Annons
Annons

Från äventyrliga kryssningar till episka tågresor från kust till kust. Vi har listat fem episka resmål 2024! Foto: Getty Images

Nyhet

Årets bästa resor 2024 – episka rundresor

Det finns resor och det finns RESOR. Här är fem ”once in a life time”-äventyr att drömma om!

Text: Fredrik Brändström • 2024-01-25 Uppdaterad 2024-01-25

1. Öluffa i Karibien 

Kryssning för äventyrliga (prisvärt resmål)

Nyligen expanderade färjeföretaget Makana Ferry sitt utbud, vilket gör det enklare att utforska fler karibiska öar till ett billigare pris. Och inte vilka öar som helst! Upptäck den orörda vulkanön Saba där vandrare och dykare kan skatta sig lyckliga, sagolika Sint Eustatius (Statia) som är känd för sitt klara snorkelvatten och äventyrliga St Kitts med sina vackra svarta sandstränder och tropiska regnskog. Dessutom stannar färjan till vid Sint Maarten – den karibiska ön som delas mellan Frankrike och Nederländerna – varifrån äventyret kan fortsätta till strandparadiset Anguilla.

Karibien för nybörjaren – 12 saker du inte får missa!


Mer om färjetrafiken: makanaferryservice.com, stmartinbookings.com.  

Öluffa i Karibien med färja – ett billigare sätt att upptäcka övärlden. Foto: St Kitts & Nevis

2. USA

Kust till kust med tåg

Låt din nästa USA-resa gå på räls! Bilens förlovade land har till ett väl utbyggt nät av långdistanståg. Att tågluffa i USA är därför ett fantastiskt sätt att få se den nordamerikanska kontinentens skiftningar. Varför inte ta Lakeshore Limited från New York till Chicago och hoppa på California Zephyr vidare till San Francisco? Eller The Empire Builder till Seattle eller South West Chief till Los Angeles. De tre tågen är rikiga långdistansare med nästan två dygns restid. Dessutom finns några av världens vackraste järnvägsstationer i USA. Vi säger bara: spana in Grand Central Terminal i New York och Union Station i Los Angeles. 

Läs reportaget om tågresan genom USA och vilda västern


Långdistanstågen har sittvagnar, sovvagnar, utkiksvagnar och restaurangvagnar med bordsservering. USA Rail Pass (amtrak.com) ger dig 10 resor inom 30 dagar för 499 dollar.

Utforska USA från kust till kust med tåg. Foto: Getty Images
USA har ett gäng riktigt klassiska järnvägsstationer, som Union Station i Los Angeles. Foto: Getty Images

3. Donaufloden

Episk flodkryssning

Finns det en mer klassisk resa än en kryssning på Donau? Europas näst längsta flod rinner genom tio länder från källan i Schwarzwaldskogarna till utloppet i Svarta havet. Vi väljer bort den populära kortversionen som går mellan Wien och Budapest och mönstrar påx för den 130 mil långa resan hela vägen till Svarta havet. Flodkryssaren glider makligt österut från den österrikiska huvudstaden mot slovakiska Bratislava och följer sedan floden söderut genom Ungern, Kroatien och Serbien innan vi åter seglar österut. När vi inte äter, dricker eller dansar i salongerna ombord sitter vi på däck, blickar ut över vetefält och vinodlingar och läser italienaren Claudio Magris klassiska reseskildring Donau


Boka hos Albatros, Escape travel, Globetrotter, Grand tours, Jörns resor, Kulturresor Europa, Rolfs flyg och buss med flera.

På en Donaukryssning får du uppleva flera av Europas länder på en och samma resa. Foto: Getty Images

4. Antarktis

Kryssning mot Sydpolen

Mer episkt än Antarktis blir det knappast. Från Ushuaia på Argentinas sydspets reser vi i den svenska Antarktisexpeditionens spår och korsar den ökända (och ofta stormiga) Drakepassagen. Efter några dagar där man inte ser så mycket som en öde ö hamnar man i ett landskap som domineras av isberg och glaciärer. Här finns ingen permanent mänsklig befolkning, men desto fler pingviner, sälar och valar. Skeppen förflyttar sig från bukt till bukt, med regelbundna landstigningar för att besöka forskningsstationer och kejsarpingviner. Är man riktigt äventyrlig finns det ofta möjlighet till havskajak – och kanske ett dopp i det inte särskilt varma vattnet.


Kryssningar och expeditioner till Antarktis utgår främst från Ushuaia. De kortaste tar en dryg vecka; andra, som inkluderar Sydgeorgien och Falklandsöarna, nästan tre veckor. Bland väletablerade företag finns Aurora Expeditions och Quark. Beroende på resans längd och komfortnivå kan priset hamna varsomhelst mellan 50 000 kr och det tiodubbla. 


auroraexpeditions.com.au, quarkexpeditions.com

Att resa på kryssning i Antarktis är en annan typ av upplevelse. Foto: Getty Images

5. Roadtrip i Norge

Drömmen är nära

Så nära  – men ändå så exotiskt. Att åka på roadtrip handlar ibland om att mata sig igenom trista transportsträckor men i Norge är själva färden en stor del av upplevelsen. Man hinner inte köra långt innan en ny vy, en glittrande fjord eller ett porlande vattenfall uppenbarar sig – det är kort sagt en utmaning att inte stanna hela tiden. Att ha husbil är en hit eftersom de flesta av ställplatserna ligger väldigt naturskönt. Dessutom sparar man pengar om man campar – att äta och dricka ute är fortfarande dyrt i Norge. 

Naturfenomenet och bron Saltstraumen är ett populärt stopp strax söder om Bodö i Nordnorge. Foto: Getty Images

För en roadtrip utöver det vanliga – kolla in någon av Norges 18 nationella turistvägar, sträckor som valts ut för sin skönhet. Vill du upptäcka norra Norge så passa på att stanna till i Bodö, som utsetts till en av Europas kulturhuvudstäder 2024. Längre söderut rekommenderas Vestlandet med sina långa stränder och stadspärlan Ålesund. En favorit strax norr om Ålesund är karga och lugna Hustadvika där du kan checka in på Hustadvika Havhotell, hustadvikahavhotell.no för några lugna dagar vid Atlanten.

Läs reportaget: Roadtrip bland fjordar och berg i Norge


Läs mer om Norges nationella turistvägar på nasjonaleturistveger.no

Vyer som slår det mesta. Norge är ett av de bästa länderna i Europa att bilsemestra i. Foto: Getty Images

Läs också:

Årets bästa resor 2024 – sol och bad

Årets bästa resor 2024 – bästa vandringen

Årets bästa resor 2024 – hetaste städerna


Text: Fredrik Brändström • 2024-01-25
NyhetRestipsListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen