Foto: Jens Lennartsson

Foto: Jens Lennartsson

Restips

Bästa stranden i New York

Bara 40 minuter med tåg från Manhattan möts man av långa stränder och Atlantens friska vindar. Brooklynstadsdelen Brighton Beach skapades med den engelska badorten Brighton i åtanke, men blev istället de ryska invandrarnas favoritkvarter. Följ med till en av New Yorks mest udda stadsdelar!

Text: Nicole Kling • 2010-05-05

Milsvida stränder ramar in Brooklyns sydligaste del. Alldeles där Atlanten tar vid och banar väg mot Europa ligger Brighton Beach. För de flesta New York-bor är stadsdelen ett vitalt inslag på sommaren, då soldyrkande metropoliter intar stränderna och ger kommersen i området en välbehövlig knuff. Men Brighton Beach är mycket mer än stränder. Bakom de uppstickande badvaktstornen breder fascinerande kvarter ut sig. Atmosfären andas Östeuropa och på grund av sin höga andel invandrade ukrainare kallas området i folkmun för Lilla Odessa – efter Ukrainas fjärde största stad.
Brighton Beach Avenue delar samhället i två delar.
Ovanför och parallellt med huvudgatan löper järnvägsbron. Dignande grönsaksstånd, trånga livsmedelsbutiker och oproportionerligt många skönhetssalonger kantar avenyn. Utanför en kosmetik- och parfymaffär står Victoria och tar en nypa frisk luft.

Bästa stranden i New York
– Jag älskar Brighton Beach, det är som en stad i staden, som ett litet Manhattan där allt alltid är öppet och man får lite av varje. Det är en smältdegel av kulturer och människor, särskilt på sommaren då folk från hela världen kommer hit för att sola och bada, ler Victoria och vinkar åt en bekant som passerar affären.
Victoria är född och uppvuxen i Brighton Beach och arbetar i vanliga fall med reklam. Just nu hjälper hon sina föräldrar i deras butik. Föräldrarna kom till usa och Brighton Beach för 31 år sedan, som så många andra från Odessa. Victoria har varit där två gånger för att hÙ�lsa på sin mormor som fortfarande bor kvar i Ukraina.
– Det var fattigt och jobbigt. Inget ställe för mig, slår hon fast medan livet kring huvudgatan dränks i ett öronbedövande dån då tunnelbanan anländer till stationen som ligger högt ovanför marken.
En del hävdar att det bombastiska modet, ivern att bevara modersmålet och hemlandets alla specialiteter i såväl mat som dryckesväg, är de i många fall infödda amerikanernas sätt att tolka sina anfäders kultur (till och med Starbucks meny är på ryska!). Victoria kan inte komma på vilka av sina vanor som är särskilt ukrainska.
– Jo, det skulle väl vara det att vi äter sill och potatis på söndagsförmiddagarna. Min familj och alla vi känner som kommer från Ukraina gör så. Jag vet inte varför, det har inga religiösa förtecken eller så, vi bara gör det. För att umgås kanske, berättar Victoria på sin breda New York-dialekt.

Bästa stranden i New York
1. Heather satsade på en karriär som svärdsslukare. 2. Kyrilliska bokstäver längs Brighton Beachs huvudgata.

Blänkande bubblor blåser fram över piren som för tankarna till Santa Monica i Kalifornien, snarare än New York. Ett par flickor dansar i såpregnet och tittar uppskattande mot mannen som ligger bakom bubblorna. Brighton Beach är en del av samma halvö som Coney Island och de två samhällena förenas av en vidsträckt boardwalk längs havet. Den legendariska nöjesparken har förevigats på vita duken otaliga gånger. Fatty at Coney Island från 1917 är en av de första filmerna där tivolit figurerar, medan Cloverfield från 2008 är ett av de mer aktuella exemplen.
Svärdet glänser till i solskenet. Det är paus i föreställningen på The Sideshow bakom nöjesfältet och de alternativa artisterna står utanför entrén och gör reklam för sig själva. Heather Holiday har arbetat som svärdslukerska i sex år och är Coney Island trogen på somrarna, på vinterhalv­året turnerar hon runt i usa med sina konster.

Bästa stranden i New York
1. Klassiska nöjesfältet Coney Island är ett populärt utflyktsmål. 2. “Många pundare höll till under strand­promenaden för inte så många år sedan. Nu är det upprensat”, berättar Mike Di.

– Det handlar om att bli av med kräkreflexerna. Jag började med att köra ner tandborsten i halsen och sen gick jag över till större och större saker, förklarar Heather och sticker ner det 60 centimeter långa vapnet genom munnen och ner i kroppen för att visa hur enkelt det är.
– Good morning miss Holiday! hojtar en man i övre medel­åldern och Heather återgäldar hälsningen genom att flaxa med lösögonfransarna. Sedan vänder hon sig mot oss och frågar om vi vill känna på svärdet. Det vill vi. Hon ler och förklarar:
– Det är bra att det är tungt, då glider det smidigt hela vägen ner i magen.

I två av de låga husen som omgärdar Brighton Beach Avenue ligger päls­affären Nargis Plaza. Bella och Boris är från Ryssland, har bott här i 30 Ù?r och haft butiken nästan lika länge. De är inte överförtjusta i stadsdelens smeknamn Lilla Odessa utan föredrar istället Lilla Ryssland. Kapporna de säljer består av alla möjliga djurhudar och går inte sällan lös på över 50 000 kronor.

Bästa stranden i New York
– New York är bra på så vis, det blir kallt här pÙ� vintern, konstaterar Bella och fortsätter på sin ryskklingande engelska: du kan uppleva en liten del av Ryssland genom att komma till Brighton Beach.
I andra sidan av lokalen ställer Boris i ordning vitvarorna (Nargis Plaza säljer även elektronik).
– Vi har slutat att reflektera över Brighton Beach, för oss är det bara en stadsdel som vilken annan, vårt hem, säger Boris och ler.

Så tar du dig till Brighton Beach, New York

Mycket tack vare det efter­frågade strandlivet under sommarhalvåret har denna del av Brooklyn bra kommunikationer. Resan från city tar cirka 40 minuter (beroende på trafik och tid på dygnet). Linje B och Q passerar stationen Brighton Beach medan N, F och V-linjerna går till Coney Island. En strandpromenad på mindre än tio minuter
förenar Coney Island och Brighton Beach, passa på och ät en glass medan du njuter av folklivet. För bästa pris på kollektivtrafiken, köp ett metrokort anpassat efter hur länge du är i New York och åk så mycket du vill. Pris­exempel: enkel resa kostar två dollar, sjudagarskort kostar 25 dollar.

Kuriosa om Brighton Beach

  • 1868 grundade William A Engelman en resort som tio år senare fick namnet Brighton Beach. Namnet avgjordes i en tävling som vanns av Henrik C Murphy, han och en grupp affärsmän bestämde då att staden Brighton i Storbritannien skulle få en namne i New York.
  • En av de första butikerna i stadsdelen sålde kläder, hette Diamond’s och ägdes av sångaren Neil Diamonds föräldrar.
  • En stor andel av befolkningen i Brighton Beach är judar som lämnade Sovjet­unionen efter 1970. Idag lockar det rysktalande samhället invandrare från bland annat Armenien och Georgien.
  • Filmen Little Odessa från 1994 handlar om en lönnmördare som åter­vänder till sina barndomskvarter i Brighton Beach för att utföra ett jobb.
  • En av de populäraste restaurangerna och nattklubbarna är Tatiana som ligger nere vid strandpromenaden.

Text: Nicole Kling • 2010-05-05
RestipsUSANew York

Scroll to Top