Annons
Annons
Salvation Mountain, en tre våningar hög byggnadskonstruktion vid utkanten av Slab City. Foto: Flickr/jewellcatalina

Salvation Mountain, en tre våningar hög byggnadskonstruktion vid utkanten av Slab City. Foto: Flickr/jewellcatalina

USA

Slab City, USA:s kanske märkligaste stad?

Välkommen till Slab City – ett husvagnssamhälle i Coloradoöknen präglat av anarki, experimentell konst och outsiders.

Text: Johanna Jackson • 2015-09-17 Uppdaterad 2021-09-14

Slab City, USA:s kanske märkligaste stad?
Foto: Patty Mullins/Flickr.

Slab City, eller The Slabs, har länge varit en fristad för luffare och hippies men under det senaste året har kommersiella intressen kommit in i bilden. Nu fruktar invånare att deras alternativa livstil kan komma att förändras för alltid.

Det är en brokig skara som residerar i Slab City. Samhället grundades av jordbruksarbetare på 60-talet och sedan dess har området ockuperats av allt från militärveteraner till excentriker och hippies. 

Det finns ingen elektricitet, avloppssystem eller rinnande vatten. Istället får de cirka 120 bofasta invånarna sin el från solpaneler eller dieselgeneratorer. Förnödenheter och livsmedel kan inhandlas i grannstaden Niland. Och tvätta sig, ja det kan man göra i samhällets gemensamma dusch som får sitt vatten från en närliggande varm källa. 

Slab City, USA:s kanske märkligaste stad?
De flesta invånare bor i husbilar eller andra tillfälliga boenden. Foto: David McNew/ Getty Images.

Namnet Slab City kommer från betongplattorna (slab betyder betongplatta på engelska) som lämnades kvar här efter att militärbasen jämnades med marken. Nu är området, som rent juridiskt tillhör den kaliforniska staten oreglerat.

Det finns ingen markhyra och livet här är lite som vilda västern, med en sorts samhällelig konsensus av att sköta sig själv och inte lägga sig i andras affärer.

Det innebär bland annat en viss frånvaro av laglydighet och i området som är ett av de fattigaste i Kalifornien, är bruk av narkotika som metamfetamin relativt utspritt. Men livet här präglas också av en frihet och gemenskap – en mentalitet som delvis skildrades i den Oscarsnominerade filmen Into The Wild från 2007.  

Slab City, USA:s kanske märkligaste stad?
En av många konstinstallationer som finns utspridda på området. Foto: Marc Cooper/Flickr.

Det, och det faktum att det är gratis att parkera här har gjort platsen till en populär destination för så kallade “snowbirds” – campare från norra USA och Kanada som emigrerar till varmare breddgrader under kallare tider och under vinterhalvåret växer Slab Citys population till flera hundra eller tusentals, uppgifterna går isär.

I staden finns bland annat ett internetcafé, skulpturparken East Jesus, ett bibliotek och The Range, en nattklubb under öppen himmel som drivs av den bofasta invånaren William Ammon, a.k.a Builder Bill och där invånarna samlas varje söndag för levande musik och talangshower.

Men The Slabs mest utmärkande klenod är nog den 15 meter höga lerkreationen Salvation Mountain som skapades och underhölls av den framlida invånaren Leonard Knight. Berget som är täckt av tusentals liter av akrylfärg är smyckat med färgglada budskap om Guds kärlek och bibelverser och platsen har på senare år blivit ett populärt stopp på vägen för de som reser på Route 111. 

Slab City, USA:s kanske märkligaste stad?
Salvation Mountain. Foto: David McNew/ Getty Images.

Men Slab Citys växande status som turistattraktion har även gjort att invånare som sökt sig till platsen för en alternativ livsstil utanför storebrors kontrollerande radar, nu oroar sig för vad framtiden håller för samhället som har fått smeknamnet “den sista fria platsen på jorden”. 

Slab City, USA:s kanske märkligaste stad?
Randy, en av Slab Citys dryga 120 bofasta invånare. Foto:jewellcatalin/Flickr.

I januari 2014 ansökte den nystartade organisationen Slab City Community Group Inc om att köpa marken från staten. Inom 18 månader förväntas villkoren för en affär vara upprättade och ett slutgiltigt beslut om försäljningen kan tas. Om marken skulle få nya ägare innebär det att organisationen skulle behöva betala fastighetsskatt, att invånare skulle kunna krävas på markhyra och att striktare regler för byggnads- och avloppsbestämmelser kan komma att införas.  

– Magin i denna plats är samexistens utan herravälde, och vad de skulle göra skulle införa ett herravälde, säger den 52-årige invånaren Doc till tidningen San Diego Citybeat. 

Källor: Time /San Diego Citybeat

Slab City, USA:s kanske märkligaste stad?
Två av Leonard Knights, skapare till Salvation Mountains kreationer. Foto: Alessandro Valli/Flickr.

Här är paradisön där ingen vill bo

Städer dolda från omvärlden – 12 av världens mest avskilda samhällen

Highway 1. Med bil från Los Angeles till San Francisco

14 tecken på att du dejtar en resenarkoman

Bland drakar, sandstormar och blinkande neonljus – se videon från årets Burningman


Text: Johanna Jackson • 2015-09-17
USAKalifornien

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top