Upptäck New York i träningstempo med cykelguiden Jimmy Philips. Foto: Donalrey Nieva.

Upptäck New York i träningstempo med cykelguiden Jimmy Philips. Foto: Donalrey Nieva.

Restips

Guidade turer: 5 nya sätt att se NYC

New York går utmärkt att upptäcka på egen hand. Men! En duktig guide kan ta dig till ställen du inte hittar utan hjälp. Här är fem annorlunda turer som garanterat lär dig mer om staden.

Text: Göran Ingman • 2016-03-27

1 Jeff tastes

Matmångfald i Queens

Många New York-resenärer missar Queens. Synd, för stadsdelen har massor att erbjuda. Smaker, inte minst. I planetens mest mångkulturella område finns restauranger från – bokstavligt talat – hela världen. Bästa sättet att hitta rätt i matdjungeln är att hänga med lokalbon Jeff Orlick på en guidad tur genom Jackson Heights. Du äter tibetanskt, filippinskt, bangladeshiskt och colombianskt – i trevligt och kunnigt sällskap. iwantmorefood.com

Guidade turer: 5 nya sätt att se NYC
En kvinna gör fläskdumplings i Queens Chinatown. Foto: Istock.

2 New York Transit Tours

Till fots i t-banan

New Yorks tunnelbana är ett av världens äldsta kollektiv-trafiknät och ett av de största, med 38 mil räls och 469 stationer. Ett system av tunnlar som gömmer hemligheter och historier. Följ med New York Transit Museum på deras guidade turer om du vill veta mer. Mest intressant är besöket i den nedlagda stationen Old City Hall, välbevarad med ljuskronor och välvda kakeltak. Du måste bli medlem i museet för att delta i turerna. 
web.mta.info/mta/museum/programs/

Guidade turer: 5 nya sätt att se NYC
Upptäck New Yorks hemligheter under jorden. Foto: Istock.

3 Green-Wood Cementary

Guidning bland gravar

Green-Wood Cemetery i Brooklyn är New Yorks mest kända kyrkogård, välbekant från mängder av filmer och tv-serier. Har du sett en tv-begravning med storslagen utsikt mot Manhattan i bakgrunden, då spelades den in här. Den stora kyrkogården öppnade 1838 och där ligger 560 000 människor begravda. Smidigaste sättet att lära sig allt om Green-Wood och gravarna är att följa med på de turer som ordnas året runt. 
green-wood.com

Guidade turer: 5 nya sätt att se NYC
Green-Wood Cementary. Foto: Beyond My Ken via Wikimedia/Creative Commons.

4 The Domestique

Cykeltur för vältränade

Cyklisten Jimmy Philips flyttade till New York från Australien för kärlekens skull. I väntan på Green Card började han upptäcka New York på cykeln, vilket blev startskottet för guideföretaget The Domestigue där Jimmy tar med besökande cyklister på långa turer i, och runt, New York. En snabbtur finns, tre varv runt Central Park, en sträcka på cirka 5 mil. Längst är den 14 mil långa cyklingen till Bear Mountain norr om stan. Cykel och hjälm ingår, ta med egna skor.
thedomestique.cc 

Läs även: Träna på semestern – 5 roliga resor som kommer få dig i form

Guidade turer: 5 nya sätt att se NYC
Svulla loss bland New Yorks godaste matställen tillsammans med Famous Fat Dave. Foto: Famous Fat Dave.

5 Famous Fat Dave

Taxi med mersmak

Fat Dave är en megakändis bland New Yorks matguider. Dave har gjort tv, radio och varit med i åtskilliga artiklar. Framgången fick snabbskjuts när han guidade Anthony Bourdain i ett avsnitt av No Reservations- på Travel Channel. Dave skjutsar runt sina gäster i en gammal schackrutig taxi och vet var man hittar New Yorks godaste mat. Det här är en av de mest personliga, och kanske den bästa, av alla matturer i stan – men billigt är det inte. Fat Dave kan ta bra betalt. 
famousfatdave.com

Missa inte att gilla Vagabond på Facebook för gratis guider, inspiration och fler artiklar om resor!

8 guldkorn i New York du antagligen inte hört talas om

Redaktionens favoriter: 10 sköna takbarer

Stor guide: New York


Text: Göran Ingman • 2016-03-27
RestipsUSAListorMat och dryckNew YorkWeekendresa

Scroll to Top