Annons
Annons
Cenotedyk i Mexiko. Inte för dig som lider av klaustrofobi. Foto: Colourbox.

Cenotedyk i Mexiko. Inte för dig som lider av klaustrofobi. Foto: Colourbox.

Grönland

5 udda dyksajter – från Grönland till Mexiko

Har du simmat med miljontals maneter i Palau, hittat Nemo på Stora barriärrevet, nattdykt med djävulsrockor på Hawaii och är sugen på en ny utmaning? Då kanske de här dyksajterna kan vara något för dig.

Text: Redaktionen • 2015-11-13 Uppdaterad 2021-09-14

1. Island

Kristallklara dyk

Simma i kristallklara Thingvalla-sjön i nationalparken Thingvellir på Island – mitt emellan den europeiska och den nordamerikanska kontinentalplattan. Djupet varierar mellan 10 och 30 meter och sikten ligger på otroliga 100 meter. Ett Padiadvanced och torrdräktscertifikat rekommenderas då dykningen sker i torrdräkt. Men även Open watercertifierade kan dyka i sjön. Har man inte dykcertifikat anordnas även snorklingturer i sjön.

5 udda dyksajter – från Grönland till Mexiko
Thingvallavatn är både vackert över och under ytan. Foto: Johan Wieland via Flickr/Creative Commons.

2. USA

Revet som är en grav

Världens största konstgjorda rev, Neptune Memorial Reef ligger utanför Key Biscayne i Miami i Florida och är inte bara hem åt tusentals fiskar och andra vattenorganismer. Revet är även sista viloplatsen för många amerikaner som låtit sin aska blandas med cement och bli en del av revet i form av en sjöstjärna eller snäcka. Gravplatsen ligger på 12 meters djup och är konstruerad att likna en sjunken stad med två lejonstatyer som vaktar ingången. Hittills har ett hundratal personer begravts på revet.

5 udda dyksajter – från Grönland till Mexiko
En minnesplats under ytan. Foto: Todd Murray via Wikimedia/Creative Commons.

3. Mexiko

Floder under jorden 

På Yucatánhalvön finns världens största underjordiska flodsy-stem. På tusentals platser har kalkstensberggrunden rasat samman och synliggjort grundvattnet. Slukhålen, cenoter, fungerar som öppningar till undervattensgångar. Grottorna är fyllda av stalaktiter och stalagmiter och sikten är kristallklar. Cenotedyk kräver inte grottdykcertifikat men saknar du erfarenhet av den här typen av dyk rekommenderas du ta hjälp av en guide. Passar även för snorkling.

5 udda dyksajter – från Grönland till Mexiko
Märkliga Yonagunimonumentet, Stilla Havet. Foto: Vincent Lou via Wikimedia/Creative Commons.

4. Japan

Ruiner på botten

En sjunken stad eller ett av naturens underverk? En del hävdar till och med att arkitekturkunniga utomjordingar ligger bakom Yonagunimonumentet, de mystiska ruinerna utanför Yaeyamaöarna i Stilla havet. Det största monumentet är 150 långt, 45 meter brett och 27 meter högt och anträffas redan på 5 meters djup. Starka strömmar och höga vågor gör att dykningen, som bjuder på kontakt med hammarhaj, passar bäst för erfarna dykare.  

5 udda dyksajter – från Grönland till Mexiko
Isdykning passar bäst för erfarna dykare. Foto: Thinkstock.

5. Grönland

Under isbergen

Sisimiut är en riktig utmaning för hardcoredykare med iscertifikat. Här gäller det att ha koll på både isvaken och isberg på drift, samtidigt som du ska simma i fyrgradigt vatten med specialutrustning. Klarar du av det väntar en fantastisk undervattensvärld. Du kan göra vrakdyk, simma förbi bladtång med upp till 6 meter långa blad och stöta på knölvalar, sälar, havskatter, sjuryggar, sjögurkor, sjöborrar, krabbor, sjöstjärnor, havsanemoner, stim av torsk och plocka pilgrimsmusslor.

Text: Veronica Lundström Kristensen. 

10 isländska måsten

Island öppnar världens största konstgjorda isgrotta

Här är världens bästa – och sämsta – länder att bo i


Text: Redaktionen • 2015-11-13
GrönlandIslandJapanMexikoUSAAktiv semesterListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen