelar Caroline Gundmar, pressansvarig på Hojmarkägda Lion Alpin.

DET ÄR INGEN TVEKAN OM vad som är säsongensmest udda resmål: Langley Travels specialresa har destination Grönland.
– Målgruppen är riktigt tuffa skidåkare som förmodligen åkt en hel del offpist, säger försäljningschefen Mikael Karlsson.
På Grönland blir det inga liftar – istället flygs skidåkarna upp till bergstopparna med helikopter varje dag. Men smakar det så kostar det: Notan landar på drygt 75 000 kronor.

Äventyr i all ära – samtidigt väljer allt fler det trygga “all inclusive”-konceptet. Anledningen sägs vara att många reser i grupp eller med små barn och att man efter en hel dags skidåkning inte orkar leta efter någonstans att äta. Det gör mat på hotellet till ett bra val.
– Då är det också lättare att räkna ut hur mycket resan kommer att kosta, säger Magdalena Öhrn på Ving.
– Helpensionskonceptet ökar helt klart och lockar många, säger Lars Olsson, produkt- och inköpschef på Bengt-Martins.

EN ANNAN TYDLIG TREND är att skidresenärerna söker snösäkra orter. Flera arrangörer satsar därför på destinationer som ligger relativt högt upp bland bergen.
– Det blir också alltmer populärt med weekendresor. Man vill åka skidor, men har ont om tid och då passar Alperna bra för dit kan man ändå ta sig på ett par timmar, säger Per Strömberg på Active Ski Travel.

Också STS Alpresor har lagt märke till att många kunder gärna åker på korta resor. För många räcker en eller två dygn i Alperna – så länge man inte missar julbordet.
– Man hinner mer än man tror. När man kommer fram till hotellet kanske man tar ett dopp i poolen, tar en drink och äter sen julbord. Dagen efter åker man skidor eller går på julmarknad, säger Peter Johnson, vd på STS Alpresor.

Han presenterar med stolthet STS Alpresors största nyhet i år: Madonna di Campiglio, platsen för “svenskbacken” där Ingemar Stenmark tog hem sin första världscupseger.
– Det är en otroligt mysig liten italiensk ort, säger Peter Johnson.

Researrangörernas vinternyheter

Lion Alpin:

Naturnära ort i Alleghe, vintersport dagen lång i Passo Tonale och barnvänligt i Kronplatz i Italien. Har även flera nya destinationer i Österrike som tidigare låg under Hojmark Alpin.

Active Ski Travel:

Davos i Schweiz. Gammal anrik skidort. Bra skidåkning och områden för offpist-åkning.

Ving Alpin:

Inga nyheter i år.

STS Alpresor:

Madonna di Campiglio, Italien. Shopping, restauranger och åkning i Stenmarks skidspår. Flera temaveckor.

Sportresor:

Åkning på hög höjd i Zermatt i Schweiz och klassiska Mayrhofen i Österrike med branta backen Harikiri samt aktiviteter som First Track (var först upp i backen på morgonen) och offpistkurser i St Anton.

Bengt-Martins:

Satsar stort på Österrike. Flera nyheter: Historiska Kitz-bühel, ett av Österrikes största skidområden i Schladming, klassisk afterski i St Anton, åkning i alla svårighetsgrader i Seefeld och Flachau, centralort i “Salzburger Sportwelt”.

Langley Travel:

Äventyr i Tasiilaqregionen på Grönland. Kala berg, glaciärer och djupa, långa fjordar utlovas.


Text: Louise Larsson • 2008-11-06
GrönlandVinterresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top