816135.jpg

Restips

Tips från Brooklyn och Manhattan i New York

New York kan man åka till minst en gång om året utan att tröttna. Manhattan är i ständig förändring och det finns alltid något nytt att upptäcka. Missa inte att ta dig över Brooklyn Bridge till Williamsburg under din nästa resa.

Text: • 2013-08-12

Beauty & Essex
ÄTA

Beauty & Essex är en re­staurang på Lower East Side indelad i fyra rum – varav ett är avsett för privata sällskap – och en skön bar och lounge. Lokalen från förrförra sekelskiftet har tidigare varit en möbelaffär. Idag ser restaurangen vid första anblick ut som en pantbank och det är inte helt självklart att du förstår att det är här du har bokat ditt bord. Pantbankstemat har även tagit sig in på menyn, ett exempel på det är förrätten “jewels on toast”. Boka bord innan avresa, den här restaurangen har snabbt blivit en favorit bland New York-borna.
• 146 Essex Street, beautyandessex.com

The Nolitan
NYTT HOTELL

The Nolitan, som ligger “North of Little Italy”, är ett av stjärnskotten bland stadens boutiquehotell. Läget kan inte vara bättre, här­ifrån har du gångavstånd till SoHo, Tribeca, Little Italy, Chinatown, Greenwich Village, East Village, The Bowery, och Lower East Side. Det finns 55 rum och de flesta av dem har balkong, något som är relativt ovanligt i New York. Här har man dess­utom förstått värdet av att inte göra sina gäster sura genom att ta betalt fÙ?r varje liten extra-detalj – tvärtom. Wifi är gratis i hela hotellet, även på solterrassen på taket. Om du vill låna en cykel eller skateboard så är det avgiftsfritt. På rummet finns dockstation för Ipod och vill du spela tv-spel så finns gratis Wii, Playstation 3 och Xbox 360 att låna i receptionen. Dessutom ringer du gratis lokalsamtal från ditt rum. Nolitan månar även om fyrbenta gäster, hundar är hjärtligt välkomna. Det finns till och med en Director of Pet Relations, en schäfer vid namn Penny.
• 30 Kenmare Street, nolitanhotel.com

Tips från Brooklyn och Manhattan i New York
The Nolitan har perfekt läge.
Tips från Brooklyn och Manhattan i New York
The Nolitan har yogaklasser på taket.

Bark!
ÄTA

En korvkiosk. Det låter så simpelt. Men Bark är inte vilken korvkiosk som helst, utan New York-bornas favorithak just nu. Bark har snappat upp den trendiga återupplivning av snabbmaten som just nu sveper som en retrovåg över staden. Och hur skulle man kunna misslyckas med något så fundamentalt som korv med bröd om upplevelsen förpackas i klassisk diner-känsla med höga barstolar, billig öl och hela konkarongen? Läget är dessutom väl valt: Bark ligger på High Line, det promenadstråk som byggts ovanpå gamla tågrälsen från Meatpacking i söder och norröver mot Chelsea. Korvarna är tillagade med kärlek och kvarterets barnfamiljer vallfärdar hit om dagarna, hant­verkare samlas under luncherna och om eftermiddagarna hänger kompisgäng här över en öl.
• 129 West 20th Street, barkhotdigs.com

PhD på Dream Downtown
NATTLIV

Hetaste takbaren just nu är klubben PhD högst upp i hotellet Dream Downtown. För att ta dig upp åker du takbarens egen hiss som ligger bredvid de vanliga hissarna som tar hotellgästerna upp till rummen. Det är inte den lättaste hissen att ta sig in i. Dörren omgärdas av
ett rött sammetsrep övervakat av en svårimponerad vakt. Eller som en gäst beskrev det ny­ligen: “Om du inte står på gästlistan och inte kommer före midnatt så kan du bespara dig själv taxiresan. Om du inte kän­ner någon som känner någon som känner Heidi Klum som dessutom är där och intygar att så är fallet.” Men det är klart att det finns sätt att kom­­ma in även om du inte är en världs­berömd modell: Klä dig extremt snyggt, omge dig med andra extremt välklädda människor, kom tidigt, försök inte ljuga om att du är gäst på hotellet – de kommer inte heller in.
• 355 West 16th Street, dreamdowntown.com

Momofuku Milk Bar
DRICKA

Milkshake är gott. Mjölkdrinkar är gott. Mjölk och flingor är gott. Varför inte kombinera detta? Det är precis vad Momofuku Milk Bar har gjort och det senaste inslaget på menyn är en Boozy Milkshake. Än så länge kan du bara bli serverad den spritiga milkshaken på kaféet i Williamsburg.
• 382 Metropolitan Ave, Williamsburg, milkbarstore.com

Dragonfly
ÄTA

Är du förtjust i asiatiska smaker, har du redan varit på Spice Market i Meatpacking och söker efter ett alternativ på Upper East Side? Missa inte restaurangen Dragonfly som öppnade i våras. Det är New York-kocken Cornelius Gallaghers första egna restaurang, men han är knappast någon duvunge. Hans passion för matlagning började som 12-åring och sedan dess har han arbetat i många av New Yorks mest prestigefulla kök. Inspirationen till Dragonfly fick han under sina resor i Asien och på menyn finns många intressanta tolkningar av asiatiska rätter. På menyn finns bland annat thailändska oxkinder med kryddiga tomater och rostat ströbröd. Dragonfly har inte lunchöppet, utan bara för middagar.
• 1463 Third Ave, dragonflyny.com

Tips från Brooklyn och Manhattan i New York
Dragonfly, med smak för Asien.

 

 

Tips från Brooklyn och Manhattan i New York
Namn: Douglas Ljungkvist.
Ålder: 46 år. Yrke: Fotograf.

ASK THE LOCKAL IN NEW YORK

“Det bästa med New York att det alltid finns något att göra – konst, sport, Brooklyn, variation.”

DeKalb Market

DeKalb Market är en del i den snabba utvecklingen av downtown Brooklyn och är inne på sitt andra år nu. En marknad bestående av containrar fyllda med allsköns butiker och för­säljare. En sak är säker – du lär inte hitta något Starbucks, Gap eller Victoria’s Secret här. Det
är en samlingsplats för unika varor, hantverk, design, smycken, leksaker, vintagevaror och en massa valmöjligheter beträffande mat och snacks. Marknaden är öppen alla dagar till 21.00 från april till december.
• 138 Willoughby Street, Down­town Brooklyn, dekalbmarket.com

Fette Sau

Fette Sau kan vara New Yorks bästa och definitivt mest unika BBQ-restaurang. Här får du köa för att beställa och sedan betalar du efter vikt. De har olika sorters kött varje dag, beroende på vad de kommit över. Kom tidigt, annars får du räkna med att köa i 45 minuter. Maten serveras som i en amerikansk militärkasern – på metallbrickor – och intas sedan på långa picknickbänkar. Lunchstängt – enbart middag.  
• 354 Metropolitan Ave, Williamsburg, Brooklyn, fettesaubbq.com

Tips från Brooklyn och Manhattan i New York
Köttfest på restaurangen Fette Sau.

PIPS

Det sveper en pingistrend över New York. Det senaste pingpongstället har nyligen öppnat och kombinerar bar med pingis och galleri. I baren köper du öl till “donationspris” du betalar vad du tycker att ölen är värd. Att spela pingis fungerar ungefär likadant. Du skriver upp ditt namn på svarta tavlan på väggen och när det ropas upp ger du en lÙ?mplig donation. Ibland har de temakvällar, till exempel “Ladies night”, och ibland hålls pingisturneringar. Öppet från 13.00 till midnatt varje dag.
• 158 Roebling Street, Williams­burg, Brooklyn, pipsout.com

Brooklyn Flea

Brooklyn Flea är en av de bästa vintagemarknaderna i New York. På lördagar hålls mark­naden på Ft Greene-sidan och på söndagar på Kent Ave med Manhattans siluett i bakgrunden. Utomhusmarknaden har – förutom alla sina vanliga stånd – fantastiskt matutbud med bland annat stenugns­pizza, hummerrullar i hot dog-bröd, asiatiska varmkorvar, grillade ostsmörgåsar och mycket annat.
• 176 Lafayette Ave, Ft Greene, Brooklyn på lördagar. Kent Ave, Williamsburg, Brooklyn på söndagar, brooklynflea.com

Tips från Brooklyn och Manhattan i New York
Containerfynd på DeKalb Market.

Brooklyn Brewery

Om du befinner dig i Williamsburg en varm dag och plötsligt får lust på öl, bege dig till Brooklyn Brewery. Bryggeriet, som erbjuder guidade turer, ölprovning och bar, hittar du i en industrichic del av Williamsburg. Ingen matservering, men ölutskänkning och picknick­bänkar med menyer från de kringliggande restaurangerna. Beställ din mat och ta med den tillbaka till bryggeriet.
• 79 North 11th Street, Williams­burg, Brooklyn, brooklynbrewery.com

Brooklyn Bowl

Amerikanerna är väldigt förtjusta i att kombinera sport och öl och bowling är givetvis inget undantag. Särskilt inte i New York där även bowlingen har fått ett uppsving senaste åren. Prova lyckan på Brooklyn Bowl tillsammans med dina vänner.
• 61 Wythe Ave, Williamsburg, Brooklyn, brooklynbowl.com

The Box Hotel

Box Hotel får du möjlighet att uppleva den där känslan av att bo på ett industriloft som är så romantiserat i tv-serier och filmer, och faktiskt är en väldigt härligt newyorkig upplevelse även på riktigt. Hotellet ligger i sköna Greenpoint i Brooklyn och har perfekt läge för dig som har planerat att tillbringa större delen av tiden i just Williamsburg och Greenpoint.
• 77 Box Street, Greenpoint, Brooklyn, theboxhousehotel.com

Tips från Brooklyn och Manhattan i New York
Boka ditt eget New York-loft på Box Hotel.

Fler Reportage och guider från New York:

40 måsten i New York

22 x New York – stor guide

Bästa burgarna i New York

New Yorks bästa skybarer

24 timmar i New York

Piloternas bästa New York tips

New York – Upptäck spännande Queens

Jakten på den perfekta pizzan i New York

Tips från Brooklyn och Manhattan i New York

Bästa stranden i New York

Spaweekend i New York


Text: • 2013-08-12
RestipsUSANew York

Scroll to Top