Annons
Annons
Orörda stränder är Tofinos grej. Foto: Sara Arnald

Orörda stränder är Tofinos grej. Foto: Sara Arnald

Kanada

Guide: Tofino, Vancouver Island

Långsträckta stränder och vilda vågor gör Tofinohalvön till ett populärt resmål för surfare. Även naturen lockar, och bra restauranger. Här kommer Vagabonds bästa tips till Tofino.

Text: Karin Wallén • 2018-03-16 Uppdaterad 2021-06-23

Resa hit

Flyg till Vancouver i British Columbia, Kanada, kostar från ca 7 000 kr t/r, och innebär minst en men oftast två mellanlandningar. Vancouver ligger ungefär tre timmars bilresa från Seattle i USA (beror på trafiken vid gränsen), vilket är en möjlig kombinationsresa. 

Kom ihåg att ansöka om eTA för Kanada och eventuellt ESTA för USA, om du mellanlandar där. 

Från Vancouver går färjor (bcferries.com) till Vancouver Island. Nanaimo är hamnen närmast Tofino. Därifrån tar det 3–4 timmar att köra. Det går att åka buss från Vancouver till Vancouver Island (med buss på färja), och med Tofino Bus (tofinobus.com) kan du sedan ta dig hela vägen till Tofino.

Ta sig runt 

Även om det går att ta sig med buss till Tofino är hyrbil eller cykel så gott som ett måste om man vill upptäcka Tofinohalvön. Hyrbil kan du ordna i Vancouver, och ta med den på färjan, eller hyra i någon av hamnstäderna Victoria eller Nanaimo. 

Det finns dock en gratis surfbuss som går i skytteltrafik hela dagen mellan Tofino och Cox Bay.

Tofinobus har också enstaka längre turer på Tofinohalvön (tofinobus.com/beachbus).  

 

Guide: Tofino, Vancouver Island
Restaurangen på Wickaninnish Inn ligger vänd mot havet. På vintern lockar hotellet med stormwatching.
Guide: Tofino, Vancouver Island
Wickaninnish Inn. Brunch med det lilla extra.

Äta och dricka

Ice House Oyster Bar, 81 West Street, (icehousetofino.ca). Trevlig och stämningsfull krog med bra mat, belägen vid vattnet och naturligtvis specialiserad på skaldjur och fisk. Boka bord via hemsidan.

Wolf in the Fog, 150 4th Street (wolfinthefog.com). Trendig och prisvinnande restaurang mitt i centrum. Schyst bar och naturligtvis med surffilmer på tv-skärmen. 

Tacofino, 1184 Pacific Rim Highway (tacofino.com/location/tofino-original-truck). Det här är originalet, en foodtruck som blev så populär att varumärket även etablerats som restauranger och foodtrucks i flera delar av Vancouver. Underbara fish tacos, crispy chicken burritos och annat gudomligt. 

Godaste kaffet i stan finns på Rhino Coffee, Tofino Coffee Roasting Company och Tofitian Cafe. 

Ölen kommer förstås från Tofino Brewing Company, och vill du testa det direkt från bryggeriet så beger du dig till 681 Industrial Way, i ett litet industriområde strax utanför samhället. Där kan du köpa billiga ”flights of beer” – en bräda med fyra avsmakningsglas. 

Guide: Tofino, Vancouver Island
Tacofino har blivit en vÙ�lförtjänt populär kedja med tacos och burritos. Strax utanför Tofino finns originalet, i en buss.

3 aktiviteter i Tofino

1. Björnspaning

När det är lågvatten går svartbjörnarna ut på stränderna i de stilla vattnen i inloppen kring Tofino, för att äta krabbor. Det är lätt att iaktta dem från båtar och det finns en rad företag som gör björnturer, ofta med snabba zodiakbåtar. Vår favorit går dock lite långsammare. Mike White på Browning Pass var en av de allra första att börja med björnspaning i Tofino, och han bjuder både på björnhistorier och kaffe, från spisen inne i kabyssen. (browningpass.com) 

2. Valskådning

På den vilda, vågiga stillahavssidan av Tofino och Vancouver Island finns havets giganter under ytan. Med något av alla företag i stan kan du ta dig ut och se gråvalar, knölvalar och, om du har tur, späckhuggare. Späckhuggarna på den här kusten passerar förbi med ojämna mellanrum, och det finns inga garantier. Men vithövdade havsörnar, sälar och kanske en och annan havsutter kommer du att träffa. Vi hade en fin tur med Tofino Whale Centre. (tofinowhalecentre.com

3. Surfa

Västkustens långa sandstränder bjuder på ett av de första skälen till att besökare började komma hit – nämligen surfvågor. Sommarens vågor är nybörjarvänliga, men lockar även mer vana surfare. Här finns ett gäng surfskolor, varav en – Surf Sister – drivs av enbart kvinnliga surflärare. Vi hade en rolig halvdag med pionjärerna Live to Surf, som etablerades redan 1984. (livetosurf.com)

Bo

HI Tofino Hostel, 81 West Street. Ett välordnat vandrarhem med vacker utsikt och centralt läge i Tofino. Säng i sovsal 370 kr, privatrum med våningssäng ca 1 000 kr/natt. 

tofinohostel.com

Tofino Travellers Guesthouse, 231 Main Street. Populärt och charmigt boende i centrala Tofino. Dubbelrum från 1 100 kr. Minst två nätter måste bokas. 

tofinotravellersguesthouse.com

Wickaninnish Inn, 500 Osprey Lane. Det riktigt tjusiga alternativet, beläget på Chesterman Beach. Dubbelrum från 2 000 kr, medan den lyxigaste sviten kostar ca 6 000 kr/natt

wickinn.com


Text: Karin Wallén • 2018-03-16
KanadaRestipsGuide

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen