1359314.jpg

USA

Guide: Roadtrip i sydvästra USA

Denna rutt kallas ibland Four Corners eftersom den går genom hörnet där de fyra delstaterna Arizona, Nevada, Utah och Colorado möts.

Text: Fredrik Brändström • 2016-11-17

Snabbfakta: Four Corners.

Bäst tid att åka: April–maj samt september–november bjuder på behagligt och hyfsat svalt klimat.
Körsträcka: 180–200 mil.
Startpunkt: Las Vegas, Nevada.
Slut: Albuquerque, New Mexico.
Rekommenderad tid: Går att göra på en dryg vecka men 2–3 veckor är perfekt.

Resrutt

Denna rutt är perfekt för dig som vill se det mesta av det bästa av de stora nationalparkerna i sydvästra USA. Vi valde att starta i Las Vegas och flyga hem från Albuquerque i New Mexico. Till Las Vegas flyger Norwegian direkt, medan man får mellanlanda i en annan amerikansk stad om man flyger från/till Albuquerque.

Man kan även välja att skippa New Mexico och istället flyga hem från Denver i Colorado, eller om man har mycket tid köra vår rutt och sedan fortsätta tillbaka till Las Vegas, men inte samma väg utan längs den gamla Route 66 som går söder om Grand Canyon via städer som Flagstaff och Gallup.

Boende

Här är några utvalda boenden som vi rekommenderar att förboka. Särskilt lodgerna i nationalparkerna är populära och bokas ofta upp till ett halvår i förväg. Reser man på en tajt budget sÙ? finns även campingplatser i parkerna.

Under the Eaves Inn. Familjärt bed & breakfast i lilla Springdale nära Zion National Park. 900 kr för de billigaste rummen. (undertheeaves.com)

Zion Lodge. Vill man bo mitt i naturen i mäktiga Zion Canyon så är denna lodge det enda valet. Från 1 900 kr. (zionlodge.com)

Cali Cochitta. Mysigt bed & breakfast i Moab på behörigt avstånd från den livliga huvudgatan. Från 900 kr. (moabdreaminn.com)

Grand Canyon Lodge North Rim. Klassisk nationalparkslodge vid norra delen av Grand Canyon. Lite The Shining-stämning med stor matsal med högt i tak och vita dukar. Från 1 300 kr för en stuga, lite billigare för ett motellrum. (grandcanyonforever.com)

Hilton Santa Fe Historic Plaza. I turisttäta Santa Fe råder ingen brist på hotell. Vill man lyxa till det rekom-menderas denna oas med suveränt läge nära gamla stan. Cirka 1 500 kr. (historicplazahotelsantafe.com)

Guide: Roadtrip i sydvästra USA
Cowgirl BBQ.

Mat

Generellt blir maten godare och kryddstarkare ju längre ner mot mexikanska gränsen man kommer. Av dessa fem delstater är det bara New Mexico som har ett utpräglat regionalt kök, där det sydvästamerikanska möter het chili, men ändå med en egen twist som skiljer sig från traditionell texmex. Chili är kung i New Mexico, både den röda och den gröna, och många städer har egna chilifestivaler.

Eklecticafe. Mysigt, hippieaktigt kafé mitt i Moab. Satsa på reuben sandwich eller enchiladas. Bra om man vill ha en brejk från kolesterolstinna burgare. Ett plus för kvalitetskaffe. (352 N Main St)

Peace Tree. Ser inte mycket ut för världen men har bra burgare och även många vegetariska alternativ. Ligger längs huvudgatan i Moab. (20 S Main St)

Cowgirl BBQ. Är man sugen på barbecue och mexikanskt, eller bara drinkar rekommenderas detta atmosfäriska hak med trevlig uteservering i de upphottade kvarteren nära järnvägsstationen i Santa Fe. (319 S Guadalupe St)

Plaza Café. Klassisk diner vid torget i Santa Fe, en frukostfavorit bland såväl turister som locals. (54 Lincoln Ave)

Guide: Roadtrip i sydvästra USA
Hantverk i Santa Fe.

Shopping

I Santa Fe finns många butiker som säljer indianhantverk, såväl silversmycken som keramik och filtar, och du kan även handla direkt av indianerna som säljer utanför Palace of the Governor, vars smycken håller hög kvalitet. Och lokal mat givetvis, köp hem några burkar salsa verde. I Las Vegas finns det mesta om du är ute efter mer traditionell shopping. I övrigt är det tunt med kommers längs vägen så förlägg dina souvenirinköp till början eller slutet av resan.

Tips! I torrlagda Utah är det tunt med spritbutiker, så vill du ha möjlighet att ta en sängfösare om kvällarna så köp med en flaska från Las Vegas.

Roadtrip i USA – med bil från Las Vegas till New Mexico

10 tips för en lyckad roadtrip i USA

Highway 1. Med bil från Los Angeles till San Francisco


Text: Fredrik Brändström • 2016-11-17
USAGuideRoadtripUtah

Scroll to Top