Annons
Annons
Sonomas vingårdar ligger mjukt inbäddade i grönskan.

Sonomas vingårdar ligger mjukt inbäddade i grönskan.

Restips

Sonoma – Kaliforniens charmigaste vingårdar

Om Napa är den väluppfostrade storasystern, är Sonoma County mindre, kaxigare och bonnigare. Familjeägda vingårdar ligger instoppade i grönskan längs vackra kaliforniska småvägar.

Text: Jonas Henningsson • 2013-06-27 Uppdaterad 2021-06-23

Kylan. Fukten. Dimman. Det är tre saker vi vänjer oss vid under de första dagarna i Sonoma. På natten invaderar kylan landet, tränger sig på från Stilla havet bortom kullarna i väst och biter sig kvar till långt in på förmiddagen. När den har fukten med sig som följeslagare känns den ännu mer.

Allting går långsammare, världen saktar in.

När vi vaknar på motellet är det isande kallt. Termometern utanför dörren visar på 50 grader Fahrenheit. Vi räknar om det till ungefär 10 grader Celcius, vilket inte låter så farligt. Men de lövtunna väggarna motar inte bort något av den råa, blötkalla luften. Sonoma är känt för sitt mikro­klimat, temperaturen kan skifta 30-40 grader bara på andra sidan kullen, i nästa dal.

Morgondimman är mycket lättare att tycka om, den sveper ljudlöst in från Stilla havet och formar landskapet till ett mjukt skimrande töcken, ett sagolandskap målat i varma färger. Oändliga rader av vinrankor försvinner in i den tjocka plymen.
Ekar, granar och kastanjetrÙ�d skymtar delvis fram genom tjockan. Under dagen värms marken upp, både av den eviga solen och av de varma källorna som finns i jorden under oss.

Klimatet och förutsättningarna gör att området är närmast idealiskt för att odla vin. Nu susar vi fram över de böljande kullarna. Marken är brunröd, gul och grön. Vinrankor klättrar uppför kullarna. Vi är i Valley of the Moon, en nästan onödigt vacker del av Sonoma County där man kan förlora sig i dagar på ringlande lantliga småvägar. I varje krök ligger en söt vingård instoppad i grönskan.

Sonoma – Kaliforniens charmigaste vingårdar

Vi minns motellägaren Rays ord om att ta god tid på oss, man hinner fyra fem gårdar på en dag men vill också ha tid att köra runt på måfå och stanna när lusten tar över. Grannen Napa på andra sidan bergen är som den äldre, mer ordentliga storasystern. Sonoma är uppkäftig, bångstyrig, kaxig. Vi väljer den bångstyriga alla dagar i veckan.

På kvällen hänger vi på The Girl and The Fig inne i Sonoma stad, en franskinspirerad bistro med lång köttmeny och en ännu längre vinlista. Och med en mingelvänlig bar där vi startar middagen med att pricka av några av vingårdarna vi stannat vid hittills under veckan.

Vinerna är fenomenala. Truchard Roussane från Napa, Unti Syrah från Healdsburg lite längre norrut, Benzimer Syrah och Loxton port från grannbyn Glen Ellen serveras till kvällens meny. Vi pratar med Barbara K Lewis som bjuder sin nittiofemåriga mamma på middag varje söndag.

– Vår släkt kom över från England på 1700-talet. När allting drog igång här på västkusten i början av 1800-talet flyttade vi hit, har bott här sedan dess och hela tiden jobbat med vin, berättar hon.
Barbara tipsar om mängder av restauranger och vingårdar vi bara måste besöka. Och ni får absolut inte missa Alexander Valley i norra delen av Sonoma County, bubblar hon lyriskt.  

– The mountains, the red woods, the wine groves and rivers. Få saker är så belönande som att köra vilse uppe vid Russian River, säger hon. Vi tar Barbaras ord med oss hem till motellet och längtar efter att åka djupare in i Sonoma.

Sonoma – Kaliforniens charmigaste vingårdar
Välskyltad vindal.

Nästa morgon motar vi bort kylan med Rays alldeles för blaskiga men kokheta kaffe och planerar dagens rutt. Om det är något amerikanerna är bra på så är det att ge både storslagna och fantasieggande namn till sina platser. Vi drar fingret längs kartan.

Sugarloaf Mountain, Paradise Ridge, Russian River, Sebastopol, Dry Creek, Whispering Pines. Totalt finns det fler än 250 vingårdar bara uppe i norra delen av Sonoma.

Russian Rivers slätter är perfekta för druvor som Pinot Noir och Chardonnay som klarar ett kallare klimat, Dry Creek Valley är känd för sina utmärkta viner gjorda på Zinfandel och Sauvignon Blanc. Alexander Valley för bra Cabernet och Merlot. De ryska namnen beror förstås på att det var ungefär hit ryssarna nådde när de kom ner från Alaska för att jaga. Söderifrån kom spanjorerna. De byggde sitt tjugoförsta och sista missionshus, Mission San Francisco Solana, i Sonoma. Missionsutposterna ligger på en dagsritts mellanrum ner längs Kaliforniens taggiga kust.

Vi sveper genom Santa Rosa, passerar Gainsburg, svänger av precis där filmaren Francis Ford Coppola har sin stora vingård. Alexander Valley är Sonoma från sin allra bästa sida. Så fort man viker av från 101:an sprider de ringlande småvägarna ut sig som brunbrända tentakler över det gröna landskapet.

Längs vägkanten står bönder och säljer jordgubbar, körsbär, päron, plommon och äpplen från små pickupbilar som enkelt förvandlas till mobila handelsbodar. Små snirkliga träskyltar ger löfte om nya vingårdar i varje krök.

Vid Simey Vinery uppe på Big Mountain Road väljer vi en väg som är så lantligt pittoresk att den känns som en kuliss. Nosen på en rostig pickuptruck sticker ut från ladan, en vindsnurra gnisslar intill en stor ek. Utanför staketet söker sig vinstockarna upp och ner för kullarna så långt vi kan se.

Vi är tvungna att köra vägen där fantasin för en gångs skull tycks ha tagit slut: No Name Road. Nu på senefter­middagen gassar solen från en stålblå himmel som börjar skifta i rosa och guld vid horisonten.

Sonoma – Kaliforniens charmigaste vingårdar
Sonoma – Kaliforniens charmigaste vingårdar
Rich Little lämnade karriären i San Francisco och startade Little Vinyards, en av Sonomas minsta vingårdar.

Hunden Scout hälsar oss välkomna när vi stannar till på Stryker Winery. Stryker ligger på en höjd med utsikt över flera gårdar i trakten och oändliga rader med vinstockar.
Vinerna är de bästa vi hittills stött på häruppe. Man gör Cabernet, Zinfandel och Chardonnay. En Cabernet gjord på druvor från tre olika vingårdar i närheten som alla ligger på hög höjd, drygt 450 meter, är flaggskeppet i produktionen.

– Cab trivs utmärkt här, förklarar vinodlaren Jen Behrmann. Samtidigt som hon berättar om druvorna på gården lyckas hon också tygla Scout som sätter sig tillrätta och lyssnar uppmärksamt.

Trots omgivningarna känns Stryker väldigt urbant. Magnetic Fields-sångaren Stephen Merritts stämma strömmar ur högtalarna i provningsrummet. På Stryker har man inte som på många andra gårdar försökt imitera en italiensk eller fransk stil. Klokt, för man kan inte skapa känslan av autenticitet utan hjälp av tidens gång. Här är det stål, betong och enorma glas med landskapet som panorama bakom den glänsande vindisken som gäller. Allt vin säljs över disk eller via vinklubben på nätet.

– I Napa kör man omkring med BMW på ägorna, här är det pickup som gäller. Här i Sonoma ser man trucks, blåställ och djur på gårdarna, det är mer bonnigt, förklarar Jen.

Tillbaka nere i Valley of The Moon följer vi Sonoma Creek till en av traktens minsta vingårdar. Infarten till Little Vineyards kantas av en gammal vagn. En rostig traktor och en veteranbil står framför huset. Inne i provningsrummet hälsar Rich och Joan Little välkomna. Rich är musiker och hans son har precis släppt en platta som han gärna vill spela för oss.

– Jag jobbade i databranschen nere i San Francisco tidigare, gick upp vid fyra för att hinna till jobbet, hemma halv sju med lite tur, det var inget liv. Så i mitten av nittiotalet sadlade jag om, växlade ner. Eller upp. Det är mycket jobb på gården också, men på ett helt annat sätt, berättar han. 

Sonoma – Kaliforniens charmigaste vingårdar
Hunden Scout hälsar välkommen på Stryker Winery.
Sonoma – Kaliforniens charmigaste vingårdar

Bänken vi vilar våra Syrah- och Zinfandelfyllda glas på har en litterär historia.

– På den satt Jack London och skrev sina historier, han bodde i närheten och skrev några av sina romaner häruppe. Han hade sin stampub en bit bort på vägen.

Rich bjuder på torkad biff till vinet. När vi provat oss igenom säsongens viner står han otåligt och stampar. Han måste få visa sin replokal. Hans musikrum är inrett med precis så mycket kärlek som man kan förvänta sig. Väggarna är klädda med äggkartonger, drivor med LP-skivor och instrument fyller rummet.

– När vi jammar dricker vi såklart vin och inte öl, för­klarar han.

De två katterna Mira och Bella springer runt benen på oss när vi senare promenerar bland vinstockarna. Hunden Max ligger lojt och väntar nere vid huset. Stugan vi hyr har allt vi behöver. Ett litet kök, ett sovrum och ett vardagsrum med flipperspel, biljard och enarmade banditer, allt med utsikt över vingården.

Poolen utanför fönstret får vi låna när vi vill, grillen likaså. Rich och Joan har ställt fram ett par stolar där vi kan sitta och följa när den glödande solbollen lägger sig tillrätta över vinlandskapet.
Här i Valley of the Moon känns kylan, fukten och dimman långt borta.

Sonoma – Kaliforniens charmigaste vingårdar
Stål, betong och stora fönster. Stryker Winery går sin egen väg.
Sonoma – Kaliforniens charmigaste vingårdar
Sonoma – Kaliforniens charmigaste vingårdar

Fakta

Befolkning: i Sonoma County bor det knappt en halv miljon människor. I Sonoma stad ungefär 10 000.
Landsnummer: +1.
Språk: engelska.
Valuta: USD-dollar. 1 USD motsvarar ungefär 6,80 SEK.
Bästa tid: april–juni och
sep–okt.
Tidsskillnad: -9 timmar.

Missa inte
Skördetiden är den period då det händer mest i Sonoma. Flera festivaler pågår då, bland annat tredagarsfesten Harvest Fair, med mat, konserter, andra happenings och mängder av vinprov­ningar.

Missa gärna
Rusningstrafiken till San Francisco. Om det är rusning, lÙ�gg på en timme på restiden om du ska ner till flygplatsen som ligger söder om San Francisco.

Resa Sonoma

Flyg till San Francisco. Inget bolag flyger direkt utan ett stopp krävs. Biljetter från 7 000 kr och en restid från 15 timmar totalt. Exempelvis med British Airways via London, SAS via Chicago eller KLM via Amsterdam.

Ta sig runt i Sonoma

Hyrbil. En vecka med en mellan­klassbil kostar från ca 1 500 kr hos Avis med upphämtning och lämning på San Francisco Airport.

Äta i Sonom

Vineyards Inn Restaurant. Spanskinfluerad, ekologisk, organisk mat. Bra vin som ägaren Steve Rose själv odlar på vin­gården bakom huset. 8445 Sonoma Highway, www.vineyardsinn.com.
The Fig Cafe and Winebar i Glen Ellen har bra viner på glas och en Provencedoftande meny. Huvudrätter från dryga hundralappen. Bra brunch. Vinlista som fokuserar på hela Kalifornien, inte bara Sonoma. 13690 Arnold Drive, thefigcafe.com.
The Girl & The Fig. Fransk bistrostil, alltid mycket folk och mingelstämning. Skön mix av musslor, smårätter och burgare på menyn, Lång vinlista, med lokala viner, rolig att utforska efter dagarna i området.
110 W Spain Street, Sonoma, www.thegirlandthefig.com.

Boende i Sonoma

Little Vineyards. Vill du bo på en liten, personlig vingård, ta
in hos Rich och Joan Little. Egen stuga kostar ca 1 500 kr natten men då ingår kök, pool, två sovrum och ett vardagsrum med flipperspel, allt med utsikt över vingården. 15188 Sonoma Highway, Glen Ellen, www.littlevineyards.com.
Sonoma Hotel. Det kan vara skönt att bo inne i lilla Sonoma stad, ställa bilen och promenera till restaurangerna och barerna. Ett av de gamla fina hotellen är Sonoma Hotel från 1880-talet. Dubbelrum från ca 800 kr inklusive frukost. Restaurangen The Girl and The Fig ligger i samma byggnad. 110 West Spain Street, Sonoma, www.sonomahotel.com.
På Jack London Lodge i lilla Glenn Ellen är det rustikt och ombonat. Skön bar, The Saloon, där man kan hänga på kvällarna och ladda för nÙ�sta dag bland vingårdarna. Under lågsäsong kostar dubbelrummen ca 650 kr natten, högsäsong får man betala drygt 800 kr på
vardagar. Dyrare på helgerna. 13740 Arnold Drive, Glen Ellen, www.jacklondonlodge.com.

Vingårdar i Sonoma

Kaz Vineyard & Winery. Härlig familjegård i Kenwood, alldeles vid Highway 12, dÙ?r Rick och Sandi Kasmier gör spännande viner, själva sköter provningen och ser till att alla besökare trivs. Ca 35 kr för 6–9 viner. 233 Adobe Canyon Road, Kenwood. www.kazwinery.com.
Little Vineyards. Personlig vingård i Valley of The Moon, 20 minuters körning norr om Sonoma stad. 35 kr för provning av fem viner. Har också lunch där man äter utomhus med utsikt över vingården för 250 kr. 15188 Sonoma Highway, www.littlevineyards.com.
Stryker Sonoma. En av många bra vingårdar i Alexander Valley. Satsar på Cabernetdruvan främst men har också Zinfandel och Chardonnay. Modernt provningsrum, att smaka fem viner kostar ca 35 kr. Utsikten och den sköna stämningen ingår. 5110 Highway 128, Geyserville, www.strykersonoma.com.
Sausal Winery. Sausal ligger fint i Alexander Valley. Här satsar man hårt på den tåliga Zinfandeldruvan men har också Cabernet Sauvignon, Sangiovese och Petite Syrah i sortimentet. Gratis provsmakning, besökare är välkomna mellan klockan 10 och 16 dagligen. 7370 Highway 128, Healdsburg, www.sausalwinery.com.

Mer information on Sonoma

På sonoma.com finns det mesta man behöver veta. Boende, vingårdar, vilka gårdar som har besökscenter, restauranger och andra tips.

Fler kaliforniska vindistrikt

Till berömda grannen Napa är det bara 20 minuters
körning, men inte långt från Sonoma finns flera andra fina vindistrikt. Några favoriter är Santa Barbara-distriktet och inte minst Santa Ynesdalen (där filmen Sideways spelades in) och regionerna Paso Robles och San Lois Obispo ganska exakt mellan San Francisco och Los Angeles.

Sonoma – Kaliforniens charmigaste vingårdar
Sonoma – Kaliforniens charmigaste vingårdar

Text: Jonas Henningsson • 2013-06-27
RestipsUSAKalifornienMat och dryck

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top