Annons
Annons
På väg nerför Donahue Pass, Sierras. Foto: Linda Åkerberg.

På väg nerför Donahue Pass, Sierras. Foto: Linda Åkerberg.

USA

10 tips för en vandring på Pacific Crest Trail

Vill du också vandra PCT? Frilansfotografen och Vagabonds bloggare Linda Åkerberg vandrade leden 2016. Här listar hon sina bästa tips och råd.

Text: Redaktionen • 2017-02-03 Uppdaterad 2021-07-21

1. Börja tidigt

Många börjar i slutet av april/början av maj, men jag tyckte det var optimalt att börja redan i början av april. Du får mer tid att njuta istället för att bara gå varje dag och du har större chans att bli klar i tid innan hösten. 

2. Undvik hösten

Se till att bli klar i augusti/början av september innan hösten med regn och snö drar in på allvar över delstaten Washington. 

3. Börja försiktigt 

När du kommit i form kan du säkert gå över 20 miles per dag, men ta det försiktigt i början och låt kroppen vänja sig vid vikten, terrängen och skorna. 

10 tips för en vandring på Pacific Crest Trail
Se till att packa för olika årstider.

4. Använd sociala medier

Gå med i Facebookgrupperna ”Pacific Crest Trail” och ”PCT Class of 20XX” (året du ska vandra). Där kan du ställa frågor innan din vandring, men också få uppdateringar om leden medan du går. 

5. Lyssna, men tänk själv

Ställ frågor till folk som gått leden, men ta svaren med en nypa salt. Vad som är brant/stenigt/snöigt/myggigt/
blött för en person kanske inte alls är det för en annan. När jag frågade på nätet om det gick att vandra i snön i Sierras fick jag höra allt från ”Det är omöjligt!” till ”Självklart!”. Lyssna på folks åsikter men känn efter vad du själv tycker känns rätt och riktigt. 

6. ”Hike your own hike”

Vandra din egen vandring, är ett välkänt uttryck på leden. Vissa hoppar över vissa sträckor, andra går varje steg av leden. Tänk igenom hur du vill göra det innan du startar, då är det lättare att stå på sig när du väl är där. 

7. Ladda ner appar

Ladda ner åtminstone en av apparna Halfmile PCT (gratis) eller Guthook’s PCT Hiker (kostar en slant, men innehåller mycket mer info, bland annat kartor och diagram över ledens ho̙�jd). 

10 tips för en vandring på Pacific Crest Trail
Finns på Itunes och Appstore.

8. Testa en sektion

Om du inte känner för att vandra hela vägen från Mexiko till Kanada, eller om du vill prova på hur det är innan du bestämmer dig för att gå hela så är ett alternativ att vandra en sektion av PCT. Jag rekommenderar Oregon, Section G, som går från Barlow Pass till Cascade Locks. Ta leden som går via Eagle Creek Trail, den är hyfsat enkel och har väldigt n och varierande natur. 

9. Beställ mat

Förbeställ mat till leden istället för att handla i dyra småbutiker längs vägen. Exempelvis sonorapassresupply.com är specialiserade på mat för vandrare och har massor av andra saker man kan behöva, som små tandkrämstuber, plåster och batterier. De har fri frakt om man beställer för över 35 dollar och har adresser till alla ställen längs leden. Se bara till att ha koll på öppettiderna dit du beställer! 

10. Gå igenom din packning 

Kolla igenom din utrustning ofta och skicka hem eller ge bort det du inte behöver. Ju längre du kommer, ju er saker inser du att du väldigt sällan använder. Men lyssna på dig själv, vissa saker kan vara värt att ha kvar vad än andra råder dig till. Jag älskade till exempel att jag hade kvar mina sandaler hela vandringen. Skönt att ta på sig i tältlägret när skorna blivit blöta. 

Tips:

Här hittar du fler reportage och artiklar om vandringsresor. 

Europas bästa vandringsleder

Möt kvinnan som vandrade 428 mil till fots genom USA


Text: Redaktionen • 2017-02-03
USAAktiv semesterListorVandring

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen