Annons
Annons
Foto: Jonas Henningsson.

Foto: Jonas Henningsson.

Belgien

Världens bästa ölresor – 9 turer för törstiga turister

Intresset för kvalitetsöl ser inte ut att börja avta – snarare tvärtom. Här är några tips till klassiska destinationer världen över där bärsen står i självklart centrum.

Text: Jonas Henningsson • 2016-09-06 Uppdaterad 2021-06-23

1. Skottland

Adligt boende och ädel ale

En ölresa till Traquair House liknar inget annat. Huset i lilla byn Innerleithen har 900-åriga anor och är Skottlands äldsta bebodda.. 27 kungar eller drottningar har besökt egendomen. Tänk knarrande trappor, mondäna salonger och stora matsalar. Men också en betydligt mer avskalad och enkel stil än i många andra lanthus av den här digniteten. På sommaren invaderar busslaster med turister. Men resten av året är man ganska ensam här. 

Världens bästa ölresor – 9 turer för törstiga turister
Är man Lord har man en snabbtelefon förstås.

Berömt blev huset när Mary Stuart bodde här 1566. Stuart-släkten var katolsk, senare jakobiter, och detta gjorde förstås att det aldrig blev någon Stuart som drottning, protestanterna ville annat. När Stuartätten lämnade Traquair 1875 tog en släkting över egendomen, Henry Constable Maxwell. Idag är det Catherine Maxwell Stuart som har titeln 21st Lady of Traquair, som bor i huset. 

Världens bästa ölresor – 9 turer för törstiga turister
Bryggmästaren och lärjungen.

Det lilla bryggeriet på Traquair House har funnits i hundratals år i huset men återupptäcktes, bokstavligen, av Catherine Maxwell Stuarts pappa för 50 år sedan. Sedan dess har man bryggt öl på Traquair House och nu gör man landets kanske bästa öl. 

– Det här rummet anvÙ?ndes som skräprum. När min pappa kom in här en dag i början av 1960-talet och började rota runt upptäckte han att bryggutrustningen var kvar, de hade inte ens plockat isär den. Allt stod som när de slutade brygga. Så pappa rensade upp och hittade ett recept på en gammal skotsk ale, på den tiden odlade man även humle här, nu köper vi den från Kent som många andra, annars är allt lokalt, vattnet tar vi här utanför, berättar Catherine och pekar på den porlande bäcken utanför fönstret.™?

Världens bästa ölresor – 9 turer för törstiga turister
Traquair House.

Bryggrummet är så litet så att vi knappt får plats tillsammans med bryggarna. Ölet jäser fortfarande i gamla ekfat, den stora kopparpannan från 1739 används ännu. Hantverksöl är bara förnamnet.

Världens bästa ölresor – 9 turer för törstiga turister
Lady Catherine Maxwell Stuart brygger Skottlands bästa öl.

Resa hit: Flyg till Edinburgh, från flygplatsen är det ungefär 45 minuters resa söderut, Traquair ligger inte långt från gränsen till England. 

Bo: På Traquair House. Bäst är hösten och våren då det är nästan folktomt på egendomen, förutom bryggarna och familjen. På sommaren många besökare till egendomen. Dubbelrum- från 2 000 kr inklusive frukost. 

Skottland: Vallfärd till whiskyns källa

2. Colorado, USA

Outdoor och hantverksöl

Tycker du om tanken på att vara aktiv och gillar hantverksöl är du i himmelriket. I Colorado hänger outdoor och craft beer ihop, så enkelt är det. Folk cyklar, vandrar, raftar och gud vet vad, och har stenkoll på sina bryggerier. På Oskar Blues har man tagit cykelvurmen ännu längre, ägaren producerar inte bara bärs utan också cyklar av yppersta klass, namnet REEB är klockrent. Dess-utom har man en egen gård som säkerställer produktionen av perfekta burgers till bärsen. Några av USA:s bästa bryggerier ligger väl samlade norr om Denver. Odells, Crooked Stave, Great Divide, Avery Left Hand Brewing för att nämna några. 

Världens bästa ölresor – 9 turer för törstiga turister
Oskar Blues, favorit i Colorado.

En lämplig ölrutt är Denver till Fort Collins (via Boulder och Longmont), ungefär 12 mil. Värt en avstickare är Ska Brewing som ligger en bit söderut, i Durango, När du är klar med landsbygden väntar Denver med en craft beer-scen som är svårslagen. Mest ölkaos är det under Great American Beer Festival-veckan (GABF) i oktober varje år.

3. Manchester/norra England 

Vandra mellan ölpubarna

Vi ölnördar drar gärna ut på landsbygden en bra bit från Manchester, inte minst till Huddersfield och lilla Ilkley där några av de mest spännande sakerna i landet händer just nu med Magic Rock och Ilkleys bryggerier. 

Världens bästa ölresor – 9 turer för törstiga turister
Real Ale-pubarna är många kring Manchester.

Men som resmål är den nordengelska staden suverän, inte minst om man gör sin resa i ölens tecken. En intressant, lärorik och smakrik tur är att göra en rundresa i de små samhällena som omger Manchester. 

Världens bästa ölresor – 9 turer för törstiga turister
Välsorterat utbud.

Tuffa runt med tåg, med vandringar mellan småbyar i det nordengelska landskapet, samtidigt som du suger in allt som guiden berättar och, framförallt, njuter av real ale i toppklass. 

Världens bästa ölresor – 9 turer för törstiga turister
Att beställa in en ”beer flight” är ett bra sätt att prova bryggeriets sortiment.

Jag tog den guidade turen The Rail Trail Ale där man åker tåg och vandrar genom Irwelldalen och byarna Ramsbottom och Summerseat. Stopp på flera public houses med provsmakning av förförisk öl, som pale ale från First Chop Brewing Arm i Salford, real ale från Theakston i Masham liksom rundtur och ölbricka på Irwell Works Brewery. 

4. Tjeckien 

Pilsnerns hemland

En klassiker bland ölresor går förstås till Tjeckien, pilsnerns hemstad- Plzen är ett måste-stopp. I Plzen ska man dricka ofiltrerad hos Pilsner-Urquell och inte missa Purkmistr som är hotell, bryggeri, restaruang och ölspa (!), allt i ett. Men att hänga i Prag funkar också utmärkt, för framförallt handlar det om att insupa kulturen. Ölkulturen är stark, legendariska bryggerier som U Fleku, öl-barerna är många och möjligheterna till bra mat och ölmatchningar likaså. U Medvidku är hotell och dessutom Prags minsta bryggeri, med ölhall förstås.

Världens bästa ölresor – 9 turer för törstiga turister
Ölresa till Tjeckien, mer klassiskt blir det knappast. Foto: Peter Cohen.

Bryggeriet i Brevnovklostret är lika gammalt som klostret. Det grundades av den andre biskopen av Prag 993. Strahov klosterbryggeri ligger nära slottet i Prag. Här har bryggts öl åtmin-stone sen 1300-talet. 

En av många små fina barer i Plzen är lokala lilla Klub malych pivovaru på Nádrazni 16, precis runt hörnet från Hotel Angelo.

Prags bästa mikrobryggerier

5. Tokyo

Mat och malt i harmoni

En ölresa till Japan vidgar perspektiven på flera sätt. Många ölställen följer den klassiska izakayakulturen som syftar till att maten och drycken ska följas åt i harmoni – man får helt enkelt olika smarriga smårätter till sin dryck. Och den japanska maten lämpar sig också mer än väl till att matchas med öl. 

Världens bästa ölresor – 9 turer för törstiga turister
Sou Kawamorita, beer manager på nyöppnade Tap Stand i tokheta ölstaden Tokyo.

Tokyo är en bra utgångspunkt för att utforska den japanska ölkulturen. Många ölfantaster hittar till Brew Dog i Roppongi som har samma omisskännliga industristil här som överallt annars. 

Världens bästa ölresor – 9 turer för törstiga turister
Ostron och ale är en vinnande kombination, även i Japan

Men Japans huvudstad har många fler bra Ù�lbarer, som Craftheads, Watering Hole, Popeye, Tap Stand, norska Øl Tokyo, Pigalle, Baird Taproom Harajuku och Goodbeer Faucets.  

Tokyo – 8 oförglömliga matupplevelser

6. Belgien 

Världens bästa ölland

Världens bästa ölland enligt många. Belgien är också en ren njutning att ölresa i. Helt olika ölkulturer och hundratals spännande öl inom några timmar. Avstånden är korta, bryggerierna och ölbarerna finns i varenda liten håla. Och kunskapen, historiken och kulturen sitter i ryggmärgen. Med det utmärkta tågnätet kan du navigera dig till många av de bästa städerna, hoppa av och på där lusten faller på.  

Världens bästa ölresor – 9 turer för törstiga turister
Moeder Lambic i Bryssel är ett måste för den som gillar spontanjäst öl.

Som i Brygge för bryggeriet De Halve Maan, det nyligen öppnade- Bruges Beer Museum, eller varför inte De Koninck i Antwerpen- som har ett alldeles nyöppnat ölcenter. För den som älskar spontanjäst öl finns himmelriket i regionen Pajottenland söder om Bryssel. Eller kanske du vill resa i trappistklostrens fotspår?- Men man behöver inte bara söka upp klassikerna, på vartenda litet oansenligt hak kan man få sig en ölresa värd namnet. Enastående. Brygge har mängder med bra ölbarer, lysande lilla ’t Brugs Beertje är alltid värt ett besök liksom Café Rose Red som specialiserar sig på trappistöl. Restaurangen och ölkaféet Bierbrasserie Cambrinus bör också stå på listan. 

I Antwerpen ligger underbart kufiska Kulminator med 600–700 öl, ingen vet exakt, blev utsedd till världens bästa här omåret. Inte för att det rör ägaren i ryggen. Han fortsätter att erbjuda öl på sitt alldeles egensinniga sätt. På vägen till toaletten kan man spana in i rummet där öl ligger på lagring. Några bra Brown Cafes är Het Oud Arsenaal på Maria pijpelincxstraat 4, Paters Vaetje på Blauwmoezelstraat 1 och Bier Central nära Centralstation på de Keyserlei 25 – men många fler finns. Antwerpen är verkligen i världsklass när det gäller ölbarer och ölkaféer. 

Världens bästa ölresor – 9 turer för törstiga turister
Ölmuseet i Brygge har förstås en imponerande välsorterad bar.

Är du inne på spontanjäst öl, Lambic och Geuze får du inte missa Moeder Lambic, 68 rue de Savoie, i Bryssel. Fantastiskt utbud och den extremt ölkunnige ägaren Jean Hummler som är en inspiratör som få andra.

7. USA:s västkust 

Tre sköna ölstater

En road trip längs USA:s västkust tar dig genom tre fantastiska ölstater. Från Washington och övercoola staden Seattle, via Oregon till Kalifornien där det hände först. För det var här ölrevolutionen drog igång, startskottet var när Anchor Brewery lanserade sin Liberty- Ale 1975. Resten är historia och den amerikanska revolutionen spred sig, inte minst till Skandinavien. Vart man än vänder sig i delstaten hittar man bra bryggerier och ölbarer. Och när man är klar här är det bara att äntra hyr-bilen och följa kusten upp genom Oregon för att slutligen äntra Seattle. 

Världens bästa ölresor – 9 turer för törstiga turister
Seattle har grymma brewpubs och en hel räcka bra bryggerier.

Ett förslag på ölrutt i Kalifornien är San Diego till Placentia, drygt 18 mils resa genom humlens och maltens land, med bryggerier som Ale Smith, Ballast Point, Green Flash, Stone Brewing, The Bruery och The Lost Abbey – listan går att göra närmast oändlig.

I Oregon hittar du favoriterna Bend Brewing Company och Deshutes i Bend, Rouge Ales Brewery i Newport vid stillahavskusten och förstås hela Portlands utbud. Seattle har en jäsande bryggscen med bland annat Black Raven Brewing Company, Big Al Brewing, Pike Brewing och Elyseum Brewing Company, liksom mängder med bra ölbarer.

8. Wien, Österrike 

Uppstickaren

Centraleuropa är klassisk ölmark. Har man varit i Plzen, Prag och Sydtyskland kan en sväng till Wien ligga på listan. Besökaren möter en nyfiken stad där heta stadsdelar tävlar om att vara mest uppdaterade. Design, ny kultur och inte minst ny matkultur mår bra här. Ölkulturen likaså. Strunta i skyltar med Stiegl, Gösser, Wieselburger och Ottakringer, de försöker förleda dig, sök dig istället vidare till stadens bästa nya bryggare. 

Världens bästa ölresor – 9 turer för törstiga turister
Wiens ölscen är på uppvaknande, både traditionella bryggerier och små experimenterande finns.

Själv hamnar jag alltid först på bryggpuben 1516 där jag sitter och spanar på bryggarens arbete samtidigt som jag sippar på ny spännande öl. Lager, weizen, stout och en Hop Devil India Pale Ale finns alltid i kranarna, liksom flera gästspel. Namnet anspelar förstås på de tyska renhetslagarna från samma år som dikterar vilka ingredienser som får finnas i en öl, malt, humle, vatten och jäst. Runt hörnet lockar Stadtbrauerei som också parar mat och malt på ett delikat sätt. En annan favorit är Salm Bräu som gör ett bra jobb med alla de öltyper som man ofta får här, Helles, Märzen och Dunkles. 

9. Chicago 

Hetare än någonsin

Främsta anledningen till att dra till Illinois och Chicago är att det finns en levande ölscen som mår bättre än någonsin. Bryggerier som Atlas Brewing Company, Half Acre och Goose Island, som dessutom är bra på att ta hand om besökare, med rundturer, provningar och fina tap rooms. Och vilka ölbarer sen, en av USA:s bästa matstäder har förstås förstått vikten av att ha bra ölbarer också, få städer i landet kan matcha Chicagos uppställning.

När det gäller ölbarer är Bangers and Lace i Wicker Park, Hopleaf i Andersonville, Twisted Spoke i West Side, Small Bar Division i Ukrainian Village och Fountainhead i Ravenswood några favoriter, men det finns många fler.

Världens bästa ölresor – 9 turer för törstiga turister
The Publican, Chicago, för den som gillar tysk och belgisk öl inte minst.

Gilla Vagabond på Facebook för mer reseinspiration i ditt flöde.

Populäraste ölsorterna i världens länder


Text: Jonas Henningsson • 2016-09-06
BelgienJapanStorbritannienTjeckienUSAChicagoColoradoListorManchesterMat och dryckSeattleSkottlandWien

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen